Élet-Stílus

Ha álmaink munkájáról van szó, igenis mi alakítjuk a jövőt

Coca-Cola Magyarország
Coca-Cola Magyarország
18 éves korára a fiatalok többsége előtt jókora elváráshalom tornyosul, és ezek közül még a könnyebben teljesíthetőek közé tartozik a minél fényesebb eredmény a matek- vagy történelemérettségin. Kimondatlan elvárás ugyanis, hogy ekkorra már minden valamire való diák pontosan tudja, mivel is szeretne foglalkozni a következő negyven évben, illetve ehhez pontosan milyen további képzésre van szüksége. De tényleg ilyen egyszerű lenne mindez? Aligha.

Egy 2019-es kutatás szerint a 17-18 éves középiskolások több mint 10 százaléka egyáltalán nem tudja, milyen irányt válasszon középiskola után, 12 százalékuk pedig csak egy általános irányt tud meghatározni. Az idősebbeknél sem sokkal jobb a helyzet, a felsőoktatásban vagy OKJ-s képzéseken tanulók több mint 5 százaléka nem tudja, hol helyezkedjen el a végzést követően.

Mik ennek az okai? Sokaknál a döntésképtelenség, mások úgy érzik, nem tudják, mi érdekli őket, vagy miben igazán jók, illetve főleg a felnőttek körében nagyobb probléma, hogy nem rendelkeznek elegendő információval a saját lehetőségeikről.  Pedig lehetőségeik volnának bőven, csakhogy sokszor ezek létezéséről sem tudnak.

Miközben persze sokszor nem a szaktudás, hanem sokkal inkább az önbizalom, motiváció, kapcsolati tőke vagy bizonyos kommunikációs készségek hiánya okozza a problémát a fiatalok munkaerőpiacon való sikeres elhelyezkedésében.

Hajlamosak vagyunk félvállról venni ezeket a készségeket, pedig fontosabbak, mint valaha. Számos felmérés megmutatta már, hogy a munkáltatók leginkább ezeket az úgynevezett soft skilleket keresik a kollégáikban, csakhogy szintén kutatások támasztják alá, hogy a fiatal generáció eléggé elmaradott ezek tekintetében. Így fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak pályaválasztás, de pályaváltás esetében is kardinális jelentőségű lehet akár egy jól megírt önéletrajz vagy fejlett önismeret is, szóval ezek fejlesztésről sem éri meg megfeledkezni.

#énjövőm

A Coca-Cola Magyarország #énjövőm programjának új, ingyenesen elérhető digitális felülete, a www.enjovom.hu oldal tananyagai éppen ebben segítenek. A regisztrálók az önismerettől a kommunikáción át egészen a vállalkozásépítésig, összesen 14 modul közül választhatnak, amelyek segítségével feltérképezhetik erősségeiket, fejleszthetik készségeiket és könnyebben megtalálhatják a helyüket a munkaerőpiacon. A honlapon elérhető önismereti teszt segítségével ráadásul konkrét javaslatokat kaphatnak arra, milyen szakma illik a személyiségükhöz leginkább.

A munkaerőpiacon ráadásul meglehetősen komplex helyzet alakult ki. A KSH október végi adatai szerint miközben a teljes lakosság körében az egy évvel korábbi adatokhoz képest csökkent a munkanélküliség, a 15–24 közöttiek körében jelentősen romlottak a mutatók. Fontos adalék, hogy mindeközben egyre több szektorban jelentkezik munkaerőhiány.

Azaz, ha összerakjuk a puzzle-darabokat, láthatjuk, hogy szép számmal vannak olyan fiatalok az országban, akik tanulnak vagy tanultak valamit, amiről útközben kiderült, nem biztos, hogy nekik való, és lehet, hogy szívesen tanulnának valami olyasmit, ami egyrészt sokkal jobban érdekli őket, másrészt a munkaerőpiacon is sokkal könnyebb dolguk lesz a megszerzett képesítéssel.

Coca-Cola Magyarország

Mi a megoldás? Az átképzés

Ez a felnőttoktatás szakirányú ágazata, amelynek feladata a valamilyen szakképesítéssel, szakmai gyakorlattal rendelkezőket egy másik szakképesítéshez, illetve szaktudáshoz eljuttatni. Egy gyakorlati példán keresztül látványosan bemutatható, mit is jelent ez pontosan. Vegyük az informatika világát: mindannyian tudjuk, hogy például szoftverfejlesztőkre mekkora a kereslet, mi több, milyen ígéretes jövedelemmel is kecsegtet, ám egy bölcsészdiplomával otthon búslakodva biztosan elérhetetlen célnak tűnik sokaknak ez a pálya.

Csakhogy ma már léteznek olyan úgynevezett bootcampek, ahol jellemzően néhány hónap alatt, napi több óra tanulás árán elérhető a karrierváltás, úgy, hogy a jelentkezéshez nem feltétel semmilyen informatikai vagy matematikai előképzettség. A végzett hallgatóknak pedig pár év alatt akár az egymillió forintos fizetés sem álom többé. A tanfolyamok persze javarészt pénzbe kerülnek, ám ilyen bérek mellett a befektetés hamar megtérül. És álmaink munkája, ami ráadásul még jól jövedelmező is, biztosan megér ennyit.

Szponzorált tartalom

A cikk a Coca-Cola Magyarország #énjövőm programjának támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik