Közélet

A roma ajánlások harmada érvénytelen: volt, aki a becenevét írta az ívre

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) Népszavának adott tájékoztatásából kiderült, az országos roma választáson induló öt szervezet közül három már a támogató aláírások leadásakor elvérzett, amiben az is közrejátszhatott, volt olyan támogató, aki a becenevét írta rá az ívre.

A lap cikke szerint az érvénytelen ajánlások okai közé tartoztak az olvashatatlan adatok és a hibásan megadott személyi azonosító, amely lehetetlenné tette az azonosítást. További hiba volt, hogy az, aki az ajánlást adta, nem szerepelt a központi névjegyzékben, vagy az adott nemzetiség névjegyzékében. (A nemzetiségi választáson csak az vehet részt, aki nemzetiségiként regisztrálta magát. A romáknál ez a szám pillanatnyilag közel 219 ezer.) Előfordultak többes ajánlások is, amikor egy személy többször is aláírta ugyanannak a szervezetnek az ajánlóívét. A feltűnően sok érvénytelen ajánlóív arról tanúskodik, hogy az ajánlásokat gyűjtő személy aláírása vagy adatai nem stimmeltek.

A törvény szerint a szintén június 9-én tartandó országos nemzetiségi választáson az a szervezet állíthat listát, amely a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte. Mivel 1283 településen tűztek ki roma választást, az országos roma választáson az a szervezet indulhat, amely legalább 129 településen önállóan jelöltet állított, valamint összegyűjtött 3952 érvényes ajánlást.

Ez két szervezetnek sikerült, a kormánypárti – Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő elnökletével működő – Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) mellett csak a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) tudott elegendő érvényes ajánlást összegyűjteni. Utóbbinak Dancs Mihály, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik jelenlegi elnökhelyettese a vezetője. Az aláírásgyűjtéssel mindkét szervezetnek meggyűlt a baja, utóbbinak mindössze 22-vel több érvényes aláírása lett mint a kötelező szám.

A Népszava megjegyzi, összességében az aláírások mintegy harmadát utasította el az NVI. A Farkas Flórián vezette Lungo Drom – mindeddig tisztázatlan okok miatt – nem indul a nemzetiségi választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik