Gazdaság

Megnyújtották a nanocsöveket

amerikai kutatók. A szén nanocsövek általában alig nyújthatók, ám a tudósok most kétezer fokos hőmérsékletre hevítve azokat, az eredeti hossz négyszeresét érték el.

Emiatt érdemes lehet e csöveket olyan kerámiákba építeni, amelyeket magas hőmérsékleten igénybe vett szerkezetekben alkalmaznak.

A legmesszebb szálló taccsdobás
ideális szögét számították ki brit kutatók. Eredményeik szerint a vízszintessel 30 fokot bezáró szögben eldobott focilabda jut a legmesszebbre. Korábban úgy vélték a kutatók, a 45 fokos szög a legmegfelelőbb erre. Az is kiderült, hogy a hátrafelé pörgetett labda még távolabbra száll.

Génmódosított madárinfluenza-ellenes
oltóanyagot állítottak elő kísérletképpen amerikai kutatók. A vakcinát a hagyományos módszerektől eltérően nem élő tojásokból, hanem lombikban nevelt emberi sejtek segítségével nyerték ki.

Robbanó tintát
fejlesztett ki a brit védelmi minisztérium égisze alatt működő Quinetiq cég. A tinta folyékony állapotban stabil, kiszáradva azonban robban. A kutatók szerint segítségével a festéket precízen időzíthető petárdákban és bombákban lehetne alkalmazni

Rákbetegség tizedeli
a tasmán ördögöket. A nyavalya a vadon élő állomány legalább egyharmadát elpusztította már a kilencvenes évek óta. Az elhullott állatok daganatainak elemzése most megmutatta, hogy a kór fertőző, vírus által terjed. Hasonló tumorokat okozó betegséget korábban csak kutyák esetében ismertek.

Gömbvillámhoz
hasonló jelenséget állítottak elő izraeli fizikusok, a világon elsőként. A plazmagömböt mikrohullámú sugárzással gerjesztették. A kutatók, akik videóra rögzítették kísérletüket, úgy vélik, a természetben is mikrohullámok táplálhatják a gömbvillámokat. A művillám inkább hasonlított folyadékra, mint gázfelhőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik