Élet-Stílus

Van Basten visszatér az Ajaxhoz

A holland labdarúgó-válogatott éléről a nyári Európa-bajnokság után távozó Marco van Basten az Ajax vezetőedzőjeként folytatja majd pályafutását.

A korábbi világklasszis támadó négy éves szerződést kötött az egykori klubjával.

Van Basten már decemberben jelezte, hogy az Európa-bajnokságot követően távozik a válogatott éléről.

A 43 éves szakembert több klubbal is hírbe hozták – többek között a Barcelona lehetséges edzőjeként emlegették -, ám ő volt csapata, a holland élvonalbeli Ajax ajánlatát fogadta el, négy éves megállapodást kötött az amszterdami klubbal.

Nyártól az Ajx edzője lesz (news.xinhuanet.com)

Nyártól az Ajax edzője lesz (news.xinhuanet.com)

A játékosként aranylabdás, kétszeres BEK-győztes és Európa-bajnok kiválóság harmadszor áll az Ajax szolgálatába. 1981 és 1987 között 172 meccsen szerepelt, és 151 gólt rúgott a gárdában, közben három bajnoki és három kupagyőzelmet aratott, s a Kupagyőztesek Európa Kupáját is elhódította.
2000-ben tért vissza Amszterdamba, a tartalékcsapat edzője volt, majd 2004-ben Dick Advocaatot váltva átvette a holland válogatott irányítását. A holland nemzeti csapatot a 2006-os világbajnokságra, valamint a 2008-as Európa-bajnokságra is kijutatta – a vb-n a nyolcaddöntő jelentette a végállomást.

Boldog a grémium

Már az sem titok, hogy akárcsak a válogatottnál, Amszterdamban is John van’t Schip és Rob Witschge segíti pályaedzőként Marco van Basten munkáját.

„Örömmel tölt el bennünket, hogy három ambiciózus edző irányítja a jövőben a csapatot, ráadásul valamennyien részesei a klubunk történelmének. Játékosként válogatottságig vitték, és kellőképpen tapasztaltak ahhoz, hogy szakemberként is sikerre vezessék az Ajaxot” – így Martin van Geel technikai igazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik