Gazdaság

KANADAI MOBILHÍVÁS – Sztrádaépítők

Nem egyszerűen harmadik magyarországi mobilszolgáltató kíván lenni, hanem egyúttal mindenki számára elérhetővé igyekszik tenni az elektronikus sztrádát a kanadai székhelyű Telesystem International Wireless (TIW) Inc., amely a British Telecom (BT) oldalán indul a nemrégiben kiírt 1800 megahertzes (DCS) mobiltenderen.

Három földrész – Európa, Latin-Amerika és Ázsia – 12 országában működtet kábel nélküli telefonrendszereket az 1992-ben alakult TIW. Előfizetőinek száma az elmúlt év végén már megközelítette az 1,56 milliót. A cégnek 1997-ben még csupán 400 ezer ügyfele volt, konszolidált árbevétele 71 millió dollárt ért el, tavaly viszont már 391 millió dollárt hozott a hirtelen megduzzadt ügyfélkör. A múlt év végén a társaság 6400 embert foglalkoztatott, az egy évvel korábbinak több mint a kétszeresét. Ez a fejlődés szinte kizárólag az erőteljes külföldi terjeszkedésnek volt köszönhető. A TIW két éve vált nyilvános céggé, azóta jegyzik a torontói, illetve a montreali börzén, továbbá az amerikai tőzsdén kívüli piacon, a Nasdaqon. A társaság konszolidált üzemi eredményének – earnings before interest, taxes, depreciation and amortization (Ebitda) – értéke tavaly 41 millió dollár volt, ami igencsak szépnek tűnik az előző évi 68 millió dolláros negatív értékkel összevetve.

Négyféle technológiát alkalmaznak: a digitális mobil- és személyhívókét, a műholdas mobilszolgáltatásét és az SMR-t (Specialized Mobile Radio – egy különleges mobiltelefon-rendszer, olyan, mint például a magyarországi kiépítés előtt álló Tetra). Kanadában a cégnek egyre kiterjedtebb GSM- és DCS-hálózata van. Emellett egyetlen év alatt négy országban – Brazíliában, Kínában, Indiában és Romániában – épített ki digitális mobilhálózatot. Ami az SMR-rendszereket illeti, a TIW e téren Európa legnagyobb szolgáltatója; vezető szerepe van a francia, a német, a spanyol, a portugál, a belga és a brit piacon. Általában véve a legtöbb helyen – még a fejlett országok régiójában is – korábban monopolhelyzetben lévő, jobbára meghatározóan állami tulajdonban lévő cégekhez társult tevékenységével.

A kanadai társaság nemrégiben konzorciumot alakított brit partnerével annak érdekében, hogy pályázhasson az új magyarországi hálózat kiépítésére. A közös vállalkozásban a BT részesedése 48, a TIW-é 27 százalék; emellett 10 százalékot kap a Magyar Posta, s 15 százalékot az Antenna Hungária. Mario Bertrand, a TIW európai elnöke szerint a három, egymástól sok vonásában eltérő kultúra találkozása mindenképpen szerencsés lenne. A nagy hagyományokkal (és 68 milliárd fontot meghaladó tőzsdei értékkel) rendelkező BT, a dinamikus és agresszív üzleti, illetve marketingpolitikát folytató TIW, valamint a belső piaci viszonyokat, fogyasztókat jól ismerő magyar cégek külön-külön felhalmozott tapasztalatai közösen mindenképpen jól gyümölcsöztethetőek. Az itt létrehozandó és az év végétől már működő kétsávos mobiltelefon rendszerhez – a kormány elhatározásától függően – jól illeszkedne a Tetra-szisztéma, amelynek kialakítása teljessé tehetné a vezeték nélküli telefonok szolgáltatási skáláját. Mint Bertrand fogalmaz: az integrált mobiltelefon rendszer és a hozzá kapcsolódó elektronikus sztráda az üzletcsinálás szerves része, amire a gyorsan fejlődő magyar gazdaságnak mindenképpen szüksége van. A kanadai szakembernek éppen ezért nincs kétsége afelől, hogy harmadik mobilszolgáltatóként ne tudnának megfelelő piaci részesedést kihasítani. Bizakodását arra építi, hogy a konzorcium többet és mást is nyújthat, mint amit eddig a magyar fogyasztók megismertek, megszoktak. A társaság európai elnöke úgy látja, hogy a magyarországi mobiltelefóniában az ellátottsági szint a jelenlegi 11 százalékról néhány éven belül 40 százalékra emelkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik