Élet-Stílus

Hullákkal az egészségesebb életmódért

A biológia órákra visszaemlékezve a legtöbbünknek Samu, a csontváz ugrik be, mint egyetlen emlék „testünk belső titkairól”. Nemrég egy tévévetélkedőben okozott kínos perceket a játékosoknak az egyik belső szervünk pozícionálása. Aki ellátogat a szombaton megnyíló Bodies (Testek) című kiállításra, ugyan nem lép Doktor House nyomdokába, viszont alaposabban megismerheti az emberi test rejtett világát.

Elsőként fontos leszögezni, hogy a Bodies című kiállítás nem azonos a világban szintén turnézó Body World (Emberi Test) című kiállítássorozattal, amely Günther von Hagens, német anatómiai professzor nevéhez fűződik és jelenleg Manchesterben várja a látogatókat.

A gondolkodó

A gondolkodó

Ugyan mindkét kiállítás preparált holttesteket mutat be, de a szervezőik szerint más-más küldetéssel. Míg a német boncmester, Günther von Hagens egyfajta anatómiai művészetként hangsúlyozza az általa kifejlesztett plasztinációs eljárást (lsd . keretben), amely leleplezi a bőr mögött húzódó szépséget, addig a Bodies szervezői az ismeretterjesztés szándékát domborítják ki.

„A kiállítás küldetése az ismeretátadás, az egészségesebb életmódra való ösztönzés, testünk apró részleteinek a megismerése”– nyilatkozta a FigyelőNetnek az egyik főszervező, Kosaras Renáta. A tanító célzat értelmében a látogatók olyan egészségügyi problémákkal (azaz beteg szervekkel) szembesülhetnek, mint a csonttörés, az ízületi gyulladás, csontritkulás vagy éppen a tüdőrák.

Kínai halottak

Kínai halottak

A bemutatásra kerülő több mint 200 preparált szerv és holttest 5 kamionnal érkezett a kiállítássorozat bécsi állomásáról a budapesti tárlat helyszínére, a VAM Design Centerbe, ahol egészen az év végéig megtekinthetők.

A preparált holttestek eredeti származási helye azonban a Kínai Köztársaságban működő Daliani Orvosi Egyetem plasztinációs laboratóriuma, ahol – Günther von Hagens módszereit alkalmazva – valódi emberi holttestekből állították elő ezeket a tartósított, hétköznapi pozíciókba állított „alkotásokat”. A testek kínai származása miatt Dr. Roy Glovert, a kiállítás orvos-szakértőjét több alkalommal is bírálták, mondván kivégzett emberek porhüvelyét használta fel a kínai orvoscsoport. Ám Glover állítja, a felhasznált személyek mind természetes módon (idős kor vagy betegség következtében) haltak meg, és a holttesteket vagy az elhunytak még életükben ajánlották fel tudományos célra, vagy pedig ismeretlen elhunytaktól származnak, akik kórházakban, elhagyatottan haltak meg, mert nem voltak hozzátartozóik.

A kosaras

A kosaras

„Elvileg nincs jelentős eltérés Günther von Hagens és a kínai orvosok technikája között, csupán a vegyszereljárásban jelentkeznek finom különbségek” – mondta el lapunknak Dr. Csillag András, a SOTE Anatómiai Intézet igazgatója, a kiállítás magyarországi fővédnöke, aki szerint körülbelül 8 éves kortól már látogathatják gyerekek a tárlatot. A kiállításon egyébként orvostanhallgatók segítik megérteni az emberi test működését, akik igény esetén a csoportokat is végigkísérik a bemutatott szervek, holttestek között, részletes tájékoztatást adva róluk. Aki pedig a preparált halottakat végigámulva vagy éppen –borzongva úgy dönt, hogy a tudomány szolgálatába akar lépni, akár szerv- és a testadományozásra is jelentkezhet.

A plasztinációs eljárás

A karmester

A karmester

Günther von Hagens, törvényszéki orvos, a Heidelbergi Egyetem anatómiai professzora 1977-82 között fejlesztette ki és tökéletesítette az úgynevezett plasztinációs eljárást, hogy az anatómiát szélesebb körben is bemutassa. Az eljárás során az emberi holttestekből élethű preparátumok hozhatók létre. Az elhunytak – akik még életükben hozzájárultak, hogy testüket ilyen módon bemutassák a nagyközönség előtt – testnedveit és zsírjait egy különleges összetételű műanyagra (szintetikus gyantával) pótolja, amely tartósítja a halottakat, ráadásul megszünteti a kellemetlen szagokat, és időtállóvá teszi a holttesteket. Az izmok, a szervek, az idegpályák, a vérerek egyaránt jól kivehetővé válnak az egyiptomi mumifikálásnál is tökéletesebb eljárással.

/BODIES – A kiállítás
2008. május 24-től december 31-ig
VAM Design Center, Király utca 26./

Ajánlott videó

Olvasói sztorik