Élet-Stílus

Inka kincsek és Hundertwasser a Szépművészetiben

A Szépművészeti Múzeumban tavasszal a spanyol hódítás előtti Peru kincseiből, ősszel Hundertwasser osztrák művész életművéből, a svájci Rupf-gyűjtemény remekeiből, majd 2008 elején a Mediciek fénykoráról nyílik tárlat.

A Vincent van Gogh életművét felvonultató kiállítás után márciusban a művészbélyegek négy évtizedét bemutató különleges tárlat nyílik. A kiállításon huszonöt ország kétszázötven művészétől mintegy félezer művészbélyeg lesz látható.

Májusban „És akkor megjöttek az inkák – Kincsek a spanyol hódítás előtti Peruból” címmel nyílik kiállítás. A több száz kerámiát, ötvösmunkát, textilt felvonultató tárlat nemcsak az inka kultúrát, hanem az azt megelőző indián korszakok művészetét is bemutatja. A kiállítási tárgyak Spanyolországból, Peruból és Németországból érkeznek Budapestre.


Ősztől: Dürer és Kandinszkij

Szeptember közepétől Dürertől Hogarthig – négy évszázad rézmetszetei láthatóak a múzeumban. A tárlaton a jelenleg a nézőközönség elől elzárt, a múzeum tárlóiban őrzött törzsanyagból válogatott műveket mutatják be.

Októbertől Friedensreich Hundertwasser osztrák festő, grafikus és építész művészetét és életét bemutató tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők. A 20. század egyik legkülönösebb művészegyéniségét a Szépművészeti Múzeum a Hundertwasser-hagyatékot gondozó KunstHaus Wiennel együttműködve, annak gyűjteményéből válogatva mutatja be. A tárlaton a bécsi múzeumból érkező festészeti és grafikai alkotások mellett a művész által tervezett kárpitok is láthatók lesznek, míg építészeti tevékenységéből az épületeiről készült fotók és előkészítő munkái nyújtanak ízelítőt.

Szintén októberben nyílik Picasso, Klee, Kandinszkij címmel a svájci Rupf-gyűjtemény remekműveit felvonultató kiállítás. Hermann Rupf és felesége gyűjteménye másodszor hagyja el Svájc területét egy kiállítás erejéig. Budapesten a kollekció legjelentősebb darabjait láthatja a közönség.


2008: Mátyás király évforduló

Az intézményben a 2008-as magyarországi reneszánsz év nyitányaként, amelyet Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulóján rendez a magyar állam, nagyszabású kiállítás nyílik A Mediciek felemelkedése és fénykora – élet és művészet a reneszánsz Firenzében címmel.


Az olasz múzeumok anyagára épülő kiállításon Botticelli, Filippo Lippi, Fra Angelico, Leonardo da Vinci, Donatello alkotásai mellett arany kincsek, bútorok, fegyverek idézik fel a reneszánsz kort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik