Élet-Stílus

Peking: Görbiczék nehéz csoportban

A magyar női kézilabda-válogatottnak nem volt szerencséje az olimpiai torna sorsolásán - Görbicz Anitáék egyértelműen a nehezebb csoportba kerültek.

A hétfői, pekingi sorsoláson a magyar női kézilabda-válogatott
a világbajnoki aranyérmes orosz, valamint a vb-bronzérmes német, a dél-koreai, a svéd és a brazil csapattal került azonos csoportba az olimpián, míg a másik ágon a norvég, a román, a francia, az angolai, a kazah és a kínai együttes szerepel. A két csoportból az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe.

Nem lesz könnyű dolguk a magyar lányoknak (MTI)

Nem lesz könnyű dolguk a magyar lányoknak (MTI)


A 12 résztvevőt kalapokba sorolták. Az Eb-n az ötödik, a világbajnokságon a nyolcadik helyen végző magyarok a harmadikba kerültek a franciák (Eb-3., vb-5.) mellé, így ők nem lehettek csoportellenfelek. Az első kalapban volt az orosz (vb-1., Eb-2.), valamint a norvég válogatott (vb-2., Eb-1.).
A másodikban a német (vb-3., Eb-4.) és a román (vb-4.), a negyedikben az olimpiai második és vb-hatodik dél-koreai, illetve a rendező kínai alakulat (vb-21.). Az ötödik kalapban a vb-n magyarokat legyőző, hetedik helyen záró Angola és az Eb-6. svéd válogatott, a hatodikban pedig az ázsiai selejtezőt nyerő, kazah (vb-18.) és az olimpiai hetedik brazil együttes (vb-14.).

Így látható, hogy szinte mindegyik kalapból az erősebbik gárda jutott a magyar csapatnak. A sorsolás utolsó szakaszában a kínaiak – mint házigazdák – választhattak, melyik csoportba kívánnak kerülni, és ők az A jelű hatost jelölték meg.

A magyarok augusztus 9-én a svédekkel, 11-én a brazilokkal, 13-án a németekkel, 15-én az oroszokkal, 17-én pedig a dél-koreaiakkal találkoznak. A negyeddöntőket augusztus 19-én rendezik, két nappal később lesznek az elődöntők és az 5-8. hely meccsei. A helyosztókat augusztus 23-án tartják.

„Egyértelműen a mienk nehezebb csoportnak tűnik, mint az A jelű. Célunk, hogy legalább az elődöntőig eljussunk, mert a játékosok is érmet szeretnének. Kegyetlen erős a mezőny, senkinek nem lesz könnyű dolga” – így Sinka László, a magyar szövetség főtitkára, aki Pekingben követte nyomon a sorsolást.

A szintén a kínai fővárosban tartózkodó Hajdu János szövetségi kapitány szerint a 3-4. forduló után lehet egyértelműen látni majd, kik az erős, veszélyes, jó formában lévő ellenfelek.
„Ha valami szépet szeretnénk elérni, és egyértelműen ez a célunk, akkor a csoportból minél jobb helyen kell továbbjutni, hogy a kieséses keresztbejátszásnál könnyebb ellenfelünk legyen. Persze erős a mezőny, előre számolgatni nem lehet, és a negyeddöntőben sok minden eldől” – nyilatkozta a kapitány.

Peking 2008
Női kézilabda torna

A csoport: Kazahsztán, Angola, Franciaország, Románia, Norvégia, Kína. B csoport: Brazília, Svédország, Magyarország, Németország, Oroszország, Koreai Köztársaság.

A magyarok augusztus 9-én a svédekkel, 11-én a brazilokkal, 13-án a németekkel, 15-én az oroszokkal, 17-én pedig a dél-koreaiakkal találkoznak. A negyeddöntőket augusztus 19-én rendezik, két nappal később lesznek az elődöntők és az 5-8. hely meccsei. A helyosztókat augsuztus 23-án tartják.

Férfi kézilabda torna
A csoport: Lengyelország, Franciaország, Horvátország, Kína, Spanyolország, Brazília. B csoport: Németország, Dánia, Oroszország, Koreai Köztársaság, Izland, Egyiptom.

Még nincs időpontja a fegyelmi tárgyalásnak

Egyelőre nincs időpontja, hogy mikor dönt az európai szövetség (EHF) fegyelmi bizottsága a félbeszakadt bosnyák-magyar férfi vb-selejtező ügyében. A találkozó a 49. percben, 27-24-es magyar vezetésnél szakadt félbe, mert a nézők mindenféle tárgyakat dobáltak a pályára, s ennek következtében Eklemovics Nikola és Gál Gyula is megsérült. Az ellenőr közel félórás várakozás után döntött úgy, hogy nem lehet folytatni a visszavágót. Az első meccset 27-25-re nyerték a magyarok, akik világbajnoki résztvevőnek tekinthetők, hiszen a bosnyák nézők rendbontása miatt nem tudták befejezni a mérkőzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik