Élet-Stílus

A kupában viaskodik a MU és az Arsenal

A Premier League-ben a bajnoki címért hatalmas csatát vívó két angol gigász, a Manchester United és az Arsenal az FA-kupában csap össze a hétvégén.

Az Arsenal és a Manchester United ádáz csatát vív a bajnoki címért a Premier League-ben (a londoniak öt ponttal vezetnek a második „vörös ördögök” előtt), ugyanakkor a sors szeszélye folytán a két együttes az FA-kupa 5. fordulójában is keresztezi egymás útját – a tét már a legjobb nyolc közé jutás.

Nem csak a jelenlegi formát, valamint a rivalizálást illetően ígérkezik parázsnak az Old Traffordon sorra kerülő kilencven perc, tekintve, hogy a legnagyobb múlttal rendelkező kupasorozat két legeredményesebb klubja csap össze.

A két gigász összesen 21 alkalommal hódította el a trófeát és 35 döntőben volt érdekelt. A vonatkozó statisztika első helyén Sir Alex Ferguson legénysége tanyázik 11 sikerrel, ugyanakkor 10 kupagyőzelmével az Arsenal szorosan ott lohol a nyakán.

Öveket bekapcsolni!

„Tessék bekapcsolni a biztonsági öveket” – szólt Ferguson, a „vörösök ördögök” menedzsere, jelezve, hogy nem mindennapi meccs előtt állunk. „Ez egy tipikus United-Arsenal rangadó lesz, hihetetlenül nagy küzdelemmel, de feltehetőleg kiváló játékkal, merthogy mind a két csapat élvezetesen futballozik. Húsz éve vagyok a klubnál, és általában mindig trófeákért harcoltunk a londoni csapattal, de személy szerint nekem is nagy kihívást jelentettek a George Grahammel, majd Arsene Wengerrel vívott találkozók” – jegyezte meg a 66 esztenős szakvezető.

Alex Ferguson élvezi az Arsenal elleni csatákat (AFP)

Alex Ferguson élvezi az Arsenal elleni csatákat (AFP)


Wenger jobban áll Fergusonnál

Ferguson szombaton 35. alkalommal küldi csatába az övéit a „Wenger-sereg” ellen, és a skót eredményességét ismerve akár meglepő is lehet, hogy negatív a mérlege a rivális – nála nyolc évvel fiatalabb – szakvezetőjével szemben: 11 győzelem mellett 13-szor kénytelen volt lenyelni a vereség keserű piruláját, tíz meccs pedig döntetlennel zárult, kétszer a tizenegyesek döntöttek – egyszer MU, egyszer pedig az Arsenal javára.

Az utolsó öt kupameccset tekintve egálra állnak a felek. Az 1999 márciusában lejátszott elődöntőben gól nélküli döntetlen született, így megismételték a találkozót, melyen Ryan Giggs emlékezetes, szólóból született góljával a United jutott tovább – a csapat a szezon végén kupagyőzelmet is ünnepelhetett a triplázás részeként. Négy évvel később, az ötödik körben az Arsenal 2-0-ra nyert idegenben, a 2004-es elődöntőben azonban újra, ezúttal 1-0-s manchesteri győzelem született.
A 2005-ös kupasorozat fináléjában szinte végig a Manchester United játszott fölényben, a végén, a büntetőpárbajt követően mégis Arsene Wenger és az ő fiai örülhettek, ünnepelhettek.

Arsene Wenger ezúttal is legyőzné a skót kollégáját (AFP)

Arsene Wenger ezúttal is legyőzné a skót kollégáját (AFP)


Gondok az Arsenalnál

A listavezető Arsenal francia edzője pénteken korántsem volt mosolygós kedvében. „Sok a sérültünk, mindössze 14 játékosra számíthatok szombaton. Természetesen valamennyien útra kelnek Manchesterbe, és majd a mérkőzés előtt döntök a kezdőcsapatot illetően. Clichy, Senderos, Adebayor és Flamini egyaránt izomsérüléssel bajlódik, és momentán fogalmam sincsen, hogy közülük ki tud játszani az Old Traffordon” – mondta Wenger, aki egy interjújában elmondta, akkor vonul majd vissza, ha már nem érez testi vágyat a győzelemhez…

Saha visszatér, kórház London szélén

Ez utóbbi megjegyzés mellett az szintén érdekes lehet, hogy a legutóbbi bajnokit, a Manchester City elleni vesztes derbit eltiltás miatt kihagyó Wayne Rooney és Patrice Evra visszatérhet a manchesteri csapatba, és a térdsérülésből felépült Louis Sahával is számolhat Ferguson. Gary Neville, valamint Mikael Silvestre viszont továbbra is harcképtelen.

Az Arsenalnál – mint ahogy Wenger is utalt rá – rosszabb a helyzet, Johan Djourou, Robin van Persie, Abou Diaby, Manuel Almunia, Denilson, Tomas Rosicky, Theo Walcott és Bacary Sagna biztoan nem léphet pályára. Az újabb Wenger-Ferguson csata mellett – ha összejön – Emmanuel Adebayor és Cristiano Ronaldo különpárbaja is izgalmasnak ígérkezik. Valósággal ontja a gólokat a két támadó: a klubmeccsek tekintetében a portugál 27, a togói 22 találatnál jár a 2007/2008-as szezonban.

Cristiano Ronaldo remek formában (Getty)

Cristiano Ronaldo remek formában (Getty)


Gera és Ferenczi még versenyben

Az FA-kupában egyébként még két „magyaros” csapat érdekelt. Gera Zoltán klubja, a West Bromwich a Coventry, a Ferenczi Istvánt soraiban tudó Barnsley pedig a Liverpool vendége lesz. Gera lábsérüléssel bajlódik, ugyanakkor van esély a játékára.

Az Inter lehet a Juventus-Roma rangadó győztese

Szombat este az AS Roma a Juventus vendége lesz Serie A rangadóján. A találkozó tétje a második hely, ugyanis a hazaiak esetleges győzelmükkel egy pontra megközelítenék a fővárosiakat. Igazából egyik csapat sincs csúcsformában, az elmúlt fordulókban egyaránt bukdácsoltak, melynek révén az éllovas Internazionale a második rómaiakkal szemben nyolc-, a Juventusszal szemben pedig 12 pontos előnyre tett szert. A címvédő milánóiak könnyedén kihasználhatják, hogy legalább az egyik üldözőjük ismét pontokat hullajt, mivel a Livornót fogadják hazai pályán és a papírforma egyértelműen a kék-feketék sikerét ígéri. Az Inter 28 bajnoki mérkőzés óta nem szenvedett vereséget, legutóbb az AS Roma győzte le a Serie A-ban – még tavaly áprilisban.

—-Hétvégi program—-

A Serie A, 23. forduló
Szombat:
Internazionale-Livorno, 18:00
Parma-AC Milan, 18:00
Juventus-AS Roma, 20:30

Vasárnap:
Fiorentina-Catania, 15
Genoa-Sampdoria, 15
SS Lazio-Atalanta, 15
SSC Napoli-Empoli, 15
Palermo-Cagliari, 15
Reggina-Udinese, 15
Siena-Torino, 15

Bundesliga, 20. forduló
Szombat:
MSV Duisburg-VfB Stuttgart, 15:30
Karlsruhe-Bayer Leverkusen, 15:30
Werder Bremen-1. FC Nürnberg, 15:30
FC Energie Cottbus-Borussia Dortmund, 15:30
Hertha BSC-Arminia Bielefeld, 15:30
Hansa Rostock-Eintracht Frankfurt, 15:30

Vasárnap:
Hannover 96-Bayern München, 17:00
Hamburger SV-VfL Bochum, 17:00

Primera División, 24. forduló
Szombat:
Espanyol-Sevilla, 20:00
Real Betis-Real Madrid, 20:00
Real Zaragoza-FC Barcelona, 22:00

Vasárnap:
Almería-Real Murcia 17:00
Levante-Osasuna, 17:00
Recreativo Huelva-Deportivo, 17:00
Valladolid-Mallorca, 17:00
Villarreal-Santander, 17:00
Getafe-Valencia, 19:00
Atlético Madrid-Athletic Bilbao, 21

FA-kupa, 5. forduló
Szombat:
Bristol Rovers-Southampton, 13:30
Cardiff- Wolverhampton, 16:00
Chelsea- Huddersfield, 16:00
Coventry-West Brom, 16:00
Liverpool- Barnsley, 16:00
Manchester United-Arsenal, 18:15

Vasárnap:
Sheffield United-Middlesbrough, 15:00
Preston-Portsmouth, 17:00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik