Élet-Stílus

Kajak-kenu: két magyar arany vasárnap

A spanyolországi Pontevedrában zajló kajak-kenu Európa-bajnokság ötszázas versenyszámaiban egy aranyérem jutott a magyaroknak, ezt a Paksy Tímea, Benedek Dalma női kajakduó lapátolta össze, míg kétszázon csak Janics Natasa tudott csak nyerni. A mieink összesen 6 első, 7 második, valamint 7 harmadik hellyel zárták a viadalt.

Kapcsolódó linkek


kajak-kenu.lap.hu
sport.lap.hu

Az egyes számokban Kovács Katalin (K-1) révén egy ezüstérmet szereztek a magyarok a spanyolországi Pontevedrában zajló kajak-kenu Európa-bajnokság vasárnap délelőtti 500 méteres döntőiben, a férfiak hasonló versenyében Vereckei Ákos negyedik lett, Vajda Attila (C-1) pedig nyolcadikként zárt.

A páros versenyszámokban már arany is jutott a magyaroknak: Paksy Tímea és Benedek Dalma megnyerte női K-2-esek döntőjét, míg a Kozmann György, Kolonics György kenupáros harmadik lett. A négyesek további két érmet lapátoltak össze.

Az MTK 21-szeres világbajnoka, Kovács, aki az elmúlt esztendők páros- és négyes sikereit követően, négy év szünet után indul ismét egyesben világversenyen és szombaton, 1000 méteren második lett, az olimpiai távon is egyértelműen a favoritok közé tartozott. A legjobban a finn Anne Rikala kapta el a rajtot, 200-nál ő vezetett, de szorosan követte őt Kovács és a német Katrin Wagner-Augustin is. Féltávnál aztán változott a sorrend, a magyar klasszis beleerősített, az élre került és egészen a hajráig ez is maradt a helyzet. Ekkor azonban Kovács elmerevedett, a hajója lelassult, és így német riválisa az utolsó métereken könnyedén elment mellette, neki pedig ismét a második hely jutott.

Következett a sorban Vajda, akinek egyértelműen az 500 méter a gyengébb száma, és egy nappal korábbi fantasztikus győzelme után ezúttal nem is tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába. Féltávnál még az utolsó pozíció volt az övé, és a második 250 méteren sem javított jelentősen, így végül nyolcadikként zárt. A számot a németek csillaga, Andreas Dittmer nyerte meg.

A K-1 háromszoros világ- (1998, 1999, 2001) , illetve ötszörös Európa-bajnoka (2000-2005), Vereckei egyértelműen a dobogós helyek valamelyikét tűzte ki maga elé célként, ami egyben azt is jelentette volna, hogy nem kell ismét válogatóznia a világbajnoki részvételért. A futam első részében szinte teljesen együtt haladt a mezőny, majd a 250-es jelzés után a brit Tim Brabants megindult, és lendülete végül egészen a célig kitartott. Mögötte Vereckei hatalmas csatát vívott a svéd Gustafssonnal és a lengyel Marek Twardowskival, de végül riválisai rúgták be jobban a hajójukat, és ő lemaradt a dobogóról.

A három esztendő szünet után ismét együtt versenyző Paksy Tímea, Benedek Dalma duó – amely 2004-ben megnyerte az Eb-t – óvatosan kezdett a női kajak kettesek versenyében, a rajtot a németek és a lengyelek kapták el a legjobban. A magyarok a táv első felében a mezőnyben „utaztak”, a 250-es jelzésnél azonban – a csehekkel együtt – csatlakoztak az élen haladókhoz, majd a vezetést is átvették és fokozatosan elhúztak a többiektől. A finisre mintegy fél hajóhossz előnnyel érkeztek, és ezt végig meg is tartották, megszerezve ezzel a piros-fehér-zöld küldöttség egyetlen aranyérmét az 500 méteres távon.


Kajak-kenu: két magyar arany vasárnap 1

Aranyos lányok: Paksy Tímea (háttal) és Benedek Dalma (MTI)



A kenusok között Kozmann és Kolonics – vagy ahogy a helyi újság nevezi őket, Kizmann és Kolomcs – rosszul rajtolt, s ennek megfelelően féltávnál még csak a mezőny második felében volt. Később aztán szó szerint belehúztak, és egyre feljebb és feljebb kapaszkodtak, s bár az éllovas fehéroroszokat és oroszokat már nem tudták beérni, a szombati második hely után ezúttal is érmet szereztek, harmadikként értek a célba. A férfi K-2-esek versenyét – a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó távollétében, utóbbi betegsége miatt ugyanis le kellett mondani a szereplést – a papírforma szerint a címvédő, olimpiai és világbajnok német Ronald Rauhe, Tim Wieskötter páros nyerte.

Az megjósolható volt, hogy a magyar női kvartettnek – Paksy Tímeának, Kovács Katalinnak, Fazekas Krisztinának és Patyi Melindának – ezúttal is a németek lesznek a legnagyobb ellenfelei, arra azonban nem lehetett számítani, hogy Paksyéknak esélyük sem lesz a győzelemre, pedig így történt. A Carolin Leonhardt irányította németek azonnal a rajt után az élre álltak, féltávnál már fél hajóhosszal vezettek, s a folytatásban sem adták alább, még növelték is előnyüket, diadalukat tulajdonképpen senki sem veszélyeztette. A magyarok közben mögöttük a lengyelekkel és a spanyolokkal vívtak nagy csatát, amelyet végül megnyertek és a második helyen értek a célba, ezüstérmesek lettek.

A férfiak hasonló számában – amely már szakadó esőben zajlott – a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor összeállítású négyes remekül versenyzett, s bár a végül győztes, favorit szlovákokkal nem volt versenyben, esélye volt az ezüstéremre. A második hely aztán végül néhány centiméteres előnnyel a fehéroroszoké lett, a magyaroknak a bronz jutott.

A Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor összeállítású kenunégyes nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, ráadásul a hajrára teljesen elkészült az erejével, így a helyet szerezte csak meg.

Azok a magyar egységek, amelyek a dobogón végeztek, már indulói a duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak, kivétel ez alól a férfi K-4, ebben a számban ugyanis győzni kellett volna a vb-csapattagsághoz.

—-200-on csak Janics nyert—-


A magyar válogatott egy arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet szerzett a vasárnap délutáni 200 méteres döntők során, így összesen 6 első, 7 második és 7 harmadik hellyel zárta az Európa-bajnokságot.

Az idén csak a legrövidebb távon, egyesben versenyző, kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa hatalmas fölénnyel utasította maga mögé a női K-1 mezőnyét, a második helyezetthez képest is több mint egy hajóhossz előnnyel nyerte a futamát.


Kajak-kenu: két magyar arany vasárnap 2

Janics Natasa Európa-bajnok!



A Paksy Tímea, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina és Patyi Melinda összeállítású kajaknégyes másodikként zárt a legrövidebb távon, míg Gyertyános Gergely (K-1), a Paksy, Patyi duó (K-2), a Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor alkotta kenunégyes, valamint a Kadler Viktor, Gyertyános, Beé István, Babella Balázs kvartett (K-4) harmadikként, bronzérmes helyen ért a célba.

A Molnár Péter, Boros Gergely duó (K-2), Bozsik Attila (C-1) és a Horváth Gábor, Fürdök Gábor kettős (C-2) egyformán hatodik lett.

—-Nyilatkozatok—-

Az 500-as döntők után a következőképpen nyilatkoztak, értékeltek a magyar főszereplők.

Kovács Katalin: „Nem vagyok csalódott, persze nem örülök, amikor megvernek. Úgy érzem, nem vagyok igazán jó formában, ráadásul ez a kissé hullámos pálya sem kedvez nekem, technikailag nem tudok úgy végigmenni, ahogy szeretnék. Annak nagyon örülök, hogy ezekkel az eredményekkel ezren és ötszázon is bekerültem a vb-csapatba.”

Benedek Dalma: „Timivel ellentétben én nem éreztem úgy, hogy túl jó pályát mentünk volna, őszintén szólva én végigszenvedtem az egészet. Azért persze boldog vagyok, hogy ennek ellenére sikerült győznünk.”

Kolonics György: „Nagyon nagy szél volt, leginkább zavart minket, és a végére megint elfogyott az erőnk, ezért nem tudtunk előrébb végezni.”

Sík Márton: „Az első hely nagy bravúr lett volna, a bronz reális. Ez a négyes az ötödik világversenyén is dobogóra állt, nem lehetünk elégedetlenek.”

Kammerer Zoltán: „Nagyon sajnálom, hogy társam, Kucsi megbetegedett, így nem tudtunk indulni. A csapatból több jelentkező is akadt, aki beült volna mögém, de a döntő napján már nem lehet a nevezésen módosítani.”

Janics Natasa: „Azzal, hogy csak egy számban indultam, nagy volt rajtam a nyomás, hiszen ha nem nyerek, azt mindenki kudarcként értékelte volna. Ezért nagyon örülök, hogy győztem, bár a rajtom nem sikerült a legjobban. Később aztán szerencsére megtaláltam a ritmusomat és csak arra figyeltem, hogy ne legyen előttem senki. Azt nem is érzékeltem, hogy ennyivel nyertem”.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány: „Szerettem volna, ha Kovács Kati megnyeri a versenyét, sajnálom, hogy ez nem sikerült neki. A többi számban úgy gondolom, hogy reális eredmény született. Ha Kucsera nem betegszik meg, biztos vagyok benne, hogy eggyel több érmet szerzünk, de hát ez van.”

—-Eredmények, éremtáblázat—-

Európa-bajnokság, 500 méter
Férfiak
K-1:

1. Tim Brabants (brit) 1:42.653
2. Anders Gustafsson (svéd) 1:42.905
3. Marek Twardowski (lengyel) 1:43.450
4. Vereckei Ákos 1:43.455

K-2:
1. Rauhe, Wieskötter (németek) 1:33.906
2. Pjatrusenka, Mahnyov (fehéroroszok) 1:34.436
3. Mendelski, Wysocki (lengyelek) 1:36.235

K-4:
1. Szlovákia 1:25.210
2. Fehéroroszország 1:26.729
3. Magyarország 1:26.829
(Sík, Csamangó, Boros, Bozsik)

C-1:
1. Andreas Dittmer (németg) 1:54.540
2. Nyikolaj Lipkin (orosz) 1:54.613
3. David Cal (spanyol) 1:55.733

8. Vajda Attila 1:58.003

C-2:
1. Al. Bahdanovics, An. Bahdanovics (fehéroroszok) 1:59.188
2. Uljegin, Kosztoglod (oroszok) 1:59.818
3. Kozmann, Kolonics 2:00.454

C-4:
1. Fehéroroszország 1:38.376
2. Lengyelország 1:39.286
3. Németország

7. Magyarország 1:45.310
(Balázs, Horváth G., Joób, Sarudi)


Kajak-kenu: két magyar arany vasárnap 3

Vereckei Ákos negyedik lett egyesben 500 méteren (MTI/EPA)



Nők:
K-1:

1. Katrin Wagner-Augustin (német) 1:53.985
2. Kovács Katalin 1:54.598
3. Anne Rikala (finn) 1:55.218

K-2:
1. Paksy, Benedek 1:46.714
2. Fischer, Reinhard (németek) 1:47.191
3. Borowicz, Kuczkowska (lengyelek) 1:47.984

K-4:
1. Németország 1:38.553
2. Magyarország 1:40.027
(Paksy, Kovács, Fazekas, Patyi)
3. Lengyelország 1:40.305

200 méter
Férfiak
K-1:

1. Jonas Ems (német) 36.796
2. Marek Twardowski (lengyel) 37.119
3. Gyertyános Gergely 37.432

K-2:
1. Pjatrusenka, Mahnyov (fehéroroszok) 33.664
2. Rauhe, Wieskötter (németek) 33.669
3. Filipovics, Zorics (szerbek) 33.915

6. Molnár P., Boros G. 34.558

K-4:
1. Szerbia 31.088
2. Fehéroroszország 31.498
3. Magyarország 31.708
(Kadler, Gyertyános, Beé, Babella)

C-1:
1. Jevgenyij Szuklin (litván) 41.969
2. Makszim Opaljev (orosz) 42.092
3. Jurij Cseban (ukrán) 42.132

6. Bozsik Attila 43.631

C-2:
1. R. Ignatov, Gadejkisz (litvánok) 38.387
2. J. Ignatov, Styil (oroszok) 38.690
3. Gille, Wylenzek (németek) 38.973

6. Horváth G., Fürdök 40.463

C-4:
1. Oroszország 35.456
2. Fehéroroszország 35.456
3. Magyarország 35.889
(Balázs, Horváth G., Joób, Sarudi)

Nők
K-1:

1. Janics Natasa 42.469
2. Anne Rikala (finn) 43.448
3. Inna Oszipenko-Radomska (ukrán) 43.468

K-2:
1. Fischer, Reinhard (németek) 39.170
2. Kmetova, Kohlova (szlovákok) 39.356
3. Paksy, Patyi 39.896

K-4:
1. Németország 37.202
2. Magyarország 37.312
(Paksy, Kovács K., Fazekas, Patyi)
3. Svédország 37.892

Éremtáblázat (élcsoport):
1. Németország 8 arany, 4 ezüst, 3 bronz
2. Magyarország 6, 7, 7
3. Fehéroroszország 4, 4, 1
4. Szlovákia 2, 1, 0
5. Litvánia 2, 0, 0
6. Oroszország 1, 5, 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik