Élet-Stílus

„Stonehenge-t” találtak az Uralban

Újkőkori kultikus központot, egyfajta uráli „Stonehenge-t” fedeztek fel orosz régészek a Cseljabinszki-területen.

A Cseljabinszki Állami Egyetem archeológusai Annyenszkij település közelében leltek rá a menhir-együttesre, amelynek a szakemberek véleménye szerint vallási rendeltetése volt. A struktúra középpontjában kétméteres kő magasodik, körülötte nagyméretű gránitlapokat fektettek le, valamivel távolabb pedig a négy égtáj felé tájolt kőtömböket állítottak fel.

Mindeddig hasonló építményeket nem fedeztek fel az Urál-hegység déli részén – olvasható a Russia-InfoCentre honlapján. Az expedíció összességében harminc régészeti helyszínen végzett feltárásokat. A szakemberek a legérdekesebb felfedezések közé egy halomsír-együttest sorolnak, amelyben különböző korokból származó kurgánok találhatók. Feltártak egy bronzkori települést is, ahol rengeteg kőeszköz és cserépedény került napvilágra, valamint felfedeztek két „menhir-sétányt”.
A menhirek a megalitikus kultúra jellegzetes emlékei, elnevezésük a kelta „állókő” kifejezésből származik. Valamennyi kontinensen megtalálhatók ezek az újkőkori „állókövek”, Európában a legtöbb Bretagne-ban van. A menhirek szerepe vitatott, feltehetően a termékenységi kultuszhoz és rítusokhoz kapcsolódtak, mások szerint csillagászati megfigyeléseket szolgáltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik