Gazdaság

17. hét

Koalíciós győzelem
Az országgyűlési választások vasárnap lezajlott második fordulója összességében nagyjából az első forduló alapján várt eredményt hozta. A még nem végleges, de legvalószínűbb végeredmény szerint az MSZP végzett az élen az összesen 386 parlamenti mandátum 49,22 százalékának megszerzésével; a Fidesz-KDNP pártszövetségnek 42,49 százalék, az SZDSZ-nek 5,18, az MDF-nek 2,85, a Somogyért szövetségnek 0,26 százalék jutott. Az eredmények azért nem véglegesek, mivel választókerületenként egy-egy szavazókör urnáját visszatartották, ezekbe keverik bele a külföldön leadott szavazatokat, s e maradék adatokat április 29-én hozzák nyilvánosságra. Részeredmény ide vagy oda, gyakorlatilag eldőlt, hogy folytathatja a kormányzást az MSZP és az SZDSZ koalíciója, amennyiben a két párt meg tud egyezni a programok összehangolásáról, valamint a kormányzati posztok elosztásáról – ebben a most záruló ciklus tapasztalatai nyomán kevesen kételkednek. Az új Országgyűlést várhatóan május közepére hívja össze az államfő, az új összetételű kormány pedig az ígéretek szerint június elejére fog felállni (Címlapos összeállításunk a 10-20. oldalon).

IMF-Világbank-ülésszak
Eddigi legnagyobb adósság­elen­gedési akciója keretében a Világbank a legszegényebb országok 37 milliárd dollárnyi kötelezettségét készül elengedni. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábban már határozott 5 milliárd dollár elengedéséről, ez a program az év elején hatályba lépett. A két intézmény az elmúlt hétvégén tartotta tavaszi ülésszakát, az ez alkalomból kiadott globális gazdasági prognózisuk szerint az idén és jövőre Kelet-Európában valamelyest lassulni fog a gazdasági növekedés üteme, a tavalyi 5,4 százalék után 5,3, illetve 4,8 százalék lesz, ezzel szemben az Egyesült Államok, Japán, az Európai Unió és Kína egyaránt a korábban vártnál gyorsabb növekedés elé néz.

Reflexió
Figyelmeztetés Varsónak

A Standard and Poor’s (S&P) a lengyel devizaadósság besorolásának kilátásait hétfőn az eddigi – felminősítés irányába mutató – pozitívról stabilra rontotta. A minősítés maga (A mínusz, illetve BBB plusz) nem változott.

JOBBÁGY SÁNDOR, Budapest Economics:
„A Standard & Poor’s kimondta azt, ami eddig is ismert volt a piac számára. A belpolitikai, kormányzási problémák akadályozzák a szükséges reformok megszületését. A kabinet nem stabil, a kisebbségi kormányzás nem működik jól. A jelenlegi népszerűségi felmérések alapján a tényleges, illetve a potenciális kormánypártoknak érdekük a megegyezés, s nem érdekeltek egy esetleges előre hozott választásban. Ha a kormány hozzáfog a reformokhoz, akkor a piacok ezt nyilvánvalóan kedvezően fogadják. A belpolitikai huzavona folytatása, a makrogazdasági helyzet romlása a jelenleg stabil kilátásokat negatívra ronthatja. Piaci elemzők szerint egyébként az S&P döntése bőven benne volt a jelenlegi helyzetben, néhányan még egy negatív besorolást se tartanának meglepőnek. Csakúgy mint nálunk, a lengyeleknél is szükség lenne az államháztartás konszolidációjára, bár ott nem alakult ki akkora hiány, mint Magyarországon.”

Acélhengermű épül Záhonynál
Háromszázmillió eurós beruházással acélhengerművet épít a svájci bejegyzésű Vorskla Steel AG a Záhony mellett létesítendő ipari parkban. A mintegy ezer munkahelyet teremtő projektről szóló megállapodást a napokban írták alá a befektetők és a magyar kormány képviselői. A kivitelezés ez év második felében indul, s az üzem várhatóan 2009-ben kezd majd termelni. A Vorksla Steel Ukrajnában folytat acélipari tevékenységet, ottani leányvállalata fogja kiszolgálni a magyarországi gyárat. Záhonyt a határ közelsége miatt választották telephelyül, valamint azért, mert a kibocsátott árut a Tisza által kínált olcsó szállítási útvonalon tervezik továbbítani.

Fenyegetőzik a Gazprom
Amennyiben az Európai Unió tagállamai továbbra is blokkolják a Gazprom nemzetközi piacszerzési ambícióit, akkor az orosz gázipari óriás lépéseket tesz, hogy más piacokra irányítsa át az energiahordozó-exportját – figyelmeztetett Alekszej Miller, a moszkvai állami irányítás alatt álló társaság vezérigazgatója. A fenyegetés azt követően hangzott el, hogy a brit kormány a társasági törvény módosítására készül, megakadályozandó, hogy a Gazprom felvásárolja a szigetország vezető szolgáltatóját, a Centricát. Brüsszel visszautasította a zsarolást, leszögezve: nemzetközi szerződéseket nem lehet egyoldalúan felrúgni. Németország közben „különutas” politikát folytat, a napokban létrejött a megállapodás arról, hogy az E.ON és a Winterschall részesedést kap a Gazprom-csoporthoz tartozó Juzsno-Russzkoje gázmezőben, cserébe az orosz óriás is tulajdonhoz jut a német cégek érdekeltségeiben.

Debreceni körgyűrű
A portugál Mota-Engil kivitelezésében elkészült a 4-es számú főút és a 35-ös számú főútvonal közötti, Debrecent elkerülő autópálya-szakasz. A nem egészen 13 kilométeres nyomvonalon 5 csomópontot, 6 hidat és 4,3 kilométer hosszúságú gyűjtő-elosztó pályát kellett kialakítani; a beruházás mintegy 22 milliárd forintba került. A tervek szerint a hajdúsági megyeszékhelyet az év végére eléri az M3-asból kiágazó M35-ös autópálya.

Kereskedelmi élmezőny
Elkészült a 2005-ös adatok alapján a hazai kereskedelmi toplista. A Mai Piac szakújság Top 15-je élén 470 milliárd forintos forgalmával a Tesco Globál Áruházak Rt. áll. A nyomában a Metro-Spar beszerzési társaság, a Metspa mintegy 14 milliárddal lemaradva, majd a brit tulajdonú „gőzmozdonytól” jó száz milliárd forinttal kisebb forgalommal a hazai tulajdonú Co-op Hungary következik. A 2004-es listát a CBA vezette, a Metspa volt a második, s a Tesco a harmadik. A CBA 2004-ben saját adatai alapján 495 milliárd forint forgalmat ért el, ezzel még 2005-ben is első lenne. Ám időközben kérdések merültek fel az adatok számítási módja, összehasonlíthatósága körül, ráadásul a CBA állítólag csak úgy lett volna hajlandó szerepelni a listán, ha az első helyen tüntetik föl, a rangsor készítői végül a magyar cég kihagyása mellett döntöttek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik