Élet-Stílus

Leginkább a briteket figyeli a Nagy Testvér

Egy átlagos brit állampolgár életétének egyes mozzanatait naponta 300 kamera rögzíti.

Az Európai Unióban a briteket figyelik meg és filmezik le a legtöbbször, s az uniós tagállamok közül Németország az egyetlen, amely számottevő adatvédelmet biztosít polgárai számára – derült ki egy civilszervezet tanulmányából.

A Nagy Testvér a briteket figyeli meg leginkább Európában. A Privacy International elnevezésű, a polgári szabadságjogok védelmét zászlajára tűző szervezet becslése szerint jelenleg négymillió kamera működik Nagy-Britanniában, a legtöbb az egész Európai Unióban. Kiszámították azt is, hogy egy átlagbritet – a különböző biztonsági kamerák által – naponta 300-szor vesznek filmre. Ez azt is jelenti azonban, hogy a nyugati demokráciák közül a szigetország állította ki magáról a legpocsékabb bizonyítványt az egyéni magánélet védelméről, és ezzel egy szintre került olyan államokkal, mint Oroszország, Kína, Malajzia és Szingapúr. Ennél csak hajszállal teljesített jobban az Egyesült Államok, Thaiföld és a Fülöp-szigetek, melyeket a Privacy International tanulmánya „kiterjedt kukkoló társadalmaknak” nevezett.

A most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint egyébként Németország az egyetlen uniós tagállam, amely jelentős adatvédelmet biztosít polgárainak, majd a sorban Belgium, Ausztria és Görögország következik, melyek a jelentés szerint „megfelelő biztosítékot (garantálnak) a visszaélések ellen”. Kilenc uniós országra (nevezetesen Dániára, Csehországra, Írországra, Szlovákiára, Litvániára, Spanyolországra, Szlovéniára, Hollandiára és Svédországra) ugyanakkor jellemző, hogy nem tartják fenn vagy nem tudják fenntartani ezeket a garanciákat. A jelentés készítői kiemelték, az összeállítás célja nem az volt, hogy megbélyegezzék a legrosszabban teljesítő államokat, hanem sokkal inkább az, hogy megmutassák: „fenn lehet tartani a magánélet egészséges tiszteletben tartását egy biztonságos és teljes mértékben működő demokrácia keretein belül”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik