Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Jön a második vonal

Miközben a múlt hét végén megtört a BUX felfelé ívelése, több kisebb részvény látványosan drágult.

Bár az előző hét csütörtökén már ismételten a 7600 pontos határt ostromolta a részvényindex, péntekre, de még inkább hétfőre alábbhagyott a lelkesedés. A napi 20 milliárdhoz közelítő részvényforgalom helyett ismét 10 milliárd körüli értékek adódtak, miközben több blue chip ára csökkenni kezdett, így hétfő délutánra megint 7500 pont alá esett a BUX.

A fontosabb papírok közül a BorsodChem ára csökkent leginkább. Szemben a múlt hét közepén jellemző 8100 forint feletti árral, hétfő estére 7800 forint alá csúszott le a vegyipari “kedvenc” kurzusa. Meglehetősen szerényen teljesített a Mol és a Matáv is: mindkettő egy-két százalékkal múlt heti maximumára alatt forgott hétfőn, úgy tűnik egyelőre kifulladt a vételi érdeklődés a piacon. A főbb részvények közül viszont az OTP és a Richter remekül teljesített, a bankpapír továbbra is 12 ezer forint közelében cserél gazdát, nem is beszélve a Richterről, amely a múlt heti 11,80 ezer forintos árához képest legutóbb 12,75 ezer forintért cserélt gazdát.

Az igazi átrendeződés azonban a “második vonalas” részvények között történt. E tekintetben a leglátványosabb karriert a Prímagáz futotta be, hiszen egy hét alatt csaknem 25 százalékkal értékelődött fel, hétfőn záráskor kis híján 3 ezer forintot kínáltak már érte. A Danubius öt tőzsdenap alatt 9 százalékkal értékelődött fel, ára legutóbb 4500 forint volt. E mögött egyértelműen a múlt héten bejelentett csehországi akvizíció áll, amikor is a szállodacég 3,6 millió dollárért megvásárolt egy, a német határhoz közel eső, marienbadi fürdőszállót.

Inkább technikai jellegű felértékelődésről lehet szó viszont a Pannonplast esetén, ahol nem okozott különösebb meglepetést a tavalyitól lényegesen elmaradó eredményszámok két héttel ezelőtti közzététele. Nem volt rossz passzban a hetek óta “felkapott” részvénynek számító Pick sem, amely 8880 forintos árfolyamon búcsúzott hétfő délután. Nem díjazták a vásárlók a NABI újabb termelési fennakadása miatt gyenge gyorsjelentését, illetve a Mezőgép – féléveshez hasonló, meredeken csökkenő nyereséget mutató – számait sem, igaz ez utóbbi papírnak már “nem nagyon van hová esnie”. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik