Élet-Stílus

Vígjátékokat és csigaszállítmányt kaptak az űrhajósok

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kedden az újabb orosz teherűrhajó, fedélzetén 2,5 tonnányi víz-, élelmiszer-, oxigén- és üzemanyag-utánpótlással, a tudományos munkához szükséges felszerelésekkel, valamint a háromfős orosz–amerikai legénységnek szánt küldeményekkel.

A Progressz M-60 jelzésű pilóta nélküli űrhajó a tervezett időben, moszkvai idő szerint kilenc óra tíz perckor (közép-európai idő szerint 7 óra 10 perckor) kapcsolódott hozzá az űrállomás Zvezda (Csillag) moduljához – közölte Valerij Lindin, a Moszkva melletti repülésirányító központ szóvivője.

A teherűrhajót szombaton indították útnak a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről, és szakértők tájékoztatása szerint „üzemanyag-takarékossági okokból, valamint a nehéz ballisztikus feltételek miatt” három nap alatt tette meg az utat az űrállomásra, ami máskor egy nappal rövidebb ideig tart. Fedélzetén a Krímből származó 45 csiga is érkezett, ez immár a hatodik kísérleti csigaszállítmány az űrállomáson.


Az ISS 15. állandó legénysége, Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov orosz kozmonauta – akik Charles Simonyi űrturistával együtt áprilisban érkeztek az űrállomásra –, valamint a december óta „fenn” tartózkodó Sunita Williams amerikai űrhajósnő finomságok – friss gyümölcsök és zöldség – mellett személyes, családi ajándékokat, valamint a repülésirányító központ pszichológusaitól szellemi táplálékot is kapott. Így például új videofilmeket: szovjet-orosz filmvígjátékokat, valamint a komolyabbak között az Andrej Tarkovszkij rendezte Solaris című sci-fi-alkotást. Elküldték nekik két orosz űrkutatási folyóirat legfrissebb számait is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik