Nagyvilág

Két éve még fogdában ült, szerdán ő vezeti a szlovák kormány ülését Fico helyett

ISZA Ferenc / AFP
ISZA Ferenc / AFP
A Malina Hedvig elleni kampányt vezénylő egykori belügyminiszter, Robert Fico egyik legfőbb és leghűségesebb bizalmasa kulcsszerepet kaphat a kormányfő elleni merénylet után. Robert Kalinák védelmi miniszterként és kormányfőhelyettesként vezetheti a szerdai kabinetülést, noha két éve még előzetesben ült bűnszervezet létrehozásának vádjával.

A Robert Fico miniszterelnök elleni szerdai merénylet óta kulcspozícióba került a szlovák politika egyik legzavarosabb múltú alakja. Robert Kalinák védelmi miniszter a miniszterelnök legközelebbi bizalmasai közé tartozik, és a legnagyobb kormánypárt, a Smer által delegált kormányfőhelyettes is, amióta 2023 végén megalakult az új koalíció.

Kalinákon kívül három másik helyettese is van Ficónak, de ők a két kisebb koalíciós pártból kerültek ki. A Hlas ágán például az a Denisa Saková, aki Kalinák mentoráltjának tekinthető, volt államtitkár az elmúlt évtizedben a Kalinák-féle belügyminisztériumban, majd a Ján Kuciak tényfeltáró újságíró elleni 2018-as merénylet után – amibe Fico és Kalinák is belebukott – Kalinákot váltotta a belügyminiszteri poszton. Ám amikor a Hlast alapító politikusok Peter Pellegrini vezetésével 2020-ban kiváltak a Fico vezette Smerből, Saková nem bizonyult hűségesnek politikai mentorához, hanem a mérsékeltebb hangot megütő Pellegrinihez – aki a Kuciák-gyilkosság után Ficót váltotta még a Smer politikusaként a miniszterelnöki poszton – csatlakozott.

Sakovának talán akkor lehetett elege Kalinákból, amikor 2018-ban belügyminiszterként Németországba kellett utaznia elődje homályos ügyeit magyarázni. Ekkorra derült ki ugyanis, hogy 2017-ben gyanús körülmények között – akár egy szlovák kormánygép felhasználásával is – rabolhattak el Németországból egy, a hazájában gazdasági bűncselekményekkel vádolt vietnámi üzletembert. Trinh Xuan Thanh-t feltehetően Csehországon és Szlovákián át Moszkvába szállították. Végül Vietnámban életfogytiglanra ítélték. A volt köztársasági elnök, Andrej Kiska szerint pozsonyi rendőrök is részt vehettek az ügyben, és az akció Szlovákiát érintő cselekményei mögött Kalinákot sejtette a volt államfő. Ő viszont nemcsak azt tagadta, hogy részt vett volna az emberrablás megszervezésében, hanem azt is, hogy a szlovák állam közreműködött a cselekményekben.

Mindezek után 2024 májusában, amikor már évekkel ezelőtt is mindenki azt hitte, hogy a 2018-as Kuciák-gyilkosság, illetve a vietnámi férfi 2017-es ügye után, vagy a Magyarországon sokkal ismertebb, Malina Hedvig elleni nyomozásokat (Kalinák egyebek között beteges hazudozónak nevezte a megtámadott magyar diáklányt) és számtalan más botrányt követően az exbelügyminiszterről többé nem hallunk, Kalinák tavaly védelmi miniszter lett a Fico-kormányban.

Miniszterelnök-helyettesként pedig gyakorlatilag ő irányítja a kommunikációt a kormányfő lelövését követően, és ő a legfőbb esélyese annak, hogy átmenetileg pótolja a megsebesült miniszterelnököt a kormányüléseket levezetve.

A következő rendes kormányülést egyébként tervezik. Hivatalosan ugyanakkor egyelőre nem helyettesítik Robert Ficót kormányfőként. Ez éppen Kalinák pénteki szavaiból derült ki, aki a besztercebányai kórház előtt beszélt az újságíróknak. Fico ugyanis tudatánál van, kommunikálni is képes, ám korlátozott kormányfői tevékenységében, hiszen még mindig súlyos az állapota.

A cseh hírügynökség szerint a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsa (SZKBT) sem határozott Fico hivatalos pótlásáról. A rendkívüli állapot bevezetését sem tartották szükségesnek – erről is Kalinák nyilatkozott, hangsúlyozva: a kormány nem akar elindulni az emberi jogok korlátozásának útján. Ám ha kell, megfontolják a rendkívüli intézkedéseket – tette hozzá.

Ennél keményebb hangot ütött meg Kalinák szombaton. A Ma7.sk tudósítása szerint a védelmi miniszter azt mondta: a kormány politikai irányvonala a merénylet után és Fico állapotára való tekintettel sem változott, ám a történések tükrében szükség lesz arra, hogy „rendet teremtsenek.”

Két éve még előzetes letartóztatásban volt Kalinák

Amikor Fico korábban kormányfő volt (2006 és 2010, illetve 2012 és 2018 között), Kalinák rendre a belügyminiszteri posztot kapta. 2023 óta betöltött hadügyi reszortja így kivételesnek számít – de ez sem véletlen. Belügyminiszteri munkáját ugyanis súlyos botrányok kísérték, és a tavaly hatalomra került Fico-kormány már nem kockáztatta meg, hogy a két éve még előzetesben ülő politikust ismét a bűnüldöző szervek irányításával bízzák meg.

Amikor Kalinákot bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsították meg, és 2022 áprilisában őrizetbe vették, azt azért tehették meg, mert éppen ügyvédként tevékenykedett, és nem volt a parlament tagja. A Kalinákkal együtt meggyanúsított Ficót viszont nem tudták letartóztatni, mert ő a törvényhozásban ült, és mentelmi joggal rendelkezett. Igaz, Kalinák sem volt sokat előzetesben: 2022 májusában kiengedték a volt belügyminisztert.

SAMUEL KUBANI / AFP Robert Fico és Robert Kalinák

A parlament végül éles viták után nem adta ki Ficót a rendőrségnek, majd tavaly októberben – már a Smer újabb választási győzelme után – az igazságügyi minisztérium elnézést kért a két, maffiaszervezéssel meggyanúsított politikustól azért az eljárásért, amit a legfőbb ügyészség már 2022 novemberében megszüntetett.

Ami a merénylet utáni helyzetet illeti: Kalinák a napokban elmondta, hogy a kormány tagjai kapcsolatban állnak Zuzana Caputová leköszönő köztársasági elnökkel. A politikából távozó Caputová június közepén adja át a hatalmat Peter Pellegrininek, a nemrégiben rendezett elnökválasztás győztesének. (Caputová, az ellenzéki, liberális-zöld irányzatot követő Progresszív Szlovákia támogatásával lett államfő, Pellegrini a jelenlegi kormánykoalíció egyik pártja, a baloldali Hlas vezetőjeként nyerte meg a tavaszi elnökválasztást.) Kalinák még nem döntött, hogy részt vesz-e azon a találkozón, amelyre Caputová és Pellegrini hívta meg a politikai erőket a Fico elleni merénylet után. A kormánykoalíció legkisebb pártja, a radikálisan jobboldali, nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezére, Andrej Danko pedig csak akkor hajlandó elmenni az egyeztetésre, ha erre a sebesült kormányfő tesz neki javaslatot. Danko az utóbbi években valamivel mérsékeltebb hangot ütött meg ugyan, és pártját is kissé mérsékeltebb irányba terelte, de a Fico elleni merénylet után megint radikálisabb, feszültséget gerjesztő nyilatkozatokat tett. A napokban pedig egy rádióműsorban együtt szerepelt Erik Kalinákkal, a honvédelmi miniszter unokaöccsével, aki a legnagyobb kormánypárt, a Smer alelnöke.

A nagybácsinak, Robert Kalináknak sem alaptermészete, hogy a konszenzusos politikát képviselje. Amikor Igor Matovic exkormányfő a tavalyi választási kampányban provokatív módon megzavarta a Smer egyik rendezvényét, Kalinák odament Matovic kocsijához, és megpróbálta leállítani a hangosbeszélőn üvöltöző provokátort. Erre Matovic megrúgta Kalinákot, mire az utóbbi egyik segítője Matovicot ütötte arcon. Végül a rendőrség lépett közbe.

Botrányok sora

Kalinák botrányait lehetetlen felsorolni. 2016-ban például azzal került a hírekbe, hogy egy ellenzéki képviselő, Jozef Rajtár asszisztenseként is dolgozó banktisztviselő, Filip Rybanic jogtalanul belenézett az akkor hivatalban lévő belügyminiszter magánszámláján az átutalásokba. Ezek szerint 2014 óta Kalinák számlájára többször is utalt pénzt a B.A. Haus vállalat, amelynek 2013 óta Ladislav Basternák vállalkozó volt az ügyvezető igazgatója. Rybanic összesen mintegy 260 ezer euróra bukkant, amit a vállalat küldött állítólag Kalinák számlájára, az összeget pedig a Parameter.sk szerint „kölcsön-visszafizetés” címkével látták el.

Kalinák szóvivője 2016-ban elmondta, a tárcavezetőnek tudomása volt róla, hogy manipuláltak a számlájával. Kalinák – aki mindent tagadott – végül maradhatott a miniszteri bársonyszékben. A Basternák-ügy azonban hosszabb távon súlyosabb következményekkel járt, ugyanis előkerült benne Marián Kocner neve, akit később a Kuciak-féle újságírógyilkosság kapcsán emlegetett a szlovák közvélemény. A Paraméter szerint a botrány ugyanis valójában arról szólt, hogy egy Kocner által építtetett komplexumban Basternák cége hét lakást vásárolt 12 millió euróért, majd az üzlet nyomán nagy összegű adót, mintegy kétmillió eurót írt le. A lap feltételezései szerint az üzlet meg sem történt, s a cél az adó-visszaigénylés lehetett. A szóban forgó lakóparkban bérelt lakást egyébként Fico is.

 

Azóta az ügyben számos vizsgálat folyt, a banktisztviselőt, aki rátalált a furcsa átutalásra, előbb elítélték, majd felmentették. Kalinákot is vizsgálat alá vonták, de az ellene nyomozó ügyészt, Vasil Spirkót is vegzálni kezdték különböző eljárásokkal. Basternák végül adócsalás miatt öt évet kapott. Kocnert pedig egy másik, 69 millió euró értékű hamisítási ügyben 2020-ban 19 év börtönre ítélték.

A Körkép nevű szlovákiai magyar internetes újság egyébként közölt egy 2012-es képet Basternák esküvőjéről, amelyen feltűnik Robert Kalinák is. A képet állítólag Kocner számítógépén találták meg a hatóságok. Persze 2012-ben vagy 2016-ban még senki sem tudhatta előre, hogy Kocner a nemzetközi sajtóban is feltűnik két év múlva. Az ügyészség ugyanis életfogytiglant kért rá Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és menyasszonya meggyilkolása miatt. Ebben az ügyben azonban végül felmentették.

Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP Megemlékezés a 2018-ban meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságíróról és menyasszonyáról, Martina Kusnirováról a szlovákiai Nagyszombaton 2020. február 29-én.

 

Kalinákról közismert, hogy saját ügyvédi irodájában is folytat jogászi tevékenységet. Ez az iroda csak az elmúlt években mintegy 300 ezer euró bevételre tett szert a Smer, a jelenlegi legnagyobb kormánypárt megbízásaiból. Kalinák is elismerte, hogy munkaóráik 40–50 százalékát a Smer megbízatásainak teljesítése köti le. Robert Fico „partnerkája” – hogy egy szlovák kifejezést használjunk –, Katarína Szalayová is Kalinák ügyvédi irodájában dolgozott az Aktuality.sk szerint. 2021-ben nagy botrány volt abból, hogy egy vadászházban lehallgatták Ficót és Kalinákot, s a nyilvánosságra került felvételek egyikén Fico arról beszélt, miként segített barátnőjének átesnie egy nemzetbiztonsági ellenőrzésen úgy, hogy valakitől előre megszerezte a kérdéseket.

A felvételek nemcsak azért érdekesek Kalinák szempontjából, mert az egyik alkalmazottjáról, Fico barátnőjéről esik szó bennük, hanem azért is, mert az exbelügyminisztert beszélgetőtársai megpróbálták felkészíteni arra, hogy mit mondjon azon a kihallgatáson, amire a bűnüldözési igazgatóság beidézte. Az Új Szó szerint a felvételeken Ficón és Kalinákon kívül Tibor Gaspar korábbi rendőrfőnök fia, Pavol is szerepel, és arról beszél Ficónak, hogy a börtönben ülő Kocnert mennyire rosszul érintette az a videó, amelyet Erik Kalinák tett közzé a közösségi oldalán. A Kalinák-unokaöcs a videóban negatívan beszélt a nagyvállalkozóról, aki ezt annyira magára vette, hogy „már majdnem úgy döntött, elkezd együttműködni” a hatóságokkal. „Főleg az idősebb Kalinákkal kapcsolatban fenyegetőzött” – jelentette ki Pavol Gaspar az exbelügyminiszterre utalva. Fico erre azt válaszolta, beszélni fog Erik Kalinákkal, hogy ne idegesítse tovább Kocnert.

Mint említettük, Kalináknak és Ficónak a 2018-as Kuciák-gyilkosság utáni tiltakozások és politikai botrányok miatt kellett lemondania. A kegyelemdöfést Kalináknak azonban 2018-ban nem is igazán a kettős gyilkosság miatti felháborodás adta meg, hanem Spirko speciális ügyész újra felmelegített vádjai hozták tarthatatlan helyzetbe. Spirko azt állította ugyanis, hogy Kalinák belügyminiszterként, Tibor Gaspar pedig rendőrfőkapitányként akadályozta őt 2010 óta bizonyos zavaros pénzmozgások kinyomozásában. Gaspart tavaly átmenetileg szintén őrizetbe vették, most viszont ugyancsak a Smer parlamenti képviselője.

Védelmi miniszterként is ravasznak bizonyult

Robert Kalinák a 2023-ban megalakuló újabb Fico-kormányban már nem a belügyi, hanem a védelmi tárcát kapta meg. E poszton pár hónap alatt is képes volt hajmeresztő politikai fordulatokra. Őszi hivatalba lépése után ugyanis azzal tűnt fel, hogy novemberben találkozott a NATO főtitkárával, és közölte vele: „nincs több katonai segítség Ukrajnának Szlovákia részéről”. (A szlovák védelmi tárca akkori közlése szerint Pozsony továbbra is kellően széles palettát biztosít a humanitárius, polgári és technikai segítségnyújtás terén.) Később Kalinák kijelentéseit Fico pontosította, mondván, állami fegyverszállításról nem lehet szó Ukrajnának, szlovák magáncégek viszont küldhetnek Ukrajnába ilyen eszközöket. Mindez nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy a szlovák hadiipar komoly megrendeléseket kapott az Ukrajna elleni orosz invázió megindulása óta. Így Fico mérsékelte Kalinák álláspontját, jóllehet leginkább a kormányfő kampányolt nyugatellenes és orosz propagandára emlékezetető kijelentésekkel a tavalyi választás előtt.

Egy ideig még a tavalyi választási győzelem után is tartotta magát ahhoz a régi-új szlovák miniszterelnök, hogy nem szállítanak többé halálos fegyvereket. Novemberben viszont bejelentette, hogy csak a szlovák állam nem ad további katonai támogatást Ukrajnának, de ha a gyárak fegyvert akarnak szállítani, azt nem akadályozza meg.

A brüsszeli Politico januárban már arról számolt be, hogy törvényi felhatalmazást a védelmi tárca arra, hogy a magánszektor fegyverexportját egyedi eljárásokban engedélyezze. Ezzel a külügyminisztérium és a titkosszolgálatok eddigi hatásköreit helyezték át Kalinákhoz, aki így a kormány számára kedves fegyvergyártókat részesítheti előnyben, és közben

az is lehetővé vált, hogy zavartalanul szállítsanak szlovák cégek fegyvereket Ukrajnába.

Kalinák gyorsan tanult a leckéből, és tavasszal már ő utazott Amerikába, hogy hivatalosan is átvegye az USA-ban az első két szlovák megrendelésre készült F-16-os vadászgépet. Azzal dicsekedett, hogy Szlovákia lesz az első európai ország, amelynek a vadászgép legújabb verziója áll rendelkezésére. Sőt, ezután a Pentagonban találkozott az amerikai védelmi miniszterrel, Lloyd Austinnal, akivel együtt hangsúlyozta az ukrajnai orosz agresszióval szembeni küzdelem, illetve a NATO egységének fontosságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik