Élő Nagyvilág

Meghalt az iráni elnök a vasárnapi helikopterbalesetben

AFP PHOTO / Iráni Vörös Félhold
Képernyőkép egy videóból, amely az iráni elnök helikopterének roncsait mutatja.
AFP PHOTO / Iráni Vörös Félhold
Képernyőkép egy videóból, amely az iráni elnök helikopterének roncsait mutatja.

Oroszország gyászol megbízható barátainak halála miatt

Oroszország a legmélyebb elismerés hangján emlékezett meg a balesetben elhunyt elnökről. Az ATV szemléje szerint Vlagyimir Putyin emlékeztetett rá, hogy több ízben találkozott hivatali partnerével, akinek örökre meg fogja “őrizni legfényesebb emlékét”. Raiszit kiváló politikusként jellemezte Putyin, aki egész életében a hazáját szolgálta. Részvétét fejezte ki a tragédia miatt hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki Raiszit és Amirabdollahiánt egyaránt Oroszország megbízható barátjának nevezte.

Irán moszkvai nagykövetsége elé, amelyen félárbocra eresztették a zászlót, hétfőn sokan virágot vittek.

Orbán Viktor is részvétet nyilvánított az iráni elnök halála miatt

Hétfő délelőtt számos politikai vezető kondoleált Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszter helikopterbalesete után. Orbán Viktor miniszterelnök dél után kicsivel az X-en posztolt a témában. Azt írta:

Szeretném kifejezni legmélyebb részvétemet az iráni népnek a tragikus baleset miatt, amely Ebrahim Raiszi elnök és Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszter életét követelte. Gondolataink és imáink Irán népével.

Az Európai Unió részvétét fejezi az iráni helikopter-baleset áldozatainak

Az Európai Unió részvétét fejezi ki Ebrahim Raiszi iráni elnök, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter és más iráni tisztviselők halála miatt, akik elhunytak a vasárnap bekövetkezett tragikus helikopter-balesetben – közölte az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Josep Borrell közleményében azt írta: az Európai Unió együttérzését fejezi ki valamennyi áldozat családjával és az érintett iráni állampolgárokkal.

Korábban az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel is részvétét fejezte ki az iráni elnök, az iráni külügyminiszter, valamint a velük utazó küldöttség más tagjainak halála miatt. „Gondolataink az elhunytak családjaival vannak” – tette hozzá Michel a közösségi oldalán megosztott üzenetében.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos azt írta, iráni kérésre az EU aktiválta a Copernicus nevű gyorsreagálású térképészeti szolgáltatását a helikopter-baleset körülményeinek kivizsgálásához. A műholdas térképezésre vonatkozó kérés teljesítése a kutatási és mentési műveletek segítéséhez „nem minősül semmilyen rezsim vagy intézmény politikai támogatásának”. A segítségnyújtás „egyszerűen a legalapvetőbb emberiesség kifejeződése” – tette hozzá üzenetében az uniós biztos.

(MTI)

A rossz idő miatt zuhanhatott le az iráni elnök gépe

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah hétfőn jóváhagyta Mohamad Mokbar első alelnök ideiglenes elnöki kinevezését, és ötnapos országos gyászt rendelt el a helikopterszerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi államfő halála miatt.

Az iráni nép igaz és fontos szolgáját vesztette el, akit egyes gonosztevők hálátlansága sem tántorított el az állandó munkától

olvasható az ajatollah közleményében.

Iráni hivatalos források egyelőre nem közölték a szerencsétlenség okát, vasárnap este azonban Ahmad Vahidi belügyminiszter azt mondta, a helikopter vélhetően a rossz időjárási körülmények miatt került bajba, az iráni állami televízió pedig ugyanezt jelentette a halálhír közzétételekor.

Az IRNA iráni állami hírügynökség továbbá azt jelentette, hogy a szerencsétlenségben szintén meghalt Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter hivatalát addigi helyettese, Ali Bakeri-Káni veszi át.

Az iráni törvények értelmében Mokbarnak – aki Raiszihoz hasonlóan Hamenei bizalmi emberének számít – 50 napja van az új elnökválasztás lebonyolítására, melyet eredetileg 2025-re terveztek.

Mindeközben a Taszním iráni félhivatalos hírügynökség az iráni Forradalmi Gárda bejelentésére hivatkozva azt közölte, hogy Raiszit kedden temetik el az északnyugat-iráni Tebríz városában. Hivatalos forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy a szerencsétlenül járt helikopter többi utasát szintén Kelet-Azerbajdzsán tartományban helyezik végső nyugalomra. A baleset vasárnap délután történt a tartomány Varzekán nevű körzetében.

A szerencsétlenség miatt a nap folyamán részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török elnök is, azeri hivatali partnere, Ilham Aliyev pedig, aki vasárnap még találkozott Raiszival, mély megdöbbenésének adott hangot.

(MTI)

A lengyel elnök a szmolenszki légi katasztrófát idézte fel az iráni elnöki helikopter balesetét követő részvétnyilvánításban

Az Ebrahim Raiszi iráni államfőt szállító helikopter katasztrófája kapcsán Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn részvétét nyilvánította az iráni népnek, és felidézte a lengyel állami küldöttség halálával végződő 2010-es szmolenszki légikatasztrófát.

Az iráni hatóságok hétfő reggel megerősítették, hogy a vasárnap délutáni balesetben Raiszi és a helikopter nyolc másik utasa – köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter – életét vesztette.

Mélyen megrendített Ebrahim Raiszi úr, Irán elnöke és a kormányküldöttség tragikus halálának híre

írta a lengyel államfő az X felületen.

Hozzátette: kevés nemzet történelmének vannak ilyen tragikus lapjai. A lengyelek viszont a lengyel kormánygépnek az oroszországi Szmolenszkben 2010-ben bekövetkezett katasztrófája óta ismerik „a sokk és az üresség érzetét, amely a politikai és a társadalmi elit, a rokonok és a barátok hirtelen elvesztése után megmarad az emberi szívekben és az államban” – fogalmazott Andrzej Duda. A lengyel nemzet ezért „különös beleérzéssel”, imában és gyászban osztozik az áldozatok hozzátartozóival és az iráni néppel – fogalmazott a lengyel elnök.

A 2010-es szmolenszki légi katasztrófában a kormánygép fedélzetén utazó 96 ember, közül Lech Kaczynski akkori lengyel elnök hunyt el.

A varsói külügyminisztérium hétfőn az X-en Hoszein Amirabdollahián hozzátartozóinak nyilvánított részvétet.

(MTI)

Júliustól legalább két hónapra leállítja tel-avivi járatait a KLM

A KLM holland légitársaság júliustól ismét leállítja az tel-avivi járatait biztonsági kockázatokra hivatkozva – közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál hétfőn.

A KLM tájékoztatása szerint az ideiglenes intézkedés legalább augusztus végéig marad érvényben, mivel a légitársaság jelenleg nem tartja teljes mértékben biztonságosnak az izraeli város légikikötőjét „a folyamatban lévő konfliktus miatt”.

A hírportál emlékeztetett, a KLM járatait a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadását követően, a Gázai övezetben indított izraeli offenzíva kezdete után függesztette fel ideiglenesen, majd később helyreállította a légiközlekedést. A légitársaság áprilisban rövid időre ismét felfüggesztette a tel-avivi járatait az Irán által Izrael ellen elkövetett drón- és rakétatámadás miatt. A légitársaság később ismét biztonságosnak ítélte a helyzetet ahhoz, hogy Tel-Avivba repüljön.

Jelenleg a Schiphol és Tel-Aviv közötti járatok mindkét irányban a ciprusi Lárnaka repülőtéren történő „speciális leszállással” működnek június végéig, hogy – mint tájékoztattak – a KLM legénységének ne kelljen Izraelben éjszakáznia.

Azok az utasoknak, akiknek jegyük van Tel Avivba vagy egy onnan induló KLM-járatra, és utazásuk július 1. és augusztus 31. közötti időszakra esik, jegyüket átfoglalják, vagy visszakapják annak árát – tájékoztatott a holland légitársaság szóvivője a hírportál beszámolója szerint.

(MTI)

Izrael reakciója Raiszi halálhírére: Nem mi voltunk

Izraelnek nem volt köze Ebrahim Raiszi iráni elnök halálához – mondta egy izraeli tisztségviselő a Reutersnek. „Nem mi voltunk” – mondta a névtelenséget kérő tisztviselő, akit a Times of Israel idézett.

Hivatalos izraeli reakció nem érkezett Raiszi halálára, de Avigdor Liberman ellenzéki politikus szerintIzrael nem várja, hogy Raiszi halála bármiféle változást hozzon Irán térségbeli politikájában, mert Irán politikáját a legfelsőbb vezető Ali Khamenei ajatollah határozza meg.

„Afelől azonban semmi kétség, hogy az elnök brutális ember. Egy könnyet sem fog ejteni érte” – tette hozzá Liberman.

Geert Wilders: Remélem, Irán hamarosan újra szekuláris állam lesz

Az iráni elnök helikopterbalesetét követően Geert Wilders iszlámellenes politikus, a holland Szabadságpárt vezetője az X-en posztolta gondolatait. Hozzátette: reméli, hogy a változás szabadságot hoz majd az iráni embereknek és nem kell az „elnyomó és barbár” iszlám rezsim alatt élniük.

Újabb rendkívüli ülést tartott az iráni kabinet

Huszonnégy órán belül a második rendkívüli ülését tartotta az iráni kabinet hétfőn, miután Ebrahim Raiszi államfő helikopterbalesetben életét vesztette.

Az ülést, akárcsak az első, a baleset hírére vasárnap este összehívott megbeszélést, Mohszen Mokber első alelnök vezette, aki az iráni törvények értelmében – az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah jóváhagyása után – Raiszit követi hivatalában. A jóváhagyást követő 50 napban az országban elnökválasztást kell tartani.

Raiszi és a helikopter nyolc másik utasa – köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter – vasárnap délután vesztette életét, mert lezuhant az őket szállító helikopter Irán északnyugati részén.

Raiszi halála a legkisebb zavart sem fogja okozni a vezetésben

szögezte le a kabinet hétfőn.

Hétfő reggel a török hatóságok nyilvánosságra hozták azt a drónfelvételt, mely, vélhetően a szerencsétlenség helyszínén tűz látható. A koordináták szerint a felvétel mintegy 20 kilométerre az azeri-iráni határtól délre készült.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Kyle Bailey légiközlekedést elemző biztonsági szakértőre hivatkozva azt közölte, a bajba jutott helikopter nem adott le vészjelzést, ez pedig az irányításban fellépő hibára mutathat.

A halálhír nyomán Pakisztánban Sehbaz Sarif miniszterelnök egynapos nemzeti gyászt rendelt el, a libanoni kormány pedig bejelentette, hogy háromnapos nemzeti gyászt tart.

Részvétét fejezte ki Mohammed asz-Szudáni iraki és Narendra Modi indiai miniszterelnök, továbbá Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek, Bassár el-Aszad, Szíria, illetve Nicolás Maduro, Venezuela elnöke, továbbá Tamím bin Hamad Ál Száni katari emír, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki „Oroszország igaz barátjának” nevezte az elhunytat. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel részvétét fejezte ki az áldozatok családja felé.

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet, a jemeni húszi lázadók, valamint a libanoni síita Hezbollah együttérzését fejezték ki az iráni nép felé és támogatásukról biztosították Teheránt.

(MTI)

Tebriz városába szállítják az iráni helikopterbaleset áldozatainak holttesteit

Hétfő reggel, erről a New York Times ír az iráni állami tévécsatornára hivatkozva. Nemcsak az iráni elnökét, illetve a külügyminiszterét, hanem a többiekét is, akik a helikopteren utaztak. Hozzátették azt is, hogy a kutatás és a felderítés véget ért.

Az alábbi grafikán megnézheti a baleset helyszínét, illetve azt, mely magas rangú vezetők utaztak a helikopterben.

Anadolu / Getty Images

Felfüggesztették a kereskedést a teheráni tőzsdén az államfő halálhírére 

Felfüggesztették a kereskedést a teheráni értéktőzsdén (TSE) hétfőn arra a hivatalosan megerősített hírre, hogy életét vesztette az iráni elnök egy helikopter balesetben vasárnap.

A tőzsde vezetője azt mondta, hogy további hivatalos értesítésig a tőzsde hétfőn és a következő napokban zárva lesz.

Az 1967-ben megnyitott teheráni tőzsdén tavaly májusban 666 cég részvényével lehetett kereskedni, együttes piaci tőkeértékük akkor 1450 milliárd dollár volt. A tőzsde irányadó TEDPIX indexe idén eddig 3,2 százalékkal gyengült.

(MTI)

Keményvonalas vezetőt veszített Irán

Noha Iránban a főhatalom a legfelső vallási vezető kezében van, a mindenkori kormányzati irányvonalat erősen meghatározzák a második számú iráni politikai vezetőnek tartott és közvetlenül a nép által választott iráni elnöknek a politikai preferenciái – olvasható 2021 júniusi cikkünkben. Ebrahim Raiszi konzervatív és keményvonalas volt, aki a nyolc éven át kormányzó, mérsékelt és centrista Haszan Róháni után vette át az elnöki pozíciót.

Raiszi, aki elnöki kampánya során ingyen kenyeret és rizst ígért, 1960-ban született az északkelet-iráni Mashad közelében. Mashad konzervatív város, az úgynevezett tizenkettes síita iszlám vallás legfontosabb zarándokhelye Iránban. Régi klérusi családból származik, habitusa és neveltetése a vallási hagyományok szerint alakult. Az édesapját korán elvesztette, és voltaképpen a klérus intézményeiben nevelkedett. Az elemi oktatás első hat évétől eltekintve Raiszi mindvégig iszlám vallási kollégiumokban, medreszékben tanult. Apósa, Ahmad Alamolhoda, a mashadi Reza imám szentély vallási vezetője az ultrakonzervatívok egyik emblematikus figurája.

2022-ben aztán évek óta nem látott tiltakozási hullám bontakozott ki Iránban, miután a 22 éves Mahsza Amini meghalt a hatósági fogva tartása során. A kurd nőt azért tartóztatták le, mert nem viselte megfelelően az iszlám fejkendőt. A tragédia hatalmas társadalmi felháborodáshoz vezetett, amelyet nem csak a női jogokért való társadalmi kiállás, hanem a politikai vezetéssel szembeni feszültségek is fűtöttek – írtuk akkori elemzésünkben.

Rendkívüli ülést hívott össze a Raiszi-kabinet

Rendkívüli ülést tartott Raiszi kabinetje és az elnökre való megemlékezésképpen üresen hagyták a tárgyalóasztal közepén lévő székét és egy fekete leplet helyeztek el rajta – számolt be az IRNA állami hírügynökség. Az asztalra kitettek egy képet is a 63 évesen elhunyt vezetőről.

A New York Times beszámolója szerint a kabinet közleményben méltatta Raiszinak az ország és az iráni nép érdekében végzett szolgálatát, és megfogadta, hogy folytatja a munkáját. Az amerikai lap megjegyzi, hogy Raiszi és konzervatív kormánya nem volt népszerű az irániak többsége körében, mert visszaállították az elnyomó társadalmi szabályokat, erőszakosan leszámoltak a másként gondolkodókkal és marginalizálták a rivális politikai frakciókat.

65 mentőalakulat kereste Raiszi gépét

Vasárnap a sötétség beálltával a mentőcsapatok gyalog, viszontagságos időjárási körülmények és nehéz terepviszonyok között folytatták az iráni elnök helikopter utáni keresést. A mentőalakulatok száma időközben 65-re emelkedett. A kutatásban a fegyveres erők tagjai is részt vettek. Az iráni kormány a szomszédos Törökország segítségét kérte a mentőakcióhoz, amelyhez különösen éjjellátó készülékekkel felszerelt helikoptereket igényeltek.

Az este folyamán hegyimentő alakulatok is megérkeztek a Teherántól több mint 600 kilométerre az azeri Nahicseván exklávé határához közeli Zsolfa városának térségébe, ahol a baleset helyszínét feltételezték.

Értesülések szerint kilencen voltak a helikopteren. Korábban Mohszen Manzúri kormányzati ügyekért felelős alelnök az állami televíziónak adott interjújában részletek feltárása nélkül azt állította, hogy sikerült többször is kapcsolatba lépniük a helikopter legénységével.

Az IRNA állami hírügynökség még vasárnap arról számolt be, hogy egy amerikai gyártmányú Bell 212 típusú helikopter zuhant le.

(MTI)

Hivatalos: meghalt az iráni elnök

A vasárnap helikopterbalesetben meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter is – jelentette a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség hétfőn. A bejelentést az alelnök, Mohszen Manszúri is megerősítette az X-en, és az iráni állami média is beszámolt róla.

Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohamed Mokber lesz, írja az MTI.

Emlékeztetnek, hogy a helikopter vasárnap kora délután, feltehetően a rossz időjárási körülmények miatt szenvedett balesetet az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett.

Ebrahim Raiszi

Nem találtak életjelet a roncsoknál

A politikusokat szállító helikopter helyi idő szerint vasárnap kora délután zuhant le egy meredek hegyoldalban – olvasható a New York Times összefoglalójában. Raiszi és Azerbajdzsán elnöke, Ilham Alijev közösen avattak fel egy iráni-azeri gátat a két ország közös határán.

Nem sokkal azután, hogy a mentőalakulatok elérték a nehezen megközelíthető helyszínt, az iráni állami televízió arról számolt be, hogy nincsenek túlélőkre utaló jelek a roncsoknál, de hivatalosan nem jelentették be az elnök és a külügyminiszter halálát. A korábbi híradások szerint a zuhanás után még sikerült rádión kapcsolatban lépni egy túlélővel, ám a zord terep és fagyos időjárás megnehezítette a mentést.

Nem sok esély van arra, hogy túlélőket találnak.

A mentőalakulatok megtalálták az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikoptert, amely vasárnap zuhant le Irán Kelet-Afganisztán nevű tartományában. A gépen utazott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter, valamint Kelet-Azerbajdzsán nevű kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője is.

Raiszi elnök helikoptere teljesen kiégett a balesetben (…) Sajnos félő, hogy minden utas meghalt

mondta egy kormánytisztviselő a Reutersnek.

A mentőcsapatok egész éjjel hóviharokkal és nehéz terepen küzdöttek, hogy hétfőn a hajnali órákban elérjék a roncsot Kelet-Azerbajdzsán tartományban, jegyezte meg a hírügynökség.

Olvasói sztorik