Élet-Stílus

Észak-Koreában megtiltották, hogy bárki is ugyanazt a nevet használja, amit Kim Dzsongun adott a lányának

KCNA / KNS / AFP
KCNA / KNS / AFP
Azoknak a nőknek és lányoknak pedig, akiket ugyanúgy hívnak, mint a diktátor gyermekét, meg kell változtatniuk a nevüket.

Az észak-koreai hatóságok nevük megváltoztatására kényszerítik azokat lányokat és nőket, akiknek a szüleik a Dzsue nevet adták, mivel a sztálinista országot vezető diktátor, Kim Dzsongun lányát is így hívják – számolt be a Radio Free Asia, azaz a Szabad Európa ázsiai megfelelője által közölt hírről a Business Insider honlapja.

A Radio Free Asia két különböző tartományból – Észak- és Dél-Phjonganból – származó forrásai szerint Csongdzsu és Phjongszong város önkormányzatai is utasítást adtak a Dzsue nevű polgáraiknak, hogy változtassák meg a nevüket a születési anyakönyvi kivonataikban.

Tegnap a Csongdzsu város biztonsági minisztériuma behívta a lakcímnyilvántartási hivatalban Dzsue néven regisztrált nőket a biztonsági minisztériumba, hogy változtassák meg a nevüket

– nyilatkozta egy helyi lakos a Radio Free Asia pénteki jelentésében.

Majd elmesélte, hogy a szomszédságukban is lakik egy 12 éves lány, akit Dzsuénak hívnak, és az ő szüleit is felszólították a hatóságok, hogy jelentkezzenek be a minisztériumnál egy névváltoztatási kérelemmel.

A forrás szerint a hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy a Dzsue nevet mostantól kizárólag a „legmagasabb méltóságú személyek” számára tartják fenn.

A feltehetően 10 éves Kim Dzsue az egyetlen a diktátor három gyermeke közül, akinek nyilvánosságra hozták a nevét. Bár a kislányról először még csecsemőkorában lehetett hallani, amikor az egykori kosárlabdasztár, Dennis Rodman 2013-ban meglátogatta Kim Dzsongunt a béke jegyében, a nyilvánosság előtt csak novemberben debütált, amikor megtekintette az édesapjával egy interkontinentális ballisztikus rakéta tesztkilövését.

Kim Dzsue legutóbb szerdán került ismét reflektorfénybe, amikor a szüleivel részt vett egy állami banketten, ahol Észak-Korea vezető tábornokaival is fotózkodott.

Kim Dzsongun még 2014-ben tiltotta meg a hétköznapi állampolgároknak, hogy ugyanazt a keresztnevet viseljék, mint ő – akit pedig így hívtak, annak meg kellett változtatnia a nevét, ahogy az most is történik.

Az utasítás »önkéntes« volt, de mint tudjuk, Észak-Koreában kevés dolog önkéntes, különösen, ha a vezetés utasításairól van szó

– mondta az Insidernek Soo Kim, a CIA egykori elemzője, aki jelenleg az amerikai székhelyű Rand Corporation agytröszt politikai elemzője. „Tehát ez a legutóbbi névtilalom egyáltalán nem számít szokatlannak Észak-Koreában” – folytatta a diktátorfamíliához hasonlóan szintén Kim családnévvel rendelkező szakértő.

De az elemző szerint még túl korai lenne megmondani, hogy mit fog hozni a jövő Kim lánya számára. Az utónevének a betiltása pedig csak annyit jelent, hogy a diktátor szeretné, ha a lánya a nyilvánosság elé lépne.

A rezsim még mindig nem erősítette meg, hogy a lányt jelölték ki az utódlásra, és az állami média sem kezdte meg a kijelölt utód szokásos megelőző felkenését és dicsőítését – vélekedett az elemző.

Észak-Korea korábbi diktátorai alatt a későbbi utódok egy ponton mind-mind fontos címeket kaptak. Mielőtt Kim Dzsongun 2011 végén átvette volna a hatalmat édesapjától, Kim Dzsongiltől, négycsillagos tábornokkal egyenértékű rangot kapott, és kulcsfontosságú párttisztségeket osztottak rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik