Élet-Stílus

Offline filmklub és online téka

A Nemzeti Audiovizuális Archívum otthoni böngészésének egyelőre a szerzői jogok szabnak gátat, akadnak azonban már jócskán olyan oldalak is, ahol, akár a videotékákban, filmeket kölcsönözhetünk. A jogtalan tartalmak ellen a videomegosztók feljelentő gombbal védekeznek.

A Filmtörténet Online és a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) közös offline filmklubot indított a Jövő Házában, amely az első magyar online filmklub tematikáját követi – mondta el a FigyelőNetnek Tajta Krisztina, a NAVA egyik munkatársa. A filmklub online részéért a Filmtortenet.hu felelős, itt találhatóak meg ugyanis az aktuális filmmel kapcsolatos szakmai anyagok, háttér-információk, melyeket akár az oktatók is fel tudnak használni. Itt folyik két-két héten keresztül az aktuális filmmel kapcsolatos diskurzus is Hirsch Tibor vezetésével.


Offline filmklub és online téka 1

A Híradó mozi épülete az Erzsébet körúton 1946-ból (MTI)



A régi világhíradók elérhetők

A filmklub offline része a közös filmnézés a Jövő Háza filmtörténeti kiállításának keretein belül kéthetente szerdán. Sajnos jelenleg a filmklubon csak úgy lehet részt venni, hogy jegyet veszünk a kiállításra, bár a szervezők szerint ez hamarosan változni fog. A filmklub a NAVA által őrzött, több mint száz alkotás közül válogat ki kilencet, melyeket a többivel együtt meg lehet ugyan nézni a hálózaton, de kizárólag csak a NAVA-pontokon. Ezek a pontok, mint azt korábbi cikkünkben már említettük könyvtárakban, művelődési intézményekben, iskolákban találhatóak meg, és az archívum anyaga csak innen érhető el. Tajta Krisztina kifejtette, hogy a szerzői jog áll az útjában annak, hogy az archívum mindenhonnan elérhető legyen. Jelenleg csak a régi világhíradók tekinthetők meg otthonról, a többi műsor, film csak a NAVA-pontokon nézhető meg, ami jelent némi nehézséget. El tudjuk képzelni például, hogy valaki egy könyvtár közepén órákra leül, hogy egy filmet megnézzen? Tajta Krisztina szerint nem is ez a fő cél, inkább az, hogy az archívum anyagait kutatásra és iskolai oktatásra is fel tudják használni, itt már van lehetőség akár hosszabb tartalmak megnézésére is. A pontok száma pedig rohamosan nő: jelenleg több, mint 400 helyen elérhető az archívum, ez a szám egy hónap múlva reményeik szerint már 500 lesz.

Online téka, IP-tévé

Létezik azonban olyan online megoldás is, ahol a szerzői jogok nem jelentenek akadályt ahhoz, hogy filmek százaiból válogathassunk: a T-Online Téka szolgáltatása online videotékaként működik. Fizetnünk kell tehát a határozott idejű “kölcsönzésért”, s a pénz egy része a jogtulajdonosokat illeti meg. Tóthmátyás Tibor, a portál igazgatója szerint ez náluk azért lehetséges, mert a tartalom kevésbé heterogén a NAVA archívumához képest. Mindemellett természetesen a letölthető filmek körét ők állítják össze, míg a Nemzeti Archívum esetében adott tartalomról van szó. Mind a T-Online IP-tévéje, mind a Téka ugyanabból a könyvtárból táplálkozik, melynek neve magyarul körülbelül annyit jelent: “kívánságra letöltődő tartalmak”. Ez a virtuális könyvtár az igazgató szerint egyre csak bővülni fog, most kötöttek szerződést például a Warnerrel, és több tartalomtulajdonossal is tárgyalnak a lehetséges együttműködésről. A Tékát jórészt csak T-Online előfizetők használhatják, a más szolgáltatással rendelkező felhasználóknak nem tudják garantálni, hogy működni fog a film letöltése, hiszen azt a technikai feltételek határozzák meg. Az igazgató tudomása szerint egyébként ez az egyetlen ilyen oldal jelenleg Magyarországon.

Tóthmátyás Tibor szerint a tendencia azt mutatja, hogy a videópiac is a lemezpiac sorsára jut. Az olyan szabadon feltölthető oldalakra, mint a magyar Videoplayer vagy a külföldi YouTube nap mint nap kerülnek fel szerzői jog által védett klipek, sorozatrészek. Igaz, az utóbbi időben több pert is nyertek a jogtulajdonosok például a YouTube ellen. Ami egyszer felkerült a világhálóra az már nehezen kerül le onnan. A trend egy mondatban összefoglalva az igazgató szerint az, hogy az interaktivitás növekvő lehetőségei veszélyeztetik a lineáris tartalmakat: utal ezzel arra, hogy az IPTV segítségével lokálisan rövidíthetjük a műsorokat, átugorhatjuk például a reklámblokkokat, ami természetesen sérti a hirdetők érdekeit.

Feljelentő gomb a jogtisztaságért

Gerentsér Imre, a FigyelőNetet is kiadó Sanoma Internetes Divíziójának vezetője szerint a Videoplayer nyomatékos figyelmeztetéssel próbál védekezni a jogvédett tartalmak feltöltése ellen, így az oldal készítői nem felelősek, ha nem jogszerű tartalmak kerülnek fel, hiszen mindent ellenőrizni képtelenség. A figyelmeztetés mellett természetesen minden beérkezett panasznak is utánanéznek, és szükség esetén eltávolítják a problémás felvételeket. Emellett „feljelentő” gomb is a felhasználók segítségére van, mellyel bármikor jelezhetik, ha nem jogszerű tartalmat találnak.

Gerentsér Imre elárulta, hogy a Videoplayert házi- és poénvideók, softvideók megosztására és a Sanoma egyéb audiovizuális tartalmainak cseréjére tervezték. Nem törekszenek a nagy látogatottságra, és ellenben más hasonló oldalakkal itt az erotikus tartalom rejtve van és csak regisztrálás után, 18 éven felüliek számára elérhető.

A feltölthető videók tekintetében nincs időhatár, csupán a tárhely nagysága szab korlátokat, így minél hosszabb egy felvétel, annál rosszabb lesz a minősége. A videós tartalmakat nem lehet letölteni, csak megnézni. Próbálkoztak már zenék feltöltésével is, de mivel a hangfelvételeket minőségromlás nélkül le lehet tölteni, ennek véget vetettek. Gerentsér Imre úgy véli, hogy nem a Videoplayerhez hasonló oldalak a jogszerű tartalmak legnagyobb ellenségei, hanem az illegálisan másolt DVD-k.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik