Gazdaság

A Nemetscheké lesz a Graphisoft

Meghagyja a Graphisoft függetlenségét a felvásárló konkurens, a német Nemetschek AG. Továbbra is bizonytalan viszont az új szoftvertermék sorsa.

Elegáns, ősz hajú német urat kalauzolt a Graphisoft céges karácsonyi buliján a társaság első embere, Bojár Gábor. A munkatársak eddig legfeljebb hírből ismerték Gerhard Weisst, a legtöbben azonban még a bemutatása után sem tudták hová tenni. Ám amikor elmondta miért jött, döbbent csend állt be a teremben. A januárban nyugdíjba vonuló müncheni menedzser ugyanis a Nemetschek nevű, építészeti szoftverekkel foglalkozó német világcég igazgatóságának elnöke, és karácsonyi beszédének lényege az volt, hogy vállalata megvásárolja a Graphisoft alapítóitól a cég részvényeinek 53 százalékát, és a következő hónapokban a tőzsdei befektetőknél lévő Graphisoft SE-részvények nagy részét is meg kívánja szerezni.

Gyors hitel


December végi lapzártánkkor éppen azon dolgoztak a német társaságnál, hogy az év végi banki napokon hozzájussanak a Graphisoft megvásárlásához – a megkötött opciós szerződés lehívásához – szükséges 100 millió eurós bankhitelhez. Az időzítés azért fontos, mert a Graphisoft alapítói bennfentes személynek számítanak, így 2007. január elseje és a 2006-os mérleget elfogadó tavaszi közgyűlés időpontja közt nem értékesíthetik részvényeiket. Az opció lehívásától számított 15 napon belül kell az új német nagytulajdonosnak nyilvános vételi ajánlati szándékát jeleznie a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) a legalább 9 eurós (jelenleg 2268 forintos) árfolyamon. A hivatal 15 napon belül adhat zöld jelzést, s az ajánlat 45 napig él majd, így a tranzakció legkorábban március közepén zárulhat le. Mint megtudtuk, kellő számú részvény megszerzése esetén a Nemetschek a Graphisoft tőzsdei kivezetését is kezdeményezné, hiszen az anyacég tőzsdén jegyzett társaság.


„Jól előkészített, és jól menedzselt cégvásárlásról van szó” – mondta lapunk megkeresésére Maren Moisl, a németországi Nemetschek befektetői kapcsolatokért felelős munkatársa. És valóban, a tranzakció olyannyira zárt ajtók mögött zajlott, hogy nem csupán a Graphisoft magyar munkatársai, de még a Nemetschek Magyarország Kft. ügyvezetője, Elméry Gábor is csak a karácsonyi partin tett bejelentéssel egy időben értesült a történtekről. A piac sem igazán számított erre, mert az elemzők többségének meggyőződése volt, hogy a karizmatikus vezetőként ismert Bojár saját „életművét” aligha adja el, különösen nem az egyik legerősebb konkurensnek. Elemzők szerint a részvényenként ajánlott 9 eurós ár nem számít soknak. A teljes részvénycsomagra szánt százmillió eurós vételár a Nemetschek 2005-ös árbevételének felel meg. Amennyiben pedig a piac látványos növekedéséről szóló jóslatok valóra válnak, a teljes vételárat a Graphisoft akár 10-12 év alatt is kitermelheti a vevőnek, ez a szoftveriparban igen kedvezőnek minősülő megtérülés.


Bojár Gábor ugyanakkor nem igazán érti a csodálkozókat és az aggódókat. Véleménye szerint szó sincs arról, hogy ő és alapítótársai kiárusítottak volna egy magyar sikersztorit egy óriáscégnek. „Inkább úgy áll a helyzet, hogy a vezetői csapat által 25 év kemény munkájával felépített, világszerte sikeres magyar vállalat csatlakozik Európához”. Bojár szerint a Graphisofttal megerősödő Nemetschek konszern kellő ellensúlyt képezhet az amerikai Autodesk uralta építészeti tervezőszoftver-piacon, azaz gyakorlatilag két nagyon erős szoftverfejlesztő marad e területen. A félmilliárd dollárosra tehető világpiac több mint felét az Autodesk birtokolja; ha a 8-10 százalékát magáénak tudó Nemetschek az 5-6 százalékát lefedő Graphisofttal együtt folytathatja, akkor messze megelőzik a harmadik-negyedik Fukui és Bentley cégeket.



A Nemetscheké lesz a Graphisoft 1

Elméry Gábor is úgy látja, hogy a Nemetschek – amely a német nyelvterületen piacvezető, s Európában másutt is nagyon erősek a pozíciói – a Graphisofttal együtt immár azonos ligában indul az Autodeskkel. Mindemellett akár egy éven belül megvalósulhat a magyar és a német cég építészeti tervezőszoftvereinek kompatibilitása, ami óriási piaci előnyt jelenthet világszerte. (Az Autodesk felhasználóinak 80-90 százaléka ma is kétdimenziós tervezőszoftvereket használ, ami tovább javítja a 3D-ben erős Nemetschek-Graphisoft páros világpiaci esélyeit.)

Stratégiai befektetés


„A Nemetschek stratégiai pénzügyi befektetésnek tekinti a Graphisoft megvásárlását” – húzta alá a Figyelő kérdésére Maren Moisl. A vevő egyértelmű szándéka, hogy megőrzi a magyar vállalat önállóságát: tovább élnek a Graphisoft és ArchiCAD márkanevek, a cég külön egység lesz, és a menedzsment, ha továbbra is jól teljesít, szintén a helyén marad. A hangsúlyozott függetlenség mellett közvetlen szinergialehetőségeket egyelőre nem látnak a felvásárló társaságnál. „A német cégnek kiváló világpiaci lehetőségeket rejt a Graphisoft viszonylag erős ázsiai és amerikai jelenléte, mert e piacokon esetenként ezentúl közös fellépésre lesz lehetőség. A vétel azonban erősíti pozícióinkat Európában is” – bizakodik ugyanakkor Moisl.

Bojár Gábor úgy indokolja döntését, hogy cége, illetve új, építészeti kivitelezést segítő szoftvertermékük, a Construction mai helyzetében három megoldási lehetőség közül a céges összefogás tűnt a legjobb választásnak. A Construction sorsa ezzel nem oldódott meg, arról már a Nemetschek vezetőivel közösen dönt majd Bojár, aki minden valószínűség szerint továbbra is a Graphisoft igazgatóságának elnöke marad. Úgy véli, a termék esélyei komolyan javulhatnak a németek belépésének köszönhetően, hiszen a vevőnek kiváló ügyfélkapcsolatai vannak az építőipari kivitelező cégekkel.


(A cikket teljes terjedelmében a Figyelő legfrissebb számában olvashatja.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik