Élet-Stílus

Spanyol futball évről évre

1903: útjára iindul az első spanyol labdarúgó bajnokság.

1904: a spanyol klubcsapatok közösen kérvényezik a FIFA-nál, hogy a tagjai lehessenek.

1909: megalakul a spanyol szövetség (Real Federación Española de Fútbol).

1913: a spanyol szövetség csatlakozik a FIFA-hoz.

1920: a spanyol válogatott első mérkőzése rögtön tétmérkőzés: az antwerpeni olimpián Patricio góljával a dánokat verik 1:0-ra. A negyeddöntőben a házigazda 3:1-re nyer (Arrate büntetőből szépít a 62. percben), majd a vigaszágon Belauste és Acedo találataival Spanyolország felülmúlja Svédországot. Az olaszok elleni 2:0 nyomán (Sesumaga kettőt vállal) a spanyolok Sesumaga duplájával és Pichichi góljával 3:1-re legyőzik a hollandokat, így ezüstéremmel zárják első tornájukat.

1924: a párizsi olimpián az olaszok elleni első körös 0:1 jelenti a végállomást.

1925: október 4-én a spanyol válogatott Budapesten vendégszerepel (1:0).

1928: az amszterdami olimpián a spanyol válogatott első találkozóján Yermo (4), Mariscal, Marculeta és Regueiro góljaival 7:1-re felülmúlja Mexikó legjobbjait. Az olaszok elleni negyeddöntő Baloncieri és Zaldua góljaival hosszabbítás után 1:1-re végződik, a megismételt meccsen az olaszok 7:1-re nyernek.

1934: az olaszországi világbajnokság első körében a spanyol válogatott nagy csatában 3:1-re legyőzi Brazíliát. Iraragorii tizenegyesével és Lángara két góljával a hispánok már a 29. percben elhúznak három góllal, Leónidas a szünet után szépít, ám a 62. percben a Brito tizenegyesét megfogó Zamora kapus meggátolja a brazil felzárkózást. A nyolc között a házigazda ellen Regueiro szerez vezetést, Ferrari egyenlít, majd nem változik az eredmény. Az újrajátszott találkozón Meazza 11. percben az első meccsen megsérülő Zamorát helyettesítő Nogues kapujába fejel (0:1).

1950: Brazíliában megszületik minden idők legjobb spanyol vb-eredménye. Az Egyesült Államok ellen J.Souza, Basora és Zarra biztosítja a győzelmet (3:1), majd utóbbi kettő Chile ellen is eredményes (2:0). A csapatkapitány Zarra az angolok ellen is villan (1:0), így a spanyolok makulátlan mérleggel avanzsálnak a következő körbe. A döntő négyes csoportjában Uruguay ellen Basora a főhős (2:2), a brazilok viszont esélyt nem adnak az európaiaknak – Igoa 6:0 után szépít (1:6). A Svédország elleni helyosztón a csapat nem bírja szuflával, Zarra csak a 82. percben talál a kapuba (1:3), így Spanyolország negyedikként végez.

1956: a párizsi Parc des Princes stadionban a Real Madrid megnyeri az újonnan kiírt Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Az első tíz perc után 2:0-ra vezető Stade de Reims ellen Di Stéfano szépít, majd szünet előtt Rial egyenlít. Hidalgo góljára Marquitso válaszol, míg Rial a 79. percben győztes gólt ér el (4:3).

Év végén Alfredo di Stefano a második helyen végez az aranylabda-szavazáson.

Di Stefano szerény gyűjteménye

Di Stefano szerény gyűjteménye

1957: a madridi BEK-döntőben a Real Di Stefano büntetőjével és Gento góljával 2:0-ra legyőzi a Fiorentinát, és megvédi címét. Di Stéfanót a France Football szavazásán az év játékosának választják.

1958: a brüsszeli Heysel-stadionban a Real harmadszorra is elhódítja a BEK-trófeát. A Milan ugyan Schiaffino találatával a második félidő elején előnybe kerül, Di Stefano azonban egyenlít. Grillo ismét az olaszokat juttatja előnyhöz, ám Rial gólja után 2:2-vel végződik a rendes játékidő, a hosszabbításban pedig Gento megszerzi a győztes találatot (3:2).

A Barcelona megnyeri az újonnan kiírt Vásárvárosok-kupáját. Londonban Tejada és Martinez találataival 2:2 az eredmény, míg a katalán fővárosban a hazaiak Suárez és Evaristo duplájával valamint Martinez és Verges góljaival 6:0-ra diadalmaskodnak.

1959: a stuttgarti Neckar-stadionban a Real Mateos és Di Stefano góljaival 2:0-ra legyőzi a Stade de Reims együttesét; negyedszer is BEK-győztes.

A Barcelona is megvédi címét. A Birmingham City elleni idegenbeli meccsen 0.0 születik, míg a visszavágón a gránátvörös-kékek Martinez és Coll góljaival, valamint Czibor duplájával 4.1-re nyernek.

Év végén Di Stefano nyeri az aranylabdát.

1960: minden idők egyik legjobb BEK-döntőjét játszzák a glasgowi Hampden Parkban. A négygólos Puskás és a hármat vállaló Di Stefano vezetésével a Real Madrid 7:3-ra legyőzi a Frankfurt csapatát.

A spanyol csapat rajthoz áll az első Európa-bajnokságon. A lengyelek elleni chorzówi összecsapáson a vendégek Suárez és Di Stéfano két-két góljával 4.2-re nyernek, Madridban Di Stéfano, Merola és Gento találataival alakul ki a 3:0-s végeredmény. A spanyolok azonban nem vállalják a Szovjetunió elleni negyeddöntőt.

Luis Suárezt (Barcelona) a France Football szavazásán az év játékosává választják.

1961: a berni BEK-döntőben a Benfica 3:2-re legyőzi a Kocsis és Czibor révén eredményes Barcelonát. Az ekkorra már az Intert erősítő Suárez második a France Football szavazásán.

1962: Amszterdamban a BEK-címvédő Benfica 5:3-ra legyőzi a Real Madridot. A spanyoloknál Puskás három gólt ér el – ez is kevésnek bizonyul.

Az Atlético Madrid első spanyol csapatként megnyeri a Kupagyőztesek Európa Kupáját Az első firenzei mérkőzésen Peiro és Hamrin góljaival 1:1-re zárul az Atlético-Fiorentina összecsapás, a madridi visszavágón a spanyolok Jones, Mendonca és Peiro góljaival 3:0-ra legyőzik az olaszokat.
A VVK- döntőjét két spanyol csapat vívja. Valenciában a hazaiak Guillot három-Yosu két- és Nunez egy góljával 6:2-re verik a Kocsis révén kettőig jutó, Kubala László által edzett Barcelonát. A visszavágón Kocsis góljára Guillot válaszol (1:1).

A chilei vb-n a Puskással erősödött spanyol válogatott a várakozások alatt teljesít. Az első meccsen vereség Csehszlovákia ellen (0:1), majd a Mexikó elleni kínlódás – Peiró a 89. percben szerzi a győztes gólt (1:0) – után a csapat 2:1-re kikap a vb-címvédő braziloktól úgy, hogy Adélardo góljával a 72. percig vezet.

1963: a rotterdami KEK-döntőben a Tottenham 5:1-re legyőzi a Collar révén büntetőből szépítő Atléticót.

A Valencia megvédi VVK-címét. Zágrábban a spanyolok Zambata és Urtiaga találataival 2:1-re megverik a Dinamót, míg hazai pályán Manio és Nunez góljaival 2:0 a végeredmény.

1964: a bécsi BEK-döntőben a Herrera-féle Inter 3:1-re legyőzi a Real Madrid együttesét. A spanyolok szépítő gólját Felo szerzi.
A barcelonai spanyol VVK-döntőben a Zaragoza Villa és Marcelino góljaival 2:1-re legyőzi az Urtiaga személyében eredményes címvédő Valenciát.

A spanyol válogatott legnagyobb sikerének éve. A románok elleni madridi 6:0 – Fabián hármat lő, míg Veloso, Monterrubio és az öngólt vétő Macri egyet-egyet – után Bukarestben 3:1-es vereséget szenved a gárda (Veloso szépít). A nyolcaddöntőben a spanyolok a bilbaói 1:1 (Amancio) után Belfastban vívják ki a továbbjutást (1:0, Gento). A negyeddöntőben Írország ellen már az első, sevillai találkozón eldől a párosítás: Amancio (2), Fusté és Marcelino (2) találataival (5:1). Dublinban Zaballa két gólja nyomán alakul ki a végeredmény (2:0). A spanyolországi tornán a házigazda alaposan megkínlódik a magyar válogatottal. Pereda a 35. percben szerez vezetést, Bene a hajrában egyenlít, míg Amancio a 115. percben dönti el a találkozót. A címvédő szovjetek elleni madridi döntőben is Pereda nevéhez fűződik az első gól; Huszainov ugyan a 8. percben egyenlít, ám a Santiago Bernabeu stadion szurkolóinak nagy örömére Marcelino a 84. percben megszerzi a győztes gólt (2:1). Spanyolország első Eb-címét ünnepelte – mindeddig az utolsót.
A France Football ankétján Suárez a második, míg a madridi Amancio a harmadik helyen végez.

1965: Suárez a harmadik az aranylabda-szavazáson.

1966: a madridi részről jó emlékű brüsszeli Heysel-stadionban rendezett BEK-döntőben a Real Amaro és Serena góljaival 2:1-re legyőzi a Partizan Belgrád együttesét.

A Barcelona nyolc év alatt harmadik VVK-elsőségét ünnepli: bár hazai pályán 1:0-ra kikap a Canario révén eredményes Zaragozától, ám idegenben Puyol (2), Zaballa és Torres góljaival hosszabbítás után 4:2-re nyer.

Az angliai világbajnokságon a spanyolok elvétik az első lépést: Argentína Artime két góljával 2:1-re legyőzi a Pirri révén eredményes európaiakat, akik később Svájc ellen Sanchis és Amancio góljaival tartják életben esélyüket (2:1). A mindent eldöntő NSZK elleni találkozón Fuste góljával előnybe kerülnek, ám Emmerich még a szünet előtt egyenlít, majd Seeler gólja német továbbjutást és spanyol búcsút jelent (1:2).

1968: az 1. Eb-selejtezőcsoportot megnyerő spanyolok a negyeddöntőben 1:0-ra kikapnak Londonban, de a madridi visszavágón sem remekelnek: Amancio ugyan vezetést szerez, de a vendégek Peeters és Hunter találataival fordítanak (1:2).

1969: a bázeli KEK-döntőben a Slovan Bratislava Zaldua és Rexach találatai ellenére 3:2-re legyőzi a Barcelonát.

1971: a szaloniki KEK-döntőben s Chelsea és a Real Madrid Osgood és Zoco góljaival 1-1-re végez. A két nap múlva megismételt találkozón az angolok 2-1-re nyernek, Freitas csak a hajrában szépít.

1974: a brüsszeli Heysel-stadionban az Atlético és a Bayern 90 perc után 0-0-ra áll, a hosszabbításban Aragones ugyan a madridiakat juttatja előnyhöz, ám Grabowski révén egyenlítenek a müncheniek. A megismételt BEK-döntőben a Bayern 4-0-ra kiüti ellenfelét.

A 7. vb-selejtezőcsoportban Spanyolország és Jugoszlávia azonos pontszámmal végez. A frankfurti pótmeccsen a jugoszlávok 1-0-ra győznek, így a spanyolok nem jutnak ki a világbajnokságra.

1976: a 4. Eb-selejtezőcsoportot megnyerő Spanyolország a címvédő NSZK együttesével találkozik a negyeddöntőben. Madridban Santillana és Beer góljaival 1-1 születik, a nyugat-németek Münchenben Hoeness és Toppmöller góljaival vágnak vissza (0-2), és lépnek tovább.

1977: az UEFA-kupa döntőjében a Juventus Torinóban 1-0-ra legyőzi az Athletic Bilbaót. Baszkföldön Bettega góljával korán vezetést szereznek az olaszok, így Irureta és Ruiz góljaival hiába fordít az Athletic, idegenben lőtt góljuknak köszönhetően az olaszoké a kupa.

1978: Spanyolország tizenkét év elteltével szerepel ismét a világbajnokságon. Argentínában Ausztria 2-1-re győz (Dani a spanyol gólszerző), míg Brazília ellen már jobban megy – 0-0. A svédek ellen Asensi találatával 1-0-ra nyernek a spanyolok, ám így is csak a harmadik helyen végeznek csoportjukban, és kiesnek.

1979: a bázeli KEK-döntőben a Barcelona Sanchez, Asensi, Rexach és Krankl találataival 4-3-ra legyőzi a Fortuna Düsseldorfot.

1980: a brüsszeli KEK-döntőben a Valencia 0-0 után büntetőkkel 5-4-re legyőzi az Arsenalt.

A 3. Eb-selejtezőcsoportot Jugoszlávia és Románia előtt megnyerő spanyol válogatott az 1964-es siker után tizenhat évet várt az újabb Eb-szereplésre. A házigazda olaszok elleni 0-0 után a belgák ellen Quini találata ellenére 1-2 a végeredmény, míg a harmadik találkozón Brooking korán vezetést szerez az angoloknak. Dani a 48. percben büntetőből egyenlít, ám mégis rajta múlik a meccs. Az 52. percben ugyanis ismét tizenegyeshez jutnak a spanyolok, ám Dani lövését Clemence megfogja, míg Woodcock gólja angol (rész)sikert jelent.

1981: a párizsi BEK-döntőben a Liverpool 1-0-ra legyőzi a Real Madrid csapatát.

1982: a KEK-döntőben hazai pályán játszó Barcelona Simonsen és Castro góljaival legyőzi a Standard Liége csapatát.

Spanyolország a világbajnokság rendezőjeként várja a világot. Az E-csoportban a Honduras elleni blama (1-1, López Ufarte csak büntetőből egyenlít) után Jugoszlávia következik. Gudelj góljával hátrányba kerülnek a házigazdák, akiknek segítségére siet a dán Sörensen játékvezető. López Ufarte elrontott büntetője után Juanito ismételhet, majd Saura éri el a győztes találatot (2-1). A harmadik csoportmeccsen újabb spanyol vesszőfutás: Armstrong góljával Észak-Írország még úgy is nyer, hogy a 61. perctől emberhátrányban játszik. A hárompontos házigazdák végül több lőtt góljuknak köszönhetően előzik meg a jugoszlávokat, ám a második csoportkörön már nem jutnak túl. Az NSZK ellen Zamora csak a hajrában szépít, Anglia ellen pedig a csapat gól nélküli döntetlennel búcsúzik közönségétől.

1983: az Alex Ferguson vezette Aberdeen a göteborgi KEK-döntőben meglepetésre 2-1-re legyőzi a Juanito révén eredményes Real Madridot.

1984: a 7. Eb-selejtezőcsoportot megnyerő Spanyolország remekel a franciaországi kontinentális tornán. Románia és Portugália ellen még döcög a játék – Carrasco büntetőjére Bölöni válaszol, míg a szomszédok rangadóján De Sousa és Santillana eredményes – ám ezt követően a vb-ezüstérmes NSZK-t Maceda 90. percben elért góljával legyőzik az így továbblépő spanyolok. A Sporting Gijón hátvédje a dánok ellen is főszerepet vállal. Az északiak Lerby góljával sokáig vezetnek, a középső hátvéd a 67. percben egyenlít, s mivel több gól nem születik, büntetők döntenek. Brylle és Santillana, Jesper Olsen és Senor, Michael Laudrup és Urquiaga, Lerby és Victor sem hibázik, ellenben Elkjaer-Larsen fölé durrant, Sarabia pedig döntőbe lövi övéit. Az aranymeccsen a házigazdák ellen az 57. percig jól tartják magukat a spanyolok, ám ekkor Arconada bevédi Platini szabadrúgását, a hajrában pedig Bellone megpecsételi Camachóék sorsát (0-2). A spanyol csapat ezüstéremmel tér haza.

1985: az UEFA-kupa döntőjében a Real Madrid Michel, Santillana és Valdano góljaival 3-0-ra nyer Székesfehérváron. A Videoton ugyan Májer góljával 1-0-ra nyer Madridban, a spanyoloknál marad a kupa.

Emilio Butragueno (j)

Emilio Butragueno (j)

1986: a sevillai BEK-döntőben a Steaua 0-0-át játszik a Barcelonával, a románok a katalánok összes tizenegyesét hárító Duckadam vezérletével 2-0-ra megnyerik a büntetőpárbajt.

A lyoni KEK-döntőben a Dinamo Kijev 3-0-ra legyőzi az Atléticót.

Az UEFA-kupában a címvédő Real nagy lépést tesz az ismétlés felé. Madridban Hugo Sanchez, Gordillo, Valdano (2) és Santillana góljaival 5-1-re legyőzik a Kölnt, s bár Németországban 2-0-ra kikapnak, összesítésben 5-3-al hódítják el a kupát.

A mexikói vb-n rögtön egy méretes „akadály”, Brazília kerül a spanyolok útjába. A kiegyenlített találkozón végül Socratés fejesgólja dönt (0-1). A második találkozón sikerrel vágnak vissza Észak-Írországnak a négy évvel korábbi vereségért. Butragueno és Salinas találatainak köszönhetően a spanyolok kétgólos előnnyel térnek pihenőre, s bár a második félidő elején Clarke fejessel szépít, a győzelem nem forog veszélyben (2-1). Az Algéria elleni 3-0-s győzelem inkább a két gólt szerző Caldere (a harmadik találatot Eloy éri el) pozitív doppingtesztje miatt marad emlékezetes (a játékos asztmájára hivatkozva megússza az esetet, ám a spanyol szövetség 25 ezer svájci frankkal lesz szegényebb). A nyolcaddöntőben lecsap a „Keselyű”. Butragueno négy góljával és Goicoechea büntetőjével 5-1-re nyer a csapat, ám a nyolc között a belgák ellen elfogy a muníció. Caulemans góljára Senor csak a hajrában válaszol, s mivel a hosszabbításban nem születik újabb találat, tizenegyesek következnek. Senor és Claesen sikeres, Eloy lövését viszont védi Pfaff, így Scifo találatával vezetnek a belgák – akik meg is tartják előnyüket. A hátralévők közül ugyanis Chendo és Broos, Butragueno és Vervoort illetve Victor és Van der Elst sem hibázik: Belgium jut az elődöntőbe.

A France Football szavazásán Emilio Butragueno a harmadik.

1987: Butragueno megismétli helyezését – harmadik az aranylabda-szavazáson.

1988: dráma az UEFA-kupa döntőjében. Az Espanyol Barcelonában Losada duplájával és Soler góljával 3-0-ra legyőzi a Leverkusent, azonban a németországi visszavágón a házigazdák is 3-0-ra nyernek, így büntetőlövésekkel a németek 3-2-re nyernek.

Az NSZK-ban rendezett Európa-bajnokságon a spanyolok ismét legyőzik a dánokat – Míchel és Michael Laudrup gólváltása után Butragueno és Gordillo góljaival megugranak a spanyolok, Povlsen gólja már nem oszt-szoroz. Az olaszok ellen hagyományosan nem megy – Vialli góljával ismét azúr siker születik (0-1), míg a házigazda NSZK elleni találkozón Völlerrel nem bírnak Sanchisék (0-2).

1989: a berni KEK-döntőben a Barcelona Salinas és Rekarte találataival 2-0-ra legyőzi a Sampdoriát.

1990: az olaszországi vb-n Uruguay ellen kezd a spanyol válogatott (0-0), amely Dél-Koreát a kirobbanó formában játszó Míchel mesterhármasával 3-1-re legyőzi. A belgák elleni „visszavágón” ismét a büntetőjét értékesítő Míchel szerez vezetést, Vervoort révén egyenlítenek a belgák, ám a szünet előtt Gorriz ismét a spanyolokat juttaja előnyhöz. Szünet után támadnak a belgák, ám képtelenek bevenni a remeklő Zubizarreta hálóját – Schifo még tizenegyest is ront. A nyolcaddöntőig tart a spanyol menetelés: Sztojkovics egy kiváló szabadrúgással a jugoszlávoknak szerez vezetést, Salinas a vége előtt hét perccel egyenlít, a hosszabbításban azonban ismét a remek lövő-cselével a teljes spanyol védelmet becsapó „Pixi” következik (1-2).

1991: a rotterdami KEK-döntőben a Manchester United 2-1-re legyőzi a Barcelonát. A katalánok csak a hajrában szépítenek Koeman révén.

1992: az utolsó BEK-döntőt Londonban rendezik. A Wembleyben a Barcelona Koeman 112. percben lőtt szabadrúgásával 1-0-ra legyőzi a Sampdoriát.

A spanyol korosztályos csapat aranyérmet szerez a barcelonai olimpián: a lengyelek elleni döntőben Abelardo és Quico találataival 3-2-re nyernek a házigazdák.

1994: az athéni BL-döntőben a Milan 4-0-ra kiüti a Barcelonát.

A két évvel korábbi Európa-bajnokságról lemaradó spanyolok az amerikai vb-n bizonyítanának. Dél-Korea ellen Nadal kiállítása ellenére a 85. percig 2-0-ra vezetnek Salinas és Goikoetxea találataival, azonban az ázsiaiak a hajrában egyenlítenek (2-2). A címvédő németek ellen Goikoetxea korán vezetést szerez, fordulás után nem sokkal Klinsmann egyenlít (1-1), míg Bolívia ellen a kétszer is megvillanó Caminero és Guardiola van elemében (3-1). A nyolcaddöntőben Hierro, Luis Enrique és Begurristain találataival 3-0 Svájc ellen, ám a negyeddöntőben két góljával Roberto Baggio győzelemre vezeti az olaszokat (2-1, Caminero).

1995: a párizsi KEK-döntőben a Zaragoza Esnaider és Nayim góljaival hosszabbítás után 2-1-re legyőzi a címvédő Arsenalt.

1996: az angliai Európa-bajnokságon a spanyol csapat veretlenül végez csoportjában. A bolgárok elleni, két pirossal (Hubcsev illetve Pizzi) tarkított találkozón Sztoicskov büntetőből szerez vezetést, ám Alfonso a 74. percben egyenlít. A spanyolok a franciákkal is kiegyeznek (1-1, Caminero illetve Djorkaeff), majd a románok ellen nagy csatában megnyerik első találkozójukat. Manjarin és Răducioiu gólváltása után Amor a 84. percben biztosítja a spanyol győzelmet és továbbjutást (2-1). A negyeddöntőben a francia Batta egy gólt és egy büntetőt is megtagad a spanyoloknak – a meccs 0-0-ra végződik, a büntetők pedig a korábbi tapasztalatok alapján nem sok jót ígérnek. Shearer sikeres próbája után Hierro mellé lő, majd Platt és Amor, Pierce és Belsué hibátlan párosa után Gascoigne is belövi a magáét, ellenben Nadal lövését védi Seaman. A spanyol csapat veretlenül csomagol egy olyan tornán, ahol akár jóval messzebb is juthatott volna.

1997: a brüsszeli KEK-döntőben a Barcelona Ronaldo büntetőjével 1-0-ra legyőzi a címvédő Paris St.Germain csapatát.

1998: az amszterdami ArenA-ban rendezett BL-döntőt a Real Madrid nyeri. A spanyolok Mijatovics hajrában szerzett góljával győzik le a Juventust.

A franciaországi vb-re nagy garral érkező spanyol csapat már a csoportküzdelmek során elvérzik. Nigéria ellen Hierro szabadrúgásból szerez előnyt, ám Adepoju négy perccel később egy fejessel egyenlít, majd Raúl találata után Lawal lövését segíti beljebb Zubizarreta. A hajrában Oliseh az afrikaiak javára fordítja az eredményt (2-3). A Paraguay elleni 0-0 után minimális a spanyol remény, s bár Bulgária öreg csapatát Hierro, Luis Enrique, Morientes (2) és Kiko (2) góljaival 6-1-re lelépik, végül Nigéria mögött Paraguay lép tovább.

1999: az utolsó, Birminghamben rendezett KEK-döntőben a Lazio 2-1-re felülmúlja a Dani révén eredményes Mallorcát.

2000: spanyol házidöntőt rendeznek a BL-ben. A St. Denis-i Stade de France 80 ezer nézője előtt a Real Morientes, McManaman és Raúl góljaival 3-0-ra legyőzi a Valenciát.

A belga-holland rendezésű Európa-bajnokságon a spanyol csapat az elrontott rajt (1-0-s vereség Norvégiától) ellenére remekel csoportjában. Szlovéniát Raúl és Etxebarría góljaival 2-1-re verik, míg a jugoszlávokkal gólgazdag találkozót játszanak, s végül a hajrában mutatott remek teljesítménynek köszönhetően – a 89. percben a jugoszlávok még 3-2-re vezetnek – 4-3-ra nyernek a kétgólos Alfonso, valamint Munitis és Mendieta vezetésével. A nyolc között a világbajnok franciák következnek, s bár Zidane találata után Mendieta büntetőből egyenlít, Djorkaeff még a szünet előtt visszaállítja az egygólos gall előnyt. A hajrában a spanyolok mindent megpróbálnak, de a szerencse sincs velük; a 90. percben Raúl tizenegyest ront (1-2).

Sidneyben az olimpián a spanyol válogatott a második helyen végez.

2001: a Valencia két év leforgása alatt két BL-döntőt veszít el. A milánói Giuseppe Meazza stadionban a Bayern és a Valencia Mendieta és Effenberg büntetőivel 1-1-re végez, a büntetőrúgásokat a németek 5-4-re nyerik.

Az UEFA-kupa dortmundi döntőjében az Alavés kétszer is talpra áll a Liverpool ellen. 2-0-s angol vezetés után Iván Alonso szépít, majd McAllister sikeres büntetőjét követően Javi Moreno duplájával 3-3 az állás. Fowler ismét az angoloknak szerez vezetést, de Jordi Cruyff egy perccel a vége előtt egyenlít. A hosszabbításban a spanyoloktól Mocelint és Karmonát is kiállítják, majd egy keményen belőtt labda után Geli öngólt vét – a Liverpool így 5-4-re nyer.

Raúl a második helyen végez a France Football szavazásán.

2002: a Real második glasgowi kiruccanása is sikeres. A Hampden Parkban ismét német ellenféllel mérkőznek a madridiak: a BL-döntőben a spanyolok Raúl és Zidane találataival 2-1-re legyőzik a Leverkusent.

A koreai-japán rendezésű vb-re titkos esélyesként érkező spanyol válogatott Szlovénia ellen kezdi a tornát, s a papírformának megfelelően Raúl, Valerón góljaival és Hierro büntetőjével 3-1-re felülmúlja riválisát. Az előző világbajnokságon a spanyol kiesésben főszerepet játszó Paraguay elleni reváns Morientes két góljával és az ezúttal is tizenegyesből eredményes Hierro találatával teljesül be (3-1), míg Dél-Afrikát Raúl duplájával és Mendieta találatával győzik le (3-2). A nyolcaddöntőben Írország kemény dió: Morientes ugyan korán betalál, ám a rendes játékidő végén Robbie Keane egyenlít, s a gól nélküli hosszabbítás után a spanyolok számára oly keserű emlékű tizenegyesekre marad a döntés. A rendes játékidőben Harte büntetőjét hárító Casillas azonban ihletetten véd. Keane és Hierro remek, Matt Holland azonban vét, így Baraja gólja spanyol előnyt ér. A harmadik pár mindkét tagja hibázik: Connoly kísérletét Casillas védi, míg Juanfran mellé emel. A Real Madrid kapusa azonban Kilbane lövésére is jól mozdul, társai azonban elmaradnak mögötte, hisz Valerón is hibázik. Finnan egyenlít, így az utolsó spanyol lövőre, Mendietára hárul a felelősség. A középpályás hidegvérrel a kapuba helyez: Spanyolország negyeddöntős. Ám olasz nyelvrokonaikhoz hasonlóan a Camacho-tanítványok is szembesülnek a végletekig „elfogult” bíráskodással. A negyeddöntőben Dél-Korea ellen két érvényes találatukat is érvényteleníti az egyiptomi Gamal Ghandour, s ennek következtében 120 perc alatt nem dől el a továbbjutás kérdése. Sőt, a büntetők ezúttal a spanyolok vesztét okozzák. Szeon-hong és Hierro; Pak Dzsi-szung és Baraja; Szeol Ki-hjon és Xavi hibátlan, ám An Dzsung-hvan találata után Joaquín próbálkozását védi Von-dzse, s így Hong Mjung-bo góljával a házigazdák jutnak az elődöntőbe.

2004: a göteborgi UEFA-kupa döntőben a Valencia Vicente tizenegyesével és Mista góljával 2-0-ra legyőzi a Marseille-t.

A portugáliai Európa-bajnokságot remekül kezdi a spanyol csapat – Raúlék Valerón góljával 1-0-ra legyőzik Oroszországot. A görögök elleni 1-1 (Morientes) után azonban a győzelemre ítélt házigazdák Nuno Gomes góljával legyőzik szomszédjaikat (0-1), akik kevesebb rúgott góljuk miatt a görögök mögött végeznek, és kiesnek.

2006: a párizsi BL-döntőben a Barcelona Eto’o és Belletti találataival 2-1-re legyőzi a 18. perctől tíz emberrel küzdő Arsenalt.

Az eindhoveni UEFA-kupa fináléban a Sevilla Luis Fabiano, Maresca (2) és Kanouté találataival 4-0-ra legyőzi a Middlesbrough együttesét.

A nagy tornákat rendszerint kiemelkedő iramban kezdő, majd a diktált tempóba belefáradó spanyol csapat Németországban sem hazudtolja meg önmagát. Ukrajna ellen Xabi Alonso és Villa találataival már a 17. percben eldöntik a pontok sorsát, szünet után Vascsukot kiállítják, s azt követően Villa büntetőből növeli a fórt, majd Torres is betalál (4-0). Tunézia ellen a záró negyedórára marad a döntés. Mnari góljával az észak-afrikaiak a 71. percig vezetnek, ekkor Raúl egyenlít, öt perccel később Torres már övéinek szerez vezetést, majd a 91. percben beállítja a végeredményt (3-1). Szaúd-Arábia ellen a pihenő is belefér – a tartalékos csapat Juanito találatával diadalmaskodik (1-0). A franciák elleni nyolcaddöntőben úgy tűnik, sikerül visszavágni az 1984-as és 2000-es sérelmekért. Egy véleményes büntető után Villa szerez vezetést a 28. percben, Ribéry viszont a szünet előtt egyenlít, majd Vieira már a gallokat juttatja az előnyhöz (a spanyolok némi joggal reklamáltak szabálytalanságot, a gólt megelőző szituációnál). A hajrában az egyenlítés reményében kitámadó ellenfelet Zidane bünteti (1-3). Spanyolország ismét a vártnál szürkébb szerepléssel zár egy nagy reményekkel és jó játékkal elkezdett tornát.

2007: a Glasgowban rendezett spanyol UEFA-kupa döntőt a címvédő Sevilla nyeri. A sevillaiak Correia révén kerülnek előnybe, ám Riera a szünet előtt egyenlít. 90 perc alatt nem esik több gól, de a 105. percben Kanouté ismét a 2006-os győztesnek szerez vezetést – ám öt perccel a lefújás előtt Jonatas ismét egyenlít. A büntetőlövéseket a Sevilla nyeri 3-1-re.

A 6. Eb-selejtezőcsoportot megnyerő spanyol csapat kijut az Európa-bajnokságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik