Gazdaság

DT-EREDMÉNYEK – Szépséghibák

Papíron hatalmas nyereséget ért el, a befektetők körében mégsem tudott lelkesedést kiváltani harmadik negyedévi eredményeivel a Deutsche Telekom (DT). Az első kilenc havi előzetes mérleg közzétételét követően a frankfurti tőzsdén – a megelőző két hétben regisztrált mintegy 20 százalékos erősödés után – csaknem 2 euróval, 42,2 euróra csökkent a német távközlési vállalat részvényének árfolyama. A március elején elért éves rekord 105 euró volt, azóta a kurzus főleg azért romlott, mert a DT hatalmas összegeket, közel 16 milliárd eurót áldozott a nagy-britanniai, hollandiai és németországi harmadik generációs mobilszolgáltatási (UMTS) engedélyek megszerzésére.

A nem kimondottan kedvező fogadtatás azzal magyarázható, hogy bár az adózás utáni nyereség rovatban szereplő 8,4 milliárd euró több mint hat és félszerese az egy évvel korábbi 1,25 milliárdnak; az összeg nagy részét egyszeri bevételek alkotják. Ezeket figyelmen kívül hagyva az eredmény csak 700 millió, 10 százalékkal alacsonyabb az elemzői prognózisok átlagánál, ráadásul alig valamivel haladja meg a június végéig elkönyvelt 681 millió eurót.

A DT az idei első negyedévben 2,9 milliárd euróért eladta a brit Global One-ban birtokolt tulajdonrészét, a másodikban 2,7 milliárdot kasszírozott a T-Online International internetes leányvállalat első részvénykibocsátásából, s további 2,3 milliárdért kiszállt az olasz Wind konzorciumból, végül a harmadik negyedévben 2,96 milliárd euróért adott túl helyi kábeltévés érdekeltségein két szövetségi tartományban. A kimutatásban a DT most először konszolidálta újonnan megszerzett érdekeltségeit, nevezetesen a brit One-2-One mobiltelefon-társaságot, valamint a francia Club Internet és Siris internetes, illetve adatszolgáltató cégeket. Ezeket beszámítva az első kilenc havi 29,3 milliárd eurós árbevétel 14,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 25,6 milliárdnál, összehasonlítható alapon viszont az emelkedés csupán 5,5 százalék. A vezetékes piacon a liberalizáció nyomán a DT-nek továbbra is árnyomással és az ebből következő bevételcsökkenéssel kell szembenéznie, amire a mobil és az internetes üzletág erősítésével igyekszik válaszolni. A többségi tulajdonban lévő mobiltársaságok előfizetőinek száma a harmadik negyedév végén 26,5 millió volt, 11 millióval több, mint tavaly szeptemberben, míg a T-Online ügyfeleinek tábora majdnem a kétszeresére, 7 milliósra nőtt. A befektetőket aggasztja továbbá az is, hogy főleg az UMTS-engedélyekre kiadott összegek miatt a DT adósságállománya egy év alatt 61 százalékkal, 62,1 milliárd euróra emelkedett. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik