Gazdaság

NÉMET NYUGDÍJTERV – Korhatár- leszállítás

Feladva a kezdeti ellenkezést, előbb Walter Riester német munkaügyi miniszter, majd Gerhard Schröder kancellár is támogatásáról biztosította a fémipari dolgozókat tömörítő IG Metall szakszervezet azon, a munkanélküliség csökkentése érdekében kidolgozott javaslatát, amelynek értelmében a következő öt évben lehetővé tennék a munkavállalók számára, hogy a 65 éves korhatár helyett már 60 éves korban nyugdíjba vonuljanak, ugyanakkor megkapják az egyébként csak 65 éves kortól járó teljes nyugellátást.

A legerősebb német szakszervezetnek számító IG Metall szerint az újítás nem jelentene többletterhet az állami nyugdíjpénztár számára, mivel az öt évre eső különbözetet a munkaadók és a munkavállalók által külön létrehozandó pénzalapokból fedeznék. Az elképzelés lényege az, hogy a munkavállalók lemondanának a mindenkori éves béremelés fél százalékpontjának megfelelő összegről, a munkáltatók pedig ugyanekkora summát fizetnének be a különleges alapokba.

A szakszervezet szerint ez 12 milliárd márkát eredményezne, s ebből annyi ember korai, ám pénzveszteséggel nem járó nyugdíjazását lehetne megoldani, hogy az öt év alatt a jelenle-gi 4 millió – a munkaképes ko-rú lakosság több mint 10 százalékát kitevő – munkanélküliből 1,5 millióan találhatnának állást.

Riester és Schröder előzőleg az állami nyugdíjalap bevételkiesésével érvelve kivitelezhetetlennek ítélték az IG Metall tervét. Hogy utóbb mégis pártfogásukba vették, az elemzők szerint elsősorban a politikai baloldalnak tett engedményként fogható föl. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik