Gazdaság

SUGÁRZÁS ELLEN – Pillangó, Bogárka és a többiek

Egyelőre még senki sem bizonyította, hogy a mobiltelefon káros volna az egészségre (Figyelő, 1999/50. szám), mégis több, a maroktelefon sugárzása ellen védő kiegészítő van forgalomban Magyarországon. Ezek működése alapvetően kétféle: vagy leárnyékolják a készüléket, vagy elnyelik az elektromágneses sugárzást.

A hazai piacon lévő négy termék közül kettő rendelkezik az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet (OSSKI) szakvéleményével. A Mobilpajzs egy 900 megahertzen működő telefonnal végzett vizsgálat szerint 92 százalékos teljesítménysűrűség-csökkenést okoz – vagyis használatakor elméletileg ennyivel kevesebb sugárzás éri a koponyát. Működése egyszerű: az antennára szerelhető pajzs visszaveri a fej felé eső sugárzást. Felmerül a kérdés, hogy a leárnyékolás nem befolyásolja-e a készülék működését; erre pedig a jelenlegi adatok ismeretében pontos válasz nem adható. Mindenesetre egy, a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett mérés szerint a pajzs miatt a kimenő teljesítmény az eredeti 80 százalékára csökken. Márpedig a mobiltelefonok ilyenkor “felszabályoznak”, azaz növelik teljesítményüket – vagyis a sugárzás ismét nő, ez pedig nemcsak az akkumulátor gyorsabb lemerülését okozza, de kétségessé teszi a pajzs hatékonyságát is. A forgalmazó szerint azonban a sugárzás jó része Mobilpajzs nélkül is kárba vész, csak éppen a telefonáló fejében nyelődik el, ez kiegészítő pedig ezt akadályozza meg. A Mobilpajzsból eddig 5 ezer fogyott itthon.

A Bogárka egy speciális kerámia ötvözet, ezt az anyagot korábban televíziókészülékek sugárzása ellen próbálták ki a szakértők. Szabó László sugárbiológus, az OSSKI nyugalmazott osztályvezetője maga is kísérletezett vele, szerinte ez elnyeli a sugarakat, és nemcsak a mikrohullám, hanem általában az elektromágneses sugárzás – az elektroszmog – ellen véd. Az OSSKI megállapította: a Bogárka 14 százalékos teljesítménysűrűség-mérséklődést okoz telefonban.

A Pillangó is elnyeli a sugarakat, és a 15 és 200 megahertz közötti tartományban a legaktívabb, a telefonok pedig nem itt működnek. A Safe Guard nevű gombocskáról a Figyelőnek még származási helyét sem sikerült megtudnia. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik