Élet-Stílus

A jógától senki sem lesz meleg – ismerte el az orosz börtönparancsnok

Újra engedélyezték a jógaórákat a fogvatartottaknak két orosz börtönben. Az egyébként népszerű foglalkozásokat korábban azért szüntették meg, mert egy teológiaprofesszor az írta, hogy a jóga a börtönökben melegekké változtatja a fogvatartottakat – írja orosz lapokra hivatkozva a Newsweek.

A jógaórákat a hírhedt, moszkvai Butirkában, és egy női börtönben vezették be, ahol a nők előzetes letartóztatásban, a tárgyalásukra várnak. Az intézkedésnek számos pozitív hatása volt, a jógázó rabok például sokkal kevesebbszer látogatták a börtönorvost. Csakhogy aztán Alexander Dvorkin, ortodox teológus azt írta, hogy a jóga szexuális feszültséget gerjeszt, így óhatatlanul homoszexualitáshoz vezet a börtönökben.

Dvorkin figyelmeztetése Elena Mizulina ultrakonzervatív képviselőnőnél talált értő fülekre. Mizulina arról híres, hogy neki köszönhetik az oroszok a „homoszexuális propaganda elleni” kirekesztő törvényt, a családon belüli erőszak elleni törvény felpuhítását, de adott már be olyan törvényjavaslatot is, mely minden orosz nőnek lehetővé tette volna, hogy megtermékenyülhessen Putyin elnök spermájától.

Mizulina az orosz főügyészségére nyújtott be kérelmet, hogy vizsgálják meg, legális-e a börtönökben jógázni, és kérte, hogy az eljárás idejére függesszék fel a jógaórákat.

Valerij Maximenko, a szövetségi börtönparancsnokság igazgatóhelyettese azonban újra engedélyezte a foglalkozásokat, majd egy rádiónak nyilatkozva azt mondta, nem hiszi, hogy a jógától bárki is meleggé változna, de még ha így is lenne, szerinte Oroszország szabad ország, ahol nem illegális homoszexualitás. Később, amikor emiatt védekezni kényszerült, azt mondta, kiragadták a szavait a kontextusukból.

A moszkvai rabok minden esetre újra jógázhatnak, miközben Elena Mizulina a népszerű „fake news” kifejezést használva tagadja, hogy bármi köze lett volna a jógaórák felfüggesztéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik