Élet-Stílus

Súlyos pénzbüntetés a Debrecennek és az FTC-nek

Ötszáz-ötszáz ezer forint büntetést kapott a Debrecen és a Ferencváros női kézilabdacsapata, miután a két együttes szeptember 7-i bajnoki mérkőzését rövid időre félbe kellett szakítani szurkolói rendbontás miatt.

A magyar szövetség (MKSZ) fegyelmi bizottsága szerint a hazai klub rendezői hiányosságokat követett el, a debreceni szimpatizánsok pedig a megengedettnél nagyobb méretű zászlót lengettek.

A vendég ferencvárosi drukkerek ugyanakkor petárdát dobtak a pályára, ezen kívül rasszista feliratot tartalmazó transzparenst feszítettek ki.

Benyáts Beatrix (DVSC) dob kapura az FTC elleni bajnokin (MTI/Archív)

Benyáts Beatrix dob kapura az FTC elleni bajnokin (MTI/Archív)

Az égő pirotechnikai eszköz megrongálta a pálya borítását, és a javítási költségeket fele-fele arányban a két klubnak kell állnia. Amennyiben a két együttes nem fizeti be a fél-fél milliós bírságot, kizárhatják őket az NB I-ből. Fellebbezni az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet.

két gólt érhetne a 9 m-es büntető

A büntető két gólt érne, ha a játékos nem 7, hanem 9 méterről találna be a kapuba – tartalmazza a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) szabályokkal foglalkozó testületének egyik javaslata.
Az IHF minden olimpiai ciklus végén megvizsgálja, elemzi és szükség esetén módosítja a sportág előírásait, amihez segítségül hívja a tagországokat is.
Az egyik javaslat, hogy a játékos eldönthetné, hogy a büntetődobást az egy gólt érő 7 m-es vagy a két gólt érő 9 m-es vonalról hajtja végre. Ez egyelőre csak ötlet, amelyet tesztversenyeken lehetne kipróbálni.
Szintén a javaslatok között szerepel, hogy az időntúli szabaddobásoknál ne kelljen egyből kapura lőni, hanem maximálisan egy passzt engedélyezzenek előtte. A büntetőknél mindig állna az óra (most a bírók döntik el, hogy megállítják-e), míg az a játékos, aki egyből piros lapot kap, azt legalább egymeccses eltiltást kapna. Jelenleg a kiállított kézilabdázót – ha nem tettlegességet vagy más durva, súlyos szabálytalanságot követett el – csak az adott mérkőzésről zárják ki. Azt a játékos, aki jelzi, hogy megsérült, még a játék újrakezdése előtt le kellene cserélni, így megszűnne a színlelés.
Az IHF azt is megvitatásra javasolja, hogy ítéljenek-e büntetőt az ellen a csapat ellen, amelynek játékosa az utolsó percben az eredmény tartása végett szabálytalanságot követ el.

Baranyai Antal, a Debrecen, és Maglódi Lajos, az FTC ügyvezetője jelezte: nem fogadja el a döntést.
“A korábbi, Ferencváros elleni mérkőzéseinken is volt balhé, pedig akkor a rendőrség is kinn volt a csarnokban, most viszont 345 ezer forint plusz ÁFA-ért vállalták volna a biztosítást. Ezt nem kértük. A félmillió forintos büntetést is túlzónak találjuk, egyszerűen nincs rá fedezet. A csarnok előtt megszűrjük a szurkolókat, de vannak olyan testrészek, ahová nem lehet nyúlni, és oda bárki bármit elrejthet. Enyhítésért fellebbezünk” – mondta Baranyai.

“Fellebbezünk! Ha ezt elutasítják, akkor igazunk védelmében minden lehetséges fórumot igénybe veszünk, ha kell, polgári bíróságra is elmegyünk. Sőt felvállaljuk a kizárás lehetőségét is! Nem tudunk felelősséget vállalni idegenbeli csarnokban történtekért, bevitt tárgyakért, eszközökért, csak ha tudjuk, kik kaptak név szerint jegyet” – nyilatkozta a távirati irodának Maglódi.

Latakaité Ruta és Tóth Tímea küzdelme (MTI/Archív)

Latakaité Ruta és Tóth Tímea küzdelme (MTI/Archív)

Mindketten kitértek rá: az eset ismét rávilágított arra, hogy kiemelt kockázatú mérkőzések biztosítására nincs vagy alig van pénz.

Nem megoldott a nézők belépés előtti ellenőrzése, és szükség lenne a szurkolói zászlók, transzparensek szezon előtti kontrolljára, minősítésére is, hogy csak engedélyezett tárgyakat lehessen bevinni a csarnokokba. A találkozót 35-29-re nyerte a DVSC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik