Élet-Stílus

Kétmilliárd fontot költenek a londoni olimpiára

A 2012-es, londoni nyári ötkarikás játékokra kétmilliárd fontot szán az öt év múlva esedékes olimpia szervezőbizottsága (LOCOG) – nyilatkozta a LOCOG sportigazgatója Budapesten az MTI-nek.

Kapcsolódó linkek

olimpia.lap.hu
sport.lap.hu

Deborah Jevans hozzátette, hogy a tervezett költségeknél csak a tisztán olimpiai beruházásokkal kalkulálnak, és nem számolják bele azokat a kiadásokat, amelyeket például a közlekedés fejlesztésére, területek felvásárlására fordítanak.

Szerinte a londoni olimpia kétmilliárdból (738 milliárd forintból) nemcsak megrendezhető, de számításaik alapján a teljes összeg fedezete is meglesz a tévéközvetítések jogdíjaiból és a jegyeladásokból.

Arra a kérdésre, hogy a magyar fővárosnak milyen esélyt adna egy majdani olimpia házigazdájává válására, a sportigazgató azt válaszolta, hogy ezt megítélni felelősen nem tudja, azt viszont már megtapasztalta, hogy Budapest „gyönyörű, valamint élhető város, és ahogy a méreteiben is hasonló Athén nagyon sikeres olimpiát rendezett, egészen biztos, hogy Budapest is erős pályázatot adhatna be”.

Deborah Jevans elmondta még, hogy az angol kormány hat hónapja 300 millió fontos támogatást szavazott meg az olimpiai sportágaknak, és a náluk hagyományos lovassportok, vitorlázás, atlétika mellett az olyan elhanyagolt sportok felzárkóztatására is, mint például a súlyemelés, a birkózás, a kézi- és röplabda. A hazai olimpián az a cél, hogy Anglia a 4. helyet szerezze meg a nemzetek éremtáblázatán.

Ami pedig az előkészületeket illeti: Londonban a létesítmények 69 százaléka már áll, vagy már teljesen kész, vagy kisebb átalakításra szorul, és vadonatúj olimpiai központot építenek. Ez utóbbi már csak azért is külön szívügye, mert ő maga az olimpiai park tőszomszédságában, Kelet-Londonban született.

Jevansnak a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) főtitkáraként jelentős érdemei voltak abban, hogy a tenisz visszakerült az ötkarikás programba. Amúgy a londoni olimpia támogatottsága roppant erős, a fővárosban 80 százalék körüli, ugyanakkor az Anglia különböző településein elvégzett legutóbbi felmérések tanúsága szerint is 79 és 84 százalék között mozog a rokonszenv szintje, amivel a szigetországiak viseltetnek a londoni nyári ötkarikás játékok iránt.


Kétmilliárd fontot költenek a londoni olimpiára 1

Kép a jövõbõl: ilyen lesz Londonban az olimpiai falu (london2012.org)



Aján Tamás, aki az IWF, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökeként hívta meg Budapestre a LOCOG sportigazgatóját, elmondta, hogy Deborah Jevans az első magas rangú képviselője a londoni olimpia rendezőinek, aki hivatalosan Budapestre látogatott. A magyar sportdiplomata hozzáfűzte, hogy soha nem tagadta: NOB-tagként annak idején Londonra szavazott. A párbeszédet, a kapcsolatépítést, az együttműködést a 2012-es játékok gazdáival – a Magyar Olimpiai Bizottság, a magyar sport szempontjainak figyelembevétele mellett – egy esetleges budapesti olimpia érdekében is kiemelten fontosnak tartja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik