Gazdaság

Szekszárdi Merlot 1999, Vesztergombi Pincészet

Merlot – e borfajta, amely nevét állítólag a feketerigóról (franciásan merle) kapta, talán azért, mert a szőlő bogyói feketék, mint a rigó ruhája, már feltűnt hasábjainkon, nem véletlenül.#<# Szekszárdi Merlot 1999, Vesztergombi Pincészet 1A vörösborok előtérbe nyomultak a fehérek rovására az utóbbi negyed században – talán azért, mert a hagyományos mediterrán bornagyhatalmak így akarják, talán azért, mert a kilencvenes évek elején híre ment, hogy a vörösbor tényleg egészséges. “Francia paradoxon”-nak hívják ama jelenséget, hogy a vörösborvedelő frank lankákon szignifikánsan alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, mint a szánalmasan absztinens tájakon. (Nyilván tanulságos lenne összevetni e híreket a vörösborvedelő vidékek májzsugor-statisztikáival.) A jótékony élettani hatás ama polifenolok antioxidáns hatásának köszönhető, melyek főleg a kékszőlő bogyóhéjából oldódnak ki.

Egy szó mint száz, a vörösbor divatba jött, ez a divat begyűrűzött hozzánk is; ez az a ritka eset, amikor jó, hogy jönnek a vörösök. Noha az északi borhatár közelében fekvő Magyarország inkább a fehérborok hazája, az elmúlt évtizedekben nálunk tíz százalékkal nőtt a kékszőlőből préselt borok forgalmazásának aránya. A népegészségügy fejlődésének szép példája ez, mely jelzi tehát, hogy lendületesen nő a preventíve vörösbort vedelők száma, akik a polifenolok szabad gyökeit lóbálva küzdenek az érelmeszesedés hidrája ellen. Ezzel a trenddel függhet össze a kékszőlő-világfajták térhódítása Magyarországon, és ezeknek a szeleknek a szárnyán érkezett hozzánk a rigóbor is, mely nagyon szereti a napsütötte szekszárdi löszlankákat.

A Vesztergombiak ősi szekszárdi borászdinasztiának nevezhetők, a XVIII. századtól saját címerrel rendelkező borászok, 15 hektáron gazdálkodnak; Vesztergombi Ferencet 1993-ban az Év borászának választották. 1999-es meleg illatú, elegáns, rubinpiros Merlot-ja egyértelmű meggy-ízbe hajlik. Lágyság, gyümölcsösség és meggypiros egyensúly jellemzi, melyből nem lóg ki sem a sav, sem a fanyarságot adó cserzőanyag, a tannin, sem a tüzes, 13 térfogatszázaléknyi alkohol. Ahogy múlt heti szekszárdi Takler-cuvée-nk, úgy ez a szép bor sem nehéz, fekete és komor, hanem szép szekszárdi.

Ezért aztán jól illik az olaszos étkekhez: pasztákhoz, makarónikhoz, spagettikhez, meleg sajtos ételekhez, vagy könnyebb vörös húsokhoz. A Vesztergombi Merlot a minőségi borok kereskedelmére szakosodott Budapest Bortársaság hálózatán keresztül érhető el, 2 ezer forint körüli áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik