Gazdaság

DANUBIUS HOTELS – Két új szálloda a cégben

A szokásoknak megfelelően stabil pénzügyi helyzetről, nagyjából a tervezettnek megfelelő árbevételről és eredményalakulásról adhatott számot a Danubius Hotels Rt. első negyedévi működése alapján. A 8 milliárdos alaptőkével rendelkező szállodacég 1 milliárd 725 millió forintos konszolidált árbevétele 35, 221,4 milliós nyeresége 36 százalékkal múlta felül a bázisidőszak számait.

Az árbevétel-emelkedést 3,6 százalékos foglaltsági szintcsökkenés mellett érte el a Danubius, ám az átlagosan 65 százalék körüli szobakihasználtságon belül továbbra is elválik a budapesti házak átlagosan 54 százalékos foglaltsága, és a vidéki gyógyszállók kimagasló – Sárvár esetében például 83 százalékos – kihasználtsága. A gyógyszállók kihasználtságát az első negyedévben kedvezőtlenül érintette az időjárás, ám ez a második félévben feltehetően az árbevétel emelkedését eredményezi majd.

A viszonylag szerény, mindössze 10 százalékos üzleti tevékenységből fakadó eredménynövekmény részben a költségek – az árbevétel emelkedését felülmúló ütemű – növekedésének köszönhető, ez azonban jórészt a társaság ingatlanainál alkalmazott, 2 százalékos értékcsökkenési kulcsból következik. A stabil pénzügyi helyzetből következően – a Danubius tavaly év végén 1,7 milliárdnyi értékpapírral és pénzeszközzel rendelkezett – a pénzügyi eredmény ezúttal sokat lendített a cég eredményességén: a Thermál Hotel Hélia utolsó 20 százalékos részéért kifizetett 487 millió forint sem változtat sokat a helyzeten. A negyedéven túli pénzkiáramlást jelent persze a Gellért Hotelért kapott néhai vagyonügynökségi kompenzáció visszafizetése, igaz ez a tranzakció jelentősen emeli majd a Danubius vagyonát.

A társaság részvényeinek árfolyamára ugyanakkor csak részben van hatással a cég működése, feltehetően legalább ilyen fontosak a tulajdonosi struktúra változásai. A hírek szerint idén a szállodacégben az Interag Rt.-n keresztül többséget szerzett a korábban is 30 százalék feletti részesedéssel bíró C. P. Holdings. Egyes vélekedések szerint a májusi nagy árfolyammozgások is e felvásárlás számlájára írhatók, az azonban bizonyos, hogy a piacot megmozgató nagy vételi ajánlat elmúltával gyors csökkenésnek indult a részvény árfolyama. A jelenlegi árakkal, és a tervezett 2,2 milliárdos éves eredménnyel számolva 13-as P/E értékkel bír most a Danubius, ez pedig a tulajdonosi szerkezet változásának tőzsdei hatásától eltekintve nem biztat hatalmas ármozgásokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik