Élet-Stílus

Ne nyugtass, mert megőrülök! (x)

Phytotec Hungária Bt.
Phytotec Hungária Bt.
„Eddig, eddig, eddig vagyok!” Aki már a ʻ90-es években is tévénézéssel és nevetéssel próbálta csökkenteni a stresszt, az biztosan emlékszik erre a szállóigévé vált mondásra. No, hát jelentem, mára én is eddig vagyok. Leginkább az arra vonatkozó, kéretlen tanácsoktól, hogyan is kéne megnyugodnom.

Merthogy az élet az elmúlt 30 évben picit sem lett könnyebb. Sem lassabb. Sem nyugodtabb. Ugyanúgy ömlenek ránk a stresszfaktorok, mint a Família Kft. szegény túlhajszolt háziasszonyára, Ágicára: a gyerek nem tanul, a férjem elfoglalt, a főnököm mindenbe beleköt, én pedig néha idegbeteg módjára, elveszve rohangálok a család-háztartás-munkahely Bermuda-háromszögében. S ha néha elegem lesz, máris kapom a jobbnál jobb stresszkezelő tippeket.

Lazulj el, lélegezz…

A barátnőm például a jógára esküszik. Amikor elpanaszoltam neki, hogy nagyon rosszul alszom és állandóan ideges vagyok, azonnal lecsapott rám: „Rajtad már csak a jóga segíthet!” Elcipelt magával egy sportboltba, ahol félhavi fizetésemet otthagytam a szükséges felszerelésre, elvégre egy szál melegítőben csak nem állíthatok oda a város legpuccosabb jógastúdiójába. Persze a férjem azonnal megtalálta a számlát, így az esténk kissé feszültre sikeredett – na sebaj, végül is ezért megyek, nem? Csakhogy a jóga hajnali 6-kor kezdődött, így mire végre igazán álomba szenderültem volna, már kelhettem is fel. Hősiesen végigküzdöttem magam az ászanákon, és csak kicsit csikorgattam a fogamat, amikor a velem egykorú, pillesúlyú tréner, aki lótuszülésben lebegett egy kötélen, a nyakamba akarta hajtogatni a lábamat. A levezető, relaxációs légzőgyakorlatokból a barátnőm finomnak alig nevezhető rázogatása ébresztett fel: „Az istenért, legalább ne horkolj!” Ezek után már csak azt remélem, ha felveszem a vadiúj edzőcuccomat az esti kutyasétáltatásokhoz, nem néznek ki a parkból a többiek.

A nyuszika és a fűnyíró esete

Drága szomszédasszonyom meg, akinél a fű mindig zöldebb, tavaly szentül meg volt győződve arról, hogy rajtam már csak a kert segíthet. Mivel mindenhol azt mondják, hogy legyen egy hobbid, ami feltölt, úgy döntöttem, belevágok. Juliska ellátott tanácsokkal, palántával és virágmaggal bőven, nekem már csak gondoskodnom kellett volna a növényekről, amelyek „majd meghálálják a törődést”. Hát nem tudom, hálát maximum a vakond érzett minálunk, akinek kiváló játszóteret kínált a frissen felásott veteményesem. Kitúrta a borsómat és a sóskát, az epret megette a csiga, a férjem pedig – meglátva a júliusi vízszámlát – azonnali hatállyal megtiltotta az öntözést, így a paradicsom és a paprika is kiszáradt. Én egy ideig még próbáltam harcolni legalább a gyepért, ám a hőségnek és a kutyánknak hála ott is csak a sárguló, kiégett foltok gyarapodtak. Végül a méregdrága fűnyíró is megadta magát, és amikor a szomszéd sajnálkozva felajánlotta, hogy szívesen kölcsönadja az övét, nekem már csak a klasszikus nyuszikás vicc jutott eszembe… Egyedül a menta és a citromfű élte túl a ga(rá)zdaságomat: még szerencse, hogy ezekből kiváló nyugtató teát és szörpöt lehet főzni!

Egy jó szó mindennél többet ér?

Maradt a szerető, támogató családi légkör, mint utolsó mentsvár az élet viharai között. Mivel a férjem aznap megint túlórázott – megjegyzem, neki sem ártana egy kis időmenedzsment –, először a lányomnál próbálkoztam. Ő azt kérte, hogy írjam be magam a naptárába, ha beszélni szeretnék vele, de úgy láttam, számomra már csak jövő évben van szabad időpont. A fiamhoz bejutottam ugyan, ám míg megleltem őt a gépe előtt, addig két halomnyi mosatlant, szennyest és szemetet távolítottam el a szobájából. Ezek után, amikor meglátta a fejemet, csak annyit mondott, „Nyugi, anyu!”, és azonnal visszamenekült a lövöldözős játékához. Lehet, hogy ezt a feszültséglevezető technikát is kipróbálhatnám egyszer…

Nyugodj meg, drágám!

Anyukám maradt az utolsó reménységem, akiben persze most sem csalódtam. Egy kényeztető forró csokival a kezemben bekucorodtam a kanapé sarkába, és felhívtam telefonon. Mire kihűlt a csoki, addigra az idegeim is lecsillapodtak. Megígértem neki, hogy nem adom fel, és tovább keresem azt a stresszkezelési módszert, amely tényleg nekem való. Addig is, amíg rálelek, bármikor felhívhatom őt, és még adott egy extra tippet is, ami átmenetileg segíthet. A nyugtató-altató hatású Sedacur fortét ajánlotta, amely a citromfű, a macskagyökér és a komló kivonatát tartalmazza. Ez a növényi gyógyszer esténként segíti az elalvást, éjszaka pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem tompítja a figyelmet, nem növeli a reakcióidőt, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikákban.

Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik