Élet-Stílus

Hová utazzunk 250 ezer forintból?

Negyedmillióból Latin-Amerikán, az óceániai szigetvilágon és a távoli szigeteken kívül szinte bárhova el lehet jutni – legalábbis szezonon kívül biztosan. Ennyiből saját szervezésben meghódíthatók olyan országok, mint Vietnam, India, Marokkó, Thaiföld vagy az Egyesült Államok, de akár másfél hetes római vakáció is fedezhető belőle – az egzotikus helyekre szervezett utakat viszont el lehet felejteni.

Kisebb büdzséből

Sorozatunk első két része itt érhető el:
Hová utazzunk 50 ezer forintból?
Hová utazzunk 120 ezer forintból?

Európa összes országában, bármely városában kihozható ennyiből egy nyaralás – Norvégiában vagy Izlandon mindössze egy-másfél hét, repülővel, a Balkánon akár két hónap is, vonattal.

Érdemes elveszni az utazási irodák kínálatában, a kifejezetten pihenni vágyók számos egzotikus helyre eljuthatnak saját szervezés nélkül. Tíz nap a spanyol riviérán vagy Toszkánában és Szardínián 120 ezer, hatnapos Párizs és Loire-völgy vagy kilenc nap Észtország 160, egy hét Szicília 60-110, kilenc nap Albánia 129, öt nap Svájc 110 ezer forintba kerül. Az európai szigetekre is eljuthatunk ennyiből: egyhetes nyaralásért Cipruson 150, Korfun 125, Rodoszon 132, Máltán 119 ezer, tizenkét nap Mallorcáért 120 ezret kérnek az utazási irodák. A fenti árak tartalmazzák a repülőjegyet, a 3-4 csillagos szállást és pár extrát (idegenvezetés, reggeli, stb.). A megmaradó körülbelül százezer forint pedig napi 50-70 eurós költőpénzt jelent, ami bőven elegendő koktélozásra, aquaparkra vagy befizetős programokra. Skandináviát viszont szervezett túrával továbbra sem lehet meghódítani a negyedmilliós keretből.

Egyre népszerűbbek az úgynevezett fly and drive programok, amelyek sokkal nagyobb szabadságot adnak, mint bármelyik szervezett út: megérkezéskor bérelt kocsit adnak megadott időre, amivel aztán szabadon be lehet barangolni a tervezett útvonalat. Hatnapos fly and drive Portugáliában, Lisszabon és Portó környékén 80 ezer forint, plusz a repülőjegy, ami illetékkel körülbelül 50-60 ezerbe kerül.

Egy hét Andalúzia illetékkel együtt 130, Barcelona és környéke 140, a francia riviéra 150-160 ezer forintból jön ki. Nagy-Britanniában és Írországban ugyanez 180-190 ezer forint, így negyedmillió forintból nehezen hozható ki egyhetes autózás a ködös Albionban. Ezek az árak tartalmazzák az oda-vissza repülést, az autóbérlést, és a szállást. A keretből maradó nagyjából 400 euróból kell fizetni az ellátást és az üzemanyagot. A következő benzinárakkal érdemes számolni: Spanyolországban 0.95, Franciaországban 1.18, Portugáliában 1.23, Nagy-Britanniában 1.3 eurót kérnek minden liter üzemanyagért.

Ázsia és Afrika

Az utazási irodák ajánlataiból nem nagyon lehet válogatni ázsiai vagy afrikai célpont esetén. Ekkora összegből legfeljebb Kis-Ázsiába és a Közel-Kelet egy-két országába lehet eljutni, valamint a mostanában nagyon felkapott Tunéziába. Egy hetet a török riviérán 113 ezer forintból lehet megúszni, természetesen erre rájön a vízumdíj és a költőpénz. Egyhetes egyiptomi búvártúráért 140-160, míg a másfél hetes egyiptomi körútért 190 ezret kell kifizetni, ami már kicsit kilóg ebből a keretből, csakúgy, mint az egyhetes izraeli vagy a kilencnapos Szíria-Libanon út ugyanezért az összegért.

Saját szervezésben viszont Ázsia nagyobb része elérhető. A Közel-Keleten egy hátizsákos turista minimális napi költségvetésből akár három hónapot is eltölthet a klasszikus IsztambulKairó útvonalon bejárva Szíriát, Jordániát, Egyiptomot, esetleg Libanont, de aki nem szeret sokat vonatozni, és repülővel érkezik a török (vagy a szír) fővárosba, annak is van két hónapja a népszerű túrára. Az Isztambulig vagy Kairóig való eljutásról sorozatunk előző része szól, Damaszkuszba 60 ezer forintért van jegy Budapestről, és a 13 ezer forintos szír vízum megvétele után maradó nagyjából 180 ezres (900 dolláros) keret 2 hónapra bőven elég.

Az Arab-félsziget népszerű célpontjai (Dubai 80, az ománi Muszkat 107, a jemeni Sanaa 101, Rijad 103 ezer forint plusz illeték) 250 ezres keretünk feléből elérhetőek, a fennmaradó mintegy 600 dollárból viszont fedezni kell a vízumköltségeket és a saját ellátásunkat. Jemenbe a vízum 18 ezer, Ománba 6-10 ománi riál, vagyis 4800, Dubaiba 15 ezer forint. Jemen a térség egyik legolcsóbb országa, szállás 5-10 dollár, főétkezés 2 dollárból megoldható, dzsip bérlése pedig 50 dollár naponta – természetesen sofőrrel. Ilyen árak mellett két hét nagyon kellemesen átvészelhető sok sivatagi autós túrával. Dubai ennél sokkal drágább, egy olcsóbb szállás 50-100 dollárba kerül, a hétcsillagos Burj Al-Arab hotelbe 50 dollár a belépő, az utcai kaja 1-2 dollár.

Közép-Ázsia, az érintetlen világ

Közép-ázsiai utakat 4-500 ezer forint alatt nem lehet találni utazási irodánál. Ezt a régiót – a volt szovjet tagköztársaságokat – nem kifejezetten ajánlom azoknak, akik saját szervezésben szeretnének pihenni: a túlbürokratizált, diktatórikus rendszerek által kitalált szabályokat be kell tartani – ilyen például az útvonalterv és az érinteni kívánt városok listája

Türkmenisztánban, a szállásokon a végtelen regisztráció vagy az orosz nyelv használata. A két legnépszerűbb ország a térségben Üzbegisztán és Kirgizisztán. Az üzbég fővárosba, Taskentbe 78, míg a kirgiz Bishkekbe 120 ezer forint a repülőjegy, amit körülbelül 30 ezres illeték és 50 eurós vízumdíj terhel. Közép-Ázsia országaiban apró trükkökkel olcsón ki lehet jönni, napi 15-20 dollár bőségesen elég, aki azonban a kijelölt „hivatalos” útról nem tér le, ennek két-háromszorosát kell, hogy kifizesse. Bishkekben 2 dollárba kerül egy helyi vacsora két sörrel és egy jégkrémmel, Üzbegisztánban pedig – némi alkudozás után – akár 50 dollárból is megúszható egy 700 kilométeres taxizás.


Hová utazzunk 250 ezer forintból? 1

Örményország bõven belefér (Kép: Sz. Sz.)



A Kaukázus államaiba keretünk feléből is ki lehet utazni, a 250 ezres büdzsé azonban alaposabb kirándulásra is elég. Összehasonlításképpen: egy 8 napos örményországi körút 230 ezer forintba kerül utazási irodánál. Tbiliszibe 80 ezer forint körül van a repülőjegy, ami vízummal és illetékkel együtt is 120-130 ezer forint alatt van – a fennmaradó mintegy 600 dollár pedig elegendő három hetes körutazásra, esetleg a szomszédos fővárosok, Jereván és Baku megtekintésére.

Dél- és Délkelet-Ázsia

Ebben a régióban a két legnépszerűbb célpont India és Thaiföld. Negyedmilliós büdzséből mindkét helyre eljuthatunk bizonyos feltételekkel: szezonban a drágább repülőjegyek miatt 2-300 dolláros költségvetés marad a repülőjegy, az illeték és a vízumdíj kifizetése után. Delhibe 119, Mumbaiba pedig (Bombay) 108 ezerért lehet kirepülni, amit körülbelül 30 ezres illeték és 12 ezres vízumdíj súlyosbít. Az ezek után maradó nagyjából 500 dollárból a legolcsóbb szállással beérők másfél hónapot kellemesen kalandozgathatnak, de aki a Taj Mahalt vagy Varanasit akarja látni, hotelben akar lakni és étteremben enni, annak egy-két hetes tartózkodásra futja csak. Szezonban a repülőjegy ára mindennel együtt 180-200 ezer forint közé kúszik fel – India elsőre sokkoló, aki pihenni utazik ki, annak a 250 ezres büdzsé semmiképpen sem elegendő. Pakisztán, Nepál és Banglades árai hasonlóak.

Thaiföld és környéke – Malajzia, Mianmar, Laosz, Kambodzsa és Vietnám – esetében hasonló a helyzet. Bangkok a régió központja, ide a legolcsóbb repülni: szezonon kívül 120-130 ezer, szezonban 180-200 ezer forint a jegy, így szezonban kevés a keretünk, de tavasszal például kellemes hónapot lehet eltölteni a térségben. Az utazás, a szállás és az utcai étel kifejezetten olcsó még annak ellenére is, hogy évről évre drágul, részben a turizmus miatt. A legolcsóbb szállás 5 dollár, utcai sült tészta negyed dollár – gyakorlatilag a napi 15 dolláros keret elegendő, de aki kényelemre és bárokra vágyik, netán taxival és csónakkal közlekedik, annak legalább napi 40-50 dollárral kell számolnia.

Afrika

Ez a földrész a kalandor lelkületű hátizsákosok vagy sivatagi autós túrára vállalkozóknak ajánlott. A turistaparadicsom Kenya és Tanzánia viszont biztosan nem fér bele a 250 ezres keretbe.

Marokkó rendkívül népszerű célpont, Casablancába most 52 ezer forint plusz illetékért már lehet találni repülőjegyet. A legalacsonyabb napi költségvetés 30 euró körül van, az európai ember számára elfogadható legegyszerűbb szállás 15, az utcai gyorsételek 2-3 euróba kerülnek, dél felé pedig minden egyre olcsóbb. Saját szervezéssel a negyedmilliós keretből nagyjából három hetes kalandozást lehet finanszírozni. Utazási iroda 120-150 ezer forint között hirdet nyolcnapos körutat vagy tengerparti nyaralást – a jelenlegi büdzsénkből ennyi pénzből kellemesen elengedheti magát bárki.


Hová utazzunk 250 ezer forintból? 2

Érdemes Afrikára spórolni (Kép: M. B.)



Szudánba legegyszerűbb Egyiptomból lebuszozni és átkompozni, a Níluson lehajózni, esetleg Kairóból Kartúmba repülni. A vízumdíj 36 euró Bécsben. Szudánba való megérkezéskor kb. 20 dollárt kell fizetni “regisztráció” ürügyén, a régészeti lelőhelyek meglátogatása pedig 10 dollárba kerül – diákkedvezmény nincs, de néha lehet alkudni. A legolcsóbb szállás 5-10, az egyszerűbb ételek 2-3 dollárba kerülnek. Az ország bürokráciájához jó idegek kellenek…

Mauritánia a Marokkó-Nyugat-Szahara útvonalon közelíthető meg a legegyszerűbben busszal vagy kocsival. A vízum 35 euróba kerül a budapesti francia követség konzuli osztályán, egy átlagos szobaár 15-50, egy étkezés 3-8 dollárba kerül. A háromhetes marokkói utazgatásból egy hetet simán rá lehet szánni. Nagyjából ugyanennyibe kerül Líbia és Algéria meglátogatása is, a vízumok beszerzése és az algériai biztonsági helyzet miatt főleg azoknak ajánlott, akik kalandozni szeretnének.

Amerika

Ha túl sok időt nem is, de egy-két hetet az Egyesült Államokban vagy Kanadában el lehet tölteni. A távolsághoz képest aránylag olcsók a repülőjegyek: New Yorkba 60, Washingtonba 80, San Franciscóba 105, Los Angelesbe 115 ezer forintba kerülnek, amivel átszállásoktól és reptéri illetékektől függően 30-50 ezer forint pluszköltség jár. Kanadába Torontóba vagy Ontarióba 100-110, Vancouverbe vagy Calgaryba 140 ezerért repülhetünk. A magyarok vízumkötelesek mindkét országba, az amerikai 100 dollárba, a kanadai 12 ezer forintba kerül.


Hová utazzunk 250 ezer forintból? 3

New York is meghódítható (Kép: J. A.)



Az államokba nem egyszerű vízumot szerezni, rengeteg papírmunka és személyes interjú is jár vele a budapesti követségen, és nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a hatóságok a repülőtérről is visszafordíthatják az érvényes vízummal rendelkező látogatót – akár különösebb indoklás nélkül is. A szállás átlagosan 30-40 dollár per szoba az olcsó helyeken, a napi étkezés 10-20 dollárból kihozható. A turistákat kiszolgáló intézmények nem olcsók: a belépő Disneylandbe 63, a California Adventure parkba 83, a Paramount filmstúdióba 35 dollárba kerül.

Latin-Amerika

Latin-Amerikát negyedmillióból alig-alig kihozni. Mexikóba szezonon kívül 150 ezer forintért tudunk kirepülni, ez illetékekkel terhelve legalább 180-200 ezer forint, ami után fennmaradó 2-300 dollár legfeljebb másfél hétre elég például Mexikóvárosban vagy Guadalajarában, a nyaralóövezet Cancunban azonban csak néhány napra. Az átlagos hátizsákos költségvetés napi 25-30 dollár, tengerparti szállodában lakva ennek a többszöröse. A Mexikótól délebbre eső országokba drágábbak a jegyek és a többszöri átszállás miatt a reptéri illetékek ára is jelentősen megnő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik