Gazdaság

EURÓPAI KONJUNKTÚRA – Kétélű kamatfegyver

A túlzott költségvetési szigor veszélyes következményekkel járhat az európai országok amúgy is erőtlen gazdaságai szempontjából – figyelmeztet az OECD napokban publikált tanulmánya. A szakértők alkalmazkodóbb monetáris politikára biztatják az érintetteket. Előrejelzésük szerint a GDP átlagosan mindössze 1,6 százalékkal bővül ebben az évben az öreg kontinensen.

Decemberben még 2,6 százalékos konjunktúra-javulásban bíztak a szakértők, akik múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott elemzésükben a visszaesés fő felelőseként Németországot és Franciaországot jelölik meg. Hat hónappal ezelőtt a Németországra vonatkozó előrejelzések még 2,4 százalékos GDP-bővülést vártak 1996-ban; most, közel 2 százalékkal visszalépve, mindössze 0,5 százalékot tartanak reálisnak. Franciaországban a 2,2 százalékos jóslatot 1 százalékra módosították. A lassulás azonban általános: Nagy-Britanniától Spanyolországon át Olaszországig minden fejlett államot érint. Itáliában egyébként ugyancsak 1 százalékkal lefelé, 1,7 százalékra módosították a GDP ez évi bővülését.

A jelentés foglalkozik az OECD-n kívüli kelet-európai országokkal is (Magyarország és Csehország már tagjai a szervezetnek). Megállapítja, hogy e régió országai túljutottak a recesszió mélypontján. A növekedési listát Lengyelország vezeti, ahol 1996-ra 5,5 százalékos GDP-növekedésről szólnak az előrejelzések. Szlovákia és Szlovénia holtversenyben a második 5-5 százalékkal, Bulgária 2,5, míg Oroszország 1 százalékos javulásban bízhat. Az infláció ebben az évben Oroszországban 50 százalék lesz, Lengyelországban 19, míg Szlovákiában mindössze 7 százalékot tesz ki a drágulás.

Csak csekély javulásra számít az OECD a fejlett európai országokban a munkanélküliség terén, amely jelenleg az aktív lakosság 10,5 százalékát sújtja, és az elemzők szerint csak 1-2 tizedszázaléknyi visszaszorulására van esély.

Eközben Észak-Amerika, Ázsia és különösen Kína gazdasága egyre erőteljesebb. A kínai GDP az idén 10,5 százalékkal bővül, és hosszú recesszió után Japán is előrelép.

Az európai országok versenyképességének romlását a szakértők az 1994 óta tartó hosszú távú kamathosszal és ami ennek következménye: a pénzpiaci egyensúly bomlásával magyarázzák. 1995 március-áprilisában a dollár árfolyama a márkával, illetve a jennel szemben rekordmélységbe zuhant. Ez, valamint a bérfeszültségek aláásták a német ipar versenyképességét, Franciaországban a bizalmukat vesztett vállalatvezetők és a háztartások befektetéseinek csökkenése volt végzetes.

1997-re már bizakodóbb az OECD előrejelzése. Eszerint a GDP átlagosan 2,7 százalékkal gyarapodhat a fejlett Európában, amennyiben az érintett kormányok és jegybankvezetők képesek kiegyensúlyozni a mérleget, amelynek egyik serpenyőjét a Maastricht megkövetelte költségvetési szigor húzza, az ellensúlyt pedig a gazdaságot optimális ütemben ösztönző kamatpolitika jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik