Élet-Stílus

Női kézilabda – válogatott

A magyar kézis lányok az utóbbi években igencsak hullámzó teljesítményt nyújtottak, hosszú idő után talán idén Pekingben visszatérhetnek a világ közvetlen élvonalába. Ha Görbicz Anitáék jó napot fognak ki, bárkire veszélyesek lehetnek, de túl sok a váratlan vereség.

Két kulcsjátékosa van a magyar női kézilabda-válogatottnak, és rajtuk áll vagy bukik a Hajdu János által irányított csapat szereplése. Görbicz Anitát a világ legjobb irányítói között tartják számon, és Pálinger Katalin is megállja a helyét a nemzetközi összehasonlításban.

A magyar kézilabda-válogatott három alkalommal állhatott dobogóra az olimpiák történetében. 1976-ban Montrealban és négy évvel később Moszkvában bronzérmet nyertek a kézis lányok, utána azonban a politika (1984-es bojkott), és a túl erős kvalifikációs ellenfelek megoldhatatlan problémát jelentettek.

A csapat (handball.hu)

A csapat (handball.hu)

Három kihagyott ötkarikás játékok után Sydney-ben, 2000-ben a döntőig menetelt a magyar válogatott, igaz ott Dánia legjobbjaitól vereséget szenvedett. Négy éve a dobogóra nem sikerült felküzdeniük magukat a lányoknak, de a hihetetlen szoros élmezőny miatt az ötödik hely is szép eredmény.

Az utóbbi években elérhetetlen volt az érmes helyek megszerzése, a riválisok, elsősorban a fizikai erőre épülő játékukkal lehagyták a magyarokat. Remélhetőleg idén megtörik az elmúlt évek éremnélküli sorozata.

A csapat olimpiai szereplése:
1976: harmadik hely
1980: negyedik
1984: a keleti blokk országai bojkottálták a Los Angeles-i játékokat
1988: nem jutottak ki
1992: nem jutottak ki
1996: harmadik
2000: második
2004: ötödik

A keret tagjai: Bódi Bernadett, Borbás Rita, Ferling Bernadett, Görbicz Anita, Herr Orsolya, Hornyák Ágnes, Kovacsisz Mónika, Pálinger Katalin, Pigniczki Krisztina, Szamoransky Piroska, Szűcs Gabriella, Tomori Zsuzsanna, Tóth Tímea, Vérten Orsolya

Szövetségi kapitány: Hajdu János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik