Élet-Stílus

Nem kell messzire menni Rembrandtért

Bécsbe Rembrandtot és Oasist, Londonba kínai jádét és Tina Turnert, Rómába pedig Bob Dylant és etruszk kincseket hoz a tavasz. Érdemes kihasználni a fapadosok akcióit, vagy éppen csak átugrani autóval a „sógorokhoz” egy-egy szupersztárért vagy izgalmas kiállításért. Tavaszi tárlat- és koncertmustra az FN-en.


Bécs: zenei veteránok és németalföldi festők


Az Albertina napjaink egyik legjelentősebb művésze, Gerhard Richter retrospektív kiállításával kezdi az évet. Majd fotókiállításával annak igyekszik utána járni, miként alkalmazták a fényképészetet a XIX. század tudományos kutatásai során. A San Francisco Museum of Modern Arttól átvett és kiegészített tárlat felvételein olyan jelenségek láthatók, mint például egy gyűrűs kéz röntgenképe. Március elejétől látogatható az Albertina idei gigatárlata, a „Rembrandt korszaka“. A kiállítás – amely a XVII. századi németalföldi festők mintegy 180 alkotását vonultatja fel – igazi sztárjai Rembrandt tájképei, portréi és csendéletei.

Rembrandt az Albertinában (forrás: albertina.at)

Rembrandt az Albertinában (forrás: albertina.at)

Kilencvenedik születésnapja alkalmából korunk egyik legjelentősebb művészének, Maria Lassnignak szentel kiállítást a MUMOK februárban. A Belvedere-ben – ahol február 1-ig meghosszabbították a Klimt-kiállítást – viszont a cseh reklámgrafikus, Alfons Mucha munkáit láthatja a közönség. A Kunsthistorisches Museumban (KHM) március 1-jéig az “Antik mítosza” című kiállítás keretében Correggio, Parmigianino, Tiziano, valamint Giambologna alkotásait, amelyeket az osztrák főváros a Louvre-tól, a British Museumtól, illetve a Metropolitan Museumtól kapott kölcsön – élvezhetjük.

Nézze meg az FN Tudósító (Kukucs2) beszámolóját a Klimt-kiállításról!

Nézze meg az FN Tudósító(Kukucs2) beszámolóját a Klimt-kiállításról!

A Wiener Stadthalléban február 7-8-án Tina Turner, míg február 26-án az Oasis koncertjén csápolhatunk. A rocknagyi születésnapi turnéjának első koncertjét tartja az osztrák fővárosban, míg a brit popveteránok aktuális albumukkal (Dig Out Your Soul) turnéznak. A Pussycat Dolls február 23-án a bécsi Gasometerben várja rajongóit. Kicsit előreszaladva, májusban pedig több zenei csemegével is kényeztet minket Bécs: Lionel Richie 6-án, Simply Red 21-én, Chris de Burgh pedig 26-án nyújt feledhetetlen estet.

London: iráni és kínai kincsek

A British Museum tavaszi kiállításai igazi Kánaánt jelentenek az ókori történelem szerelmeseinek. A „Babilon – mítosz és valóság” címet viselő, március 15-ig látható nagyszabású tárlaton a britek régészeti emlékei mellett a Párizsból és Berlinből érkező leleteket is megcsodálhatjuk. Akit inkább a Távol-Kelet történelme vonz, annak a Shanghai Múzeumból kölcsönkapott jáda- és bronzgyűjtemény igazi csemegét kínál. A január 30. és március 27. között látogatható, „Shanghai kincsek” című kiállításon neolitikus korból származó kerámiák és Shang-dinasztiabeli bronztárgyak is helyet kaptak. A British Museum harmadik gigatárlatán az egyik legjelentősebb iráni uralkodó, Nagy Abbasz sah korszakát ismerhetjük. A február 19-én nyíló kiállítás a sah Iránra gyakorolt társadalmi, vallási és művészi befolyását követi nyomon a – szőnyegekből, festményekből, porcelánokból, kalligráfiákból és illuszrált kéziratokból álló – bemutatott gyűjtemény.

A londoni Hadtörténeti Múzeumban március elejéig ismerkedhet meg a látogató Ian Flemminggel, James Bond figurájának megalkotójával, aki tavaly ünnepelte volna 100. születésnapját. A Szigorúan bizalmas: Ian Fleming és James Bond című tárlaton olyan „kultusztárgyak” is felbukkannak, mint Daniel Craig véres inge a Casino Royal című filmből, illetve Halle Berry bikinije a Halj meg máskorból. A tárlaton láthatóak még Fleming magánlevelei és kéziratai is, mint például az Oroszországból szeretettel című regényhez Isztambulban írt jegyzetei, valamint a regényei alapját képező kémtechnológiai újdonságok.

Craig véres inge a londoni Hadtörténeti Múzeumban (forrás: iwm.org)

Daniel Craig véres inge a londoni Hadtörténeti Múzeumban (forrás: iwm.org)

Manchester után jelenleg – Brüsszel és Heidelberg mellett – Londonban (augusztus 23-ig) is megcsodálhatjuk Günther van Hagens preparált holttesteit. A Body World (Emberi test) című kiállítás, amely 1995 óta turnézik a világban, és amelyet eddig több mint 25 millióan láttak, ezúttal a belga fővárosban várja az érdeklődőket. A londoni tárlaton – amely nem azonos a világban szintén turnézó Bodies (Testek) című kiállítással – élethelyzetekbe beállított, kipreparált (pontosabban plasztinációs eljárással készült) holttesteken, illetve testrészen keresztül fedezhetjük fel az emberi test szépségét.

A színvonalas kiállítások mellett egy-egy szupersztárt is elcsíphetünk tavasszal Londonban. Az Il Divo február 27-28-án, míg Bob Dylan április 25-én koncertezik a brit fővárosban. Ha pedig jegy hiányában lecsúsztunk Tina Turner bécsi vagy németországi fellépéseiről, akkor megpróbálhatunk még bejutni a londoni koncertjeinek (március 3-4., 7-8., 11.) egyikére.

Párizs, Róma: egyiptológia és Benigni

Párizsban a Les Galeries Nationales du Grand Palais-ban február 2-ig még látogatható „A Picasso és a mesterek” című tárlat, amelyre több mint 200 francia és külföldi, állami és magángyűjteményekből érkezett alkotás. A kiállítás a spanyol festő mestereit veszi górcső alá olyan művészek munkáinak felvonultatásával, mint Titien, Greco, Vélasquez, Goya, Poussin, Renoir, Cranach, Rembrandt, Van Gogh vagy Manet. A Louvre március 3-tól az ókori Egyiptom és az egyiptológia szerelmeseit várja. Az „Égi kapu” című kiállítás, amely a körülbelül 350 tárggyal 3 évezredet ölel át, a túlvilágba való átlépést és a túlvilági létet állítja középpontjába.

(forrás: louvre.fr)

Halotti sztélé a Louvre kiállításán (forrás: louvre.fr)

Az olasz főváros Charles Darwin életét bemutató kiállítással és egy etruszk tárlattal csalogatja a turistákat. Az angol természettudós idén ünnepelné 200. születésnapját, és ebből az alkalomból a római Palazzo delle Esposizioni – a New York-i, bostoni, chicagói, torontói és a londoni Természettudományi Múzeummal karöltve – nyitja meg a “Charles Darwin 1809–2009” című emlékkiálllítást. Ugyancsak a Palazzo delle Esposizioni rendezi meg az etruszk kiállítást, amelynek keretében egészen október 21-ig fedezhetjük fel Lazio ókori metropoliszainak (Veii, Cerveteri, Vulci és Tarquinia) urbanizációs fejlődését, valamint az etruszk civilizációnak a római világra gyakorolt hatását.

Ami pedig a római koncertfelhozatalt illeti, a rockrajongókat az Oasis (február 2-án) és Bob Dylan (április 17-én) örvendezteti meg, míg az olasz zene kedvelőit a kétszeres Latin Grammy-díjas énekesnő, Laura Pausini (március 14-én). Párizsban február 8-án a Pussicat Dolls nevű lánycsapat hozza tűzbe rajongóit, míg március 6-án Roberto Benigni poénjain nevethetünk a komédiashow-ján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik