Élet-Stílus

A szovjetek hat éven át hallgatták le az Egyesült Államok moszkvai nagykövetét

A második világháború közepén, 1943-ban Moszkvába érkezett Averell Harriman úgy gondolta, hogy csak egy egyszerű ajándékot kap, de ennél jóval többről volt szó.

1945. augusztus 4-én a két nép közti megbonthatatlan barátság jeleként háborúban nyújtott segítségért hálás szovjet kisiskolások egy szépen faragott amerikai címerrel ajándékozták meg a kiküldetése harmadik évét töltő moszkvai nagykövetet, Averell Harrimant, akinek annyira tetszett a mű, hogy azonnal kifüggesztette az irodája falára.

NSA_Great_Seal_bug

Nem kellett volna, hiszen a plakettben egy lehallgatókészülék lapult, ami egészen 1952-ig a nagykövet minden egyes szavát közvetítette a kíváncsi szovjet füleknek.

marshall_large
A kép bal szélén, a falon ott lóg a címer

A később egyszerűen csak A Dolognak (nem összetévesztendő a John Carpenter által filmvászonra adaptált vérfagyasztó horrorral) elnevezett eszközt az orosz fizkuszseni, Léon Theremin tervezte, akiről manapság leginkább a nevét viselő fura elektronikus hangszer, a theremin ugorhat be. Tudják, ez az az eszköz, ami leginkább egy nagy antennával nyakon, valamint egy vasalótartóval oldalbaszúrt Sokol-rádióra, vagy fadobozra hasonlít:

És tökéletesen bizarr produkciókat lehet vele létrehozni:

Na jó, de hogyan működhetett a berendezés több, mint hat éven át? Nem merült le az elem? – tehetik fel most joggal a kérdést.

A válasz egyszerű: a készülékben

nem volt elem, és nem éjjel-nappal sugározta az adást, hanem csak akkor, ha a szovjetek 330 MHz-es hullámhosszon érkező rádiójelekkel bombázták az irodát.

Ekkor a kondenzátormikrofonba érkező hangok a beépített, 23 cm hosszú antennának köszönhetően eljutottak az utcán ülő teherautó kíváncsi utasaihoz.

Ez a megoldás a minimálisra szűkítette a készülék felfedezésének esélyét, hiszen az adásszünetben az egyszerűen felfedezhetetlen volt.

Bugged-great-seal-open
A mikrofon és az antenna

A nyíltan sugárzott adást végül 1951-ben (már a következő amerikai nagykövet, George F. Kennan hivatali ideje alatt) véletlenül elcsípte a közeli brit nagykövetség egy fiatal rádiósa, így az amerikaiak azonnal nyomozni kezdtek a forrás után. A címerre vélhetően sokáig nem gyanakodtak, de végül csak ráaakadtak a címer hátlapján lévő apró eszközre.

6a00d8341c630a53ef0133ee6c5be6970b

A rendszert az MI5-al együttműködve megvizsgálták, majd az Egyesült Államokba szállították, de létezését egészen egy 1960-as, az U2-incidens (melyben egy amerikai felderítő gépet lőttek le mélyen a Szovjetunió területe felett) után összehívott ENSZ-ülésig nem hozták nyilvánosságra, hogy ezzel is bizonyítsa: a két ország közti kémkedés bizony már évek óta tart:

Ó, és a slusszpoén: a Dologban használt mikrofont Winfield R. Koch, a

Radio Corporation of America (RCA) mérnöke találta fel 1941-ben.

Theremin tehát végső soron amerikai technológiát használt szovjet titkosszolgálati célokra. Szép munka, Leon!

Fotók és információk: EETimes, Wikimedia Commons, Crypto Museum

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik