Gazdaság

GTS Magyarország Kft. – Maradnak a régiben

Tulajdonosai "kijózanodása" mentette meg az eladástól a GTS közép- és kelet-európai vállalatait. A tulajdonosváltásról hónapok óta folyó tárgyalásokat a múlt héten fújták le.

Csak egy maradhat! – gondolta a filmbéli hegylakók után szabadon Duncan Lewis, a Global TeleSystem Inc. (GTS) elnök-vezérigazgatója tavaly novemberben, s eldöntötte, hogy az Egyesült Államoktól Oroszországig húzódó vállalatbirodalmából, egyetlen kivétellel, minden érdekeltségén túlad (Figyelő, 2001/16. szám). Lewis tehát úgy tervezte, hogy Business Services üzletágától éppen úgy megválik, mint a GTS közép- és kelet-európai vállalataitól, s cégei közül csak a szélessávú szolgáltatásokat nyújtó GTS Europe nevű vállalkozást tartja meg. Az IT szektor összeomlásának sokkjából magához térve azonban, talán éppen egy reggeli borotválkozás közben, rádöbbent arra, amit mások már hónapok óta tudtak. Történetesen, hogy érdekeltségei eladásával saját vállalatát fejezné le.

GTS Magyarország Kft. – Maradnak a régiben 1OROSZ KIVONULÁS. Valamit persze tenni kellett a nehéz helyzetben lévő GTS egyensúlyának helyreállítása érdekében. A legkézenfekvőbb lépések már folyamatban is voltak. Duncen Lewis, bár 2000 novemberében meghirdette cége nagymértékű leépítését, az eladásokat nem kapkodta el. Elsőként legtávolabbi befektetése, az oroszországi Golden Telecom értékesítéséhez látott hozzá. Néhány hónap egyezkedés után a vállalatban meglévő 61,5 százalékos részvénycsomagjából 49,8 százalék eladásáról állapodott meg. A pakettért három új befektető 125 millió dollárt fizetett. Tavasszal még úgy látszott, ez nem oldja meg maradéktalanul a GTS gondjait. A további karcsúsításra, azaz a GTS Közép-Európa eladására a Credit Suisse First Boston (CSFB) kapott megbízást. A befektetési bank jól végezte a dolgát. Április végéig 15 befektető adott ajánlatot a GTS lengyel, cseh, szlovák, magyar és román érdekeltségeinek megvásárlására. Május elején pedig már csak két reménybeli vásárló volt versenyben a portfólió megszerzéséért. Pesti István, a GTS Magyarország Távközlési Kft. vezérigazgatója azonban nem aggódik amiatt, hogy ki lép cége amerikai tulajdonosainak helyébe. Az anyavállalat ugyanis a közelmúltban bejelentette, hogy berekeszti a tárgyalásokat régióbéli vállalkozásai eladásáról. A lépés indoklásához a GTS vezetőinek nem kellett semmi újat ki- találniuk. Csupán azt, amit a piaci elemzők hónapokkal korábban megállapítottak. Vagyis, hogy a multinacionális cég legdinamikusabban fejlődő és leglátványosabb eredményeket produkáló vállalatai éppen a közép- és kelet-európai régió reprezentánsai. Így azok eladása értelmetlen lépés lenne.

A szakértők szerint azonban nem csak ez az egyszerű megfontolás áll a hirtelen viszszavonulás hátterében. Az ugyanis, hogy e cégcsoport kedvező eredményekkel dicsekedhet, a GTS-nél sem újdonság. Igaz, a vállalat hivatalos kommünikéiben csak mostanában kezdett dicsekedni a régió vállalatainak első negyedéves, 3,6 millió eurós Ebitda-mutatójával (kamat- és adófizetés, értékcsökkenés és tőketörlesztés előtti eredmény), illetve azzal, hogy a mutató értéke decemberre akár a 15-20 millió eurót is elérheti, a társaságok árbevétele pedig 2001-ben akár 100-110 millió euró is lehet (Figyelő, 2001/25. szám). A telekom-elemzők úgy tartják: a GTS pálfordulása mögött esetleg az húzódik meg, hogy a pályázók árajánlatai túlzottan alacsonyak voltak.

ÚJ HULLÁMON. Azt, hogy a végső tárgyalásokig eljutó, reménybeli vevők kik voltak és mennyit ajánlottak, a magyar leányvállalatoknál nem tudják. Pesti István számára ennél egyébként is fontosabb, hogy vége a tulajdonosváltás lebegtetése miatti zavarodottságnak. A vezérigazgató siet hozzátenni: eredményeikre a vállalatcsoport eladásáról folytatott tárgyalások nem nyomták rá a bélyegüket. A GTS Magyarország Kft. és a GTS DataNet internetszolgáltató 1999-ben összesen 750 millió forintos veszteséget produkáltak, 2000-ben viszont már együttesen 8 milliárd forintos árbevételt, illetve 1,9 milliárd forintos adózott nyereséget értek el, idén pedig 10 milliárdos bevételt, és 2 milliárd forint körüli nyereséget terveznek. A GTS piaci megítéléséhez hozzátartozik az is, hogy a társaságot a szakértők a bérelt vonali szolgáltatások területén vonalszám alapján a harmadik, a bevételek alapján a második helyre teszik. A cég üzleti előfizetőinek száma tavasszal meghaladta az ezret, a lakosságiaké a 18 ezret. Pozícióit némileg megváltoztathatja az is, hogy 550 millió forintért megvásárolta a hazánkban a közelmúltban értékesített 3,5 gigahertzes frekvenciasávok használatára jogosító 15 éves koncessziók egyikét. Az anyavállalat által finanszírozott frekvenciavásárlás új lehetőségeket kínál. Ezek közül a legfontosabb, hogy a GTS Magyarország saját, új hálózatával tudja kiváltani a Matávtól kényszerből bérelt vezetékes hálózatokat. A következő, 26 gigahertzes frekvenciasáv használatára jogosító, drága technológiát igénylő koncessziókért a GTS valószínűleg nem indul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik