Élet-Stílus

Még mindig hasznos a legrégibb „űrszemét”

A Vanguard-1 amerikai műhold már ötven éve kering bolygónk körül: bár üzemen kívül van, mégsem tekinthető haszontalannak, hiszen még mindig fontos információkat szolgáltat a kutatóknak, miközben elődei már rég az enyészeté lettek.


A Vanguard-1 immár 44 éve elméletileg űrszemétnek tekinthető, hiszen nem küld adatokat a földi irányító központba, ennek ellenére még mindig hasznos az űrkutatás számára. Az amerikai Tengerészeti Kutató Laboratórium (Naval Research Laboratory), amely egykor a műhold felbocsátásáért felelt (a NASA ugyanis csak 1958 nyarán jött létre), az üzemen kívül lévő műhold pályájának vizsgálatával a műholdak hosszú távú viselkedését elemzi.

A Vanguard-1 1958. évi felbocsátása az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti, az űr meghódításáért zajló verseny kezdeti szakaszának eredménye volt. Az 1957. október 4-én Bajkonurból felbocsátott Szputnyik-1 mesterséges hold az amerikaiakat is arra késztette, hogy minél előbb pályára állítsák saját műholdjukat.

Mindössze 1,5 kilogramm tömegű műszeről van szó

Mindössze 1,5 kilogramm tömegű műszeről van szó

Viszont az első rakéták kilövése, amelyek a Vanguard-1 műholdat pályára állították volna, kudarccal végződött. 1957. december 6-án a Cape Canaveralból indított rakéta alig pár másodperccel a fellövés után, mindössze egy méter magasságból visszazuhant és felrobbant.

A rakétához kapcsolt műhold viszont túlélte a „kalandot”. A két hónappal később, február 5-én tett újabb kísérlet egy kicsit hosszabb életűnek bizonyult. Ekkor ugyanis már közel egy percig maradt a levegőben a rakéta, de a végeredmény hasonló volt mint korábban. Végül csak az 1958. március 17-én kilövés járt eredménnyel. A Vanguard-1 volt a negyedik, sikeresen Föld körüli pályára állított műhold, a ma is pályán lévők között viszont a legidősebb. Jelenleg mintegy 200 ezer Föld körüli keringést tudhat maga mögött.

A gömb alakú műhold mindössze 1,5 kilogramm, átmérője pedig 16 cm. A kor legfejlettebb műholdja volt, többek között azért, mert ez volt az első, amelyik napelemmel működött. Ennek köszönhette, hogy „kortársaihoz” képest jóval hosszabb ideig tudott jeleket továbbítani a földi irányító központba. A műhold segítségével pontosabb adatokat nyertek többek között a légkör vastagságáról és a Föld alakjáról.

Ötven éve kering bolygónk körül

Ötven éve kering bolygónk körül

Jelenleg azonban a keringési pályája miatt fontos a kutatók számára. A Space Surveillance Rendszer segítségével ugyanis megfigyelhetők azok a műholdak is, amelyek már nem küldenek jeleket a Földre, így nyomon követhető, hogy a Nap, a Hold és a légkör milyen módon befolyásolja a keringési pályájukat.
A Vanguard-1 fellövésekor a kutatók 200 éves élettartammal számoltak. Újabban viszont már ennél is hosszabb jövőt jósolnak a műszernek, ami újabb adatokhoz segíti a kutatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik