Belföld

Magyar Péter azt mondta Orbán Balázsnak az EP-vitán, hogy szégyellje magát

FREDERICK FLORIN / AFP
FREDERICK FLORIN / AFP

Összecsapott Magyar Péter és Orbán Viktor Strasbourgban az Európai Parlament vitanapján, ahol Ursula von der Leyen és Manfred Weber is élesen kritizálta a magyar soros elnökség programját ismertető kormányfőt.

A Tisza Párt elnöke EP-képviselőtársával, Tarr Zoltánnal és Gulyás Balázzsal, a Gulyáságyú Média riporterével értékelte a vitát. Magyar elmondta, hogy örül annak, hogy habár nem akaródzott neki, végül Orbán fogadta a kézfogását. „Fel már nem állt hozzá, de ez is félsiker” – mondta, majd rátért arra, hogy a többi fideszes politikushoz is volt lehetősége néhány szót szólni: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek a szüleit üdvözölte, Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának, aki nemrég arról beszélt, hogy ’56-ból tanulva mi nem álltunk volna ellen az orosz támadásnak, pedig azt mondta, „szégyelld magad”.

Magyar régi barátjának, Gulyás Gergelynek szüleiről azt mondta, nagyon szereti őket, és reméli, hogy egyetértenek vele abban, hogy „nem ilyen gyereket neveltek”.

Tarr Zoltán szerint Magyarországon a kormány és az állam teljes egészében összeforrt, miközben megszűntek a közszolgáltatások funkciói. Az állami munkahelyéről való elbocsátásának példáját azért mondta el a vitán, mert szerinte keveset hallanak az itteniek arról, „hogyan zajlik az élet nálunk, a vadkeleten”.

Magyar arról is beszélt, hogy a vita eljut az emberekhez akkor is, ha azt a köztelevízió nem közvetíti. Amikor egy lengyel képviselő felvetette, hogy milyen állami televízió az, amelyik nem közvetít egy ilyen vitát, Magyar szerint Gulyásék elkezdtek a telefonjuknál matatni, mire ő lerakta eléjük a telefonját, hogy lássák, valóban nem adja az állami média. Magyar szerint az volt válaszuk, hogy a miniszterelnök Facebook-oldala élőben közvetít, mire ő arra emlékeztette őket, hogy egyelőre nem az a közszolgálati média, „és egyébként is 1800-an nézik”.

Magyarék arról is beszéltek, hogy az MTI egyedül Orbán beszédét közölte a vitából, ám azóta több EP-képviselőével egyetemben Magyar felszólalását is szemlézték.

A pártelnök szerint ciklusváltáskor a soros elnökségek szerepe kevésbé jelentős: úgy gondolja,

nem véletlen, hogy ez a vita sem a magyar elnökségről szólt, és arról „a termelési riportról”, amelyet „Orbán felolvasott, mint egy TSZ-elnökbe oltott tesitanár”.

Szerinte az előző magyar elnökség alatt voltak olyan nagy ügyek, mint Horvátország csatlakozása, amelyeket érdemes volt reflektorfénybe helyezni, de most nincsenek ilyenek, ráadásul a mai magyar kormány érdekérvényesítő képessége is lényegesen kisebb, mint 2011-ben, amikor még a Néppárt tagjai voltak.

Kapcsolódó
Magyar: „Mindketten tudjuk, hogy vége van!”, Orbán: „A saját hazáját támadja!” – videón a szerdai EP-vita
Magyar Péter, Ursula von der Leyen, Manfred Weber és még sokan Orbán Viktornak estek Strasbourgban az Európai Parlament vitanapján. Összeszedtük a legnagyobb szócsatákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik