Élet-Stílus

Őszi bortúrák

Pincelátogatások, klasszikus borkóstolások, műhelytitkok megismerése a gazdáktól, de akár az utolsó tőkék leszüretelése is várhat ránk a szüreti bál előtt, ha hazánk leghíresebb borvidékei felé vesszük az irányt. Októberi bortúratippek az FN.hu-n.

Ha alaposabban meg szeretnénk ismerkedni hazánk egy-egy szőlőtermő vidékével, akkor érdemes ezt borutak keretében megtenni. A speciális útvonalak során nemcsak feltérképezhetjük az adott táj természeti környezetét, hanem a pincelátogatások alkalmával végigkóstolgathatjuk a régióra jellemző nedűket is, akár több nap alatt is.

Szüretelni is lehet

Hazánkban 22 borvidék található, szinte valamennyi szőlőtermő régióban működik borútegyesület, amely minősített borutakat kínál. A boros túrák szakszerűen mutatják be az adott borvidéket, s ha a kijelölt útvonalon végighaladunk, akkor kitűnő nedűk és segítőkész boros gazdák várnak ránk, akik a borkóstolási technikákba is bevezetik az érdeklődőket. A borkóstolóval egybekötött pincelátogatás alkalmat nyújt megismerni az adott vidék borainak jellegzetességét, valamint a borkészítés folyamatát. Sőt, ha előzőleg egyeztetünk a szőlősgazdával, akár a szüretelésbe is besegíthetünk.

keressük a szőlőfürtöket!

A pincészetek közötti eligazodásunkat segíti az európai borutak egységes minősítési rendszere, ugyanis már a bejárat előtti szőlőfürtökből megtudhatjuk, mire számíthatunk odabent. Aszerint, hogy az egyes pincészetek mivel csalogatják a borturistákat, milyen környezetben fogadják őket, milyen a megközelíthetősége, valamint milyen egyéb programot kínálnak egy (alap), kettő (megfelelő), illetve három szőlőfürt (kiváló) jelzi a minősítését.
Egy fürt: bejelentkezésre nyitva tart, tiszta, rendezett, az épület a környezethez illeszkedik
Két fürt: legalább egy idegen nyelvet beszélnek a pincészetben
Három fürt: megfelelő az ellátás, valamint a bor és a szolgáltatás bemutatása; kiegészítő szolgáltatásokra is lehet számítani

Néhány évvel ezelőtt a bortúra még a magasabb jövedelmű és a borok iránt fogékony fogyasztói kör szórakozása volt, azonban napjainkra szélesebb körben vált kedveltté, és egyre többen vesznek rajta részt – derül ki a Gfk 2008-as kutatásából. A piackutató intézet felmérése szerint a borturizmus csoportos elfoglaltságnak számít; leggyakrabban baráti társaságokkal, családtagokkal, valamint partnerrel kettesben indulnak egy-egy borútra. Különösen Eger és Badacsony számít a legnépszerűbb boros úti célnak. A piackutató kimutatta, hogy a borturisták főleg kétnapos utakra indulnak, s fejenként átlagosan 10-11 ezer forint költenek. Legtöbben a középkategóriás szállást keresik, az elhelyezkedés szempontjából viszont egyformán kedvelt a pince melletti, valamint a városközpontbeli. A kapcsolódó programok közül elsősorban a gasztronómia és a termálfürdő, vagy a wellnessprogramok a legkedveltebbek.

(fotó: MTI)

Az utolsó fürtöket mi is leszedhetjük (fotó: MTI)

A Balaton jelképe

A 2 ezer hektáros badacsonyi borvidék a Balaton körüli öt régió (Balatonfüred–Csopak, Balaton-felvidék, Somló, Balatonboglári borvidék és Badacsony) közül a leghíresebb: elsősorban a változatos tájjal, valamint a vulkanikus talajon termett borkülönlegességekkel csábít. A táj legsajátosabb hangulatát a bazaltkőből rakott pincék és az oszlopos, tornácos borházak adják. Az 1999-ben alakult Badacsonyi Történelmi Borvidéki Borút Egyesület minősített borútjai során több mint 20 pincészetben, borozóban, borházban nyílik alkalom az igényes borkóstolásra. A badacsonyi bortúrák többek között Badacsonytomajt, Révfülöpöt, Kisapátit és Kővágóörst is érintik, valamint olyan híres szőlőhegyeket is, mint például a Badacsony-hegy. A borvidék legismertebb itala az olaszrizling, de a boros túrák során badacsonyi kéknyelűt, szürkebarátot, juhfarkot, rajnai rizlinget, ottonel muskotály szőlőből készült badacsonyi muskotályt, valamint kékfrankos borokat is kóstolhatunk.

A világörökség gyöngyszeme

A közelmúltban a TripAdvisor, a neves turisztikai portál a világ top 10 bortúra úti célja között említette a Tokajt. A Tokaj-hegyaljai borvidék világörökséggé nyilvánított része (az UNESCO 2002-ben vette fel a világörökségi listára) összesen 27 települést foglal magába. Az erdőbényei és a tolcsvai borászatok iránt érdeklődő egyre növekedő igények kielégítése és a nehézkes borvidéki közlekedés javítása érdekében az őszi szezonban októberben is van buszjárat szombatonként Erdőbényére és Tolcsvára, Tokaj–Bodrogkeresztúr–Bodrogkisfalud–Erdőbénye–Tolcsva útvonalon. A három-négy órás borkóstoló járatok helyett azonban szervezett gyalogos borsétákra is vállalkozhatunk: az egyes települések szőlőgazdaságait, egyedi borászati adottságait, nedűit (mint például aszút, hárslevelűt, szamorodnit, furmintot), illetve a jellegzetes föld alatti pincerendszereit ismerhetjük meg szakképzett vezető és nagyszerű borászok segítségével.

(fotó: MTI)

Jó minőségűnek ígérkezik az idei bor (fotó: MTI)

A tüzes vörösborok vidéke

Magyarország borvidékei közül elsőként Baranya megye déli részén formálódott bortúra: a villányi borvidék adottságaira alapozva 8 település, szőlő- és bortermelő magánszemélyek, vállalkozók, civilszervezetek összefogásával 1994 őszén alakult meg a Villány–Siklós borút. Az egyre növekvő érdeklődés hatására mostanra a borút már 18 településen halad végig a 2500 hektárnyi borvidéken. A boros túrára – amelynek során érdemes felkeresni a műemléki pincesorokat, valamint a villányi bormúzeumot is – vonattal is érkezhetünk: a pécsi állomásról Mohács, Eszék, Villány irányába induló vonatok közül válasszunk. Akár Palkonyán, akár Villánykövesden, akár Villányban szállunk is le, pincesorok, kitűnő nedűk (olaszrizling, hárslevelű, chardonnay, tramini, kékoportó, kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, zweigelt, kadarka, stb.) és házias ételek várnak rá. Villánykövesden ne hagyjuk ki a környék legrégebbi nagypincéjét, amelyet a Batthyányiak építettek 1754-ben. Sőt akár 1–2 nappal meg is toldhatjuk a túránkat, hiszen számos szálláshelyet kínálnak a környéken.

A bikavér földje

Az Egri borvidék mintegy 5000 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk-hegység déli lankáin terül el. A borvidék – amely Eger városán kívül 17 községet foglal magában – központja és egyik legfontosabb települése Eger. A híres történelmi tájon olyan kiváló nedűket termelnek, mint az egri bikavér, egri leányka, debrői hárslevelű, egri chardonnay, egri cabernet franc és sauvignon, egri merlot, egri kékfrankos és a kékmedok. Ha szeretnénk bebarangolni az Eger környéki borvidéket, hét borkultúraút közül is választhatunk. Eger városát nemcsak a föld felett, hanem a föld alatt is be kell járni, ugyanis a pincék hálózata szinte egy különálló várost alkot. Sőt a város körüli pincesorokat (pl. a Szépasszony-völgy öregsori pincéinek a falát nemespenész borítja, különleges domborműves faragások díszítik; Verőszala, Kőporos, Tihamér, Kőlyuk pincesorait se hagyjuk ki.

már 2 ezer forintból is kijön

Az egynapos túrák ára körülbelül 6 ezer forint fejenként (amely tartalmazza 2 pince meglátogatását, borkóstolót, ebédet, valamint az utazás költségét). Míg egy kétnapos, különprogramokkal (pl. gyógyfürdőzés, wellness) bővített bortúra mintegy 10 ezer forintba kerül egy személynek. A tokaji régióban a Tokaj–Erdőbénye–Tolcsva–Tokaj útvonalat buszjárattal is felfedezhetjük: a 3–4 órás buszos boros túrára a retúrmenetjegy ára fejenként 1990 forint. A jegy ára tartalmazza az utazás költségeit, borászatoknál egy pohár bort, kedvezményeket, belépőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik