Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Fellángolás után korrekció

Az előző hét elején, kedden bekövetkezett 300 pontos korrekció óta nem igazán találtak újra magukra a pesti börze részvényei.

E hét elején a BUX éppen csak meghaladta a 7300 pontot, szemben az egy héttel korábbi 7500 feletti értékkel. A közel háromszázalékos index-csökkenésnél komolyabb probléma, hogy a forgalom ismét a pár héttel ezelőtti lanyha üzletmenetre utal. Hétfőn, a részvényforgalom csupán 8,3 milliárd forint volt, szemben az egy héttel korábbi, több mint 17 milliárdos összeggel.

A BÉT befektetői nem igen jelentek meg vásárlóként, a nagybefektetők többsége kivár. A Mol Rt. hétfői közgyűlésén szeptemberre halasztották a pénzügyi vezető kiválasztását. Erre, a még betöltetlen posztra külföldi menedzser is érkezhet. A vezérigazgatói székében viszont megerősítették Mosonyi Györgyöt. A részvény árfolyamát most alig befolyásolták ezek az események, továbbra is 6400 és 6500 forint között mozgott a papír.

A Mol árára hosszabb távon nagyobb hatással lehet a saját részvény vásárlására kapott felhatalmazás, ami az alaptőke 10 százaléka (9,84 millió darab részvény) megvásárlását teszi lehetővé öt éven belül. Elfogadtak még egy vezetői ösztönző programot. A részvényárfolyam növekedésének függvényében egy-egy külső igazgatósági tagnak maximum 25 plusz 25 ezer dollárnyi, az elnöknek pedig legfeljebb 41,5 plusz 41,5 ezer dollárnyi részvényjuttatást helyez kilátásba, ha a Mol a BÉT-en, illetve az európai energetikai cégek rangsorában előkelő helyen végez.

A gyógyszercégek közül legtöbbet, 1,5 ezef forintot, a Richter veszített. Az Egis viszont nem lett olcsóbb, tartotta 7 ezer forintos árát. A Matáv eltávolodott a 1500 forinthoz közeli szintről, csupán 1442 forintot ért és 11 ezer forint alá csökkent az OTP is. A vegyi cégek kissé drágultak; népszerű maradt a Rába, amely 2600 forint közelébe emelkedett, és 4200 forintra erősödött a NABI is. Az áramrészvények gyengén szerepeltek. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik