Árpád hídi gázolás: a kerékpáros halálát okozó sofőrnek fizetne jóvátételt a száguldozó BMW-s

Bocsánatot is kérne a halálos baleset okozójától, akinek felborult Mercedesébe ütközött BMW-jével.

Három autó – két BMW és egy Mercedes – vett részt tavaly nyáron, az Árpád hídon abban a száguldásban, amelynek végén a Mercedes sofőrje halálos balesetet okozott. A 26 éves kerékpárost elgázoló sportautó felborult, és a kocsiba beleszállt az egyik BMW, amely ezzel nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott a Mercedes vezetőjének. Továbbra is ez a két személy, vagyis az egyik BMW és a Mercedes sofőrje az ügy gyanúsítottjai.

A 24.hu megtudta, hogy a BMW-s beismerte a gyorshajtást és jóvátételt is fizetne a tavaly július elsejei, Árpád hídi, halálos tragédia okozójának. Értesüléseink szerint a BMW-t vezető gyanúsított azzal érvelt, hogy a balesetbe belejátszott az is, hogy megcsúszott a másik járműből kifolyó olajon. A nyomozás során kiderült, hogy a Mercedest vezető sofőr nem akkor szerezte csonttöréses sérüléseit, amikor megpördült a kocsijával, hanem akkor, amikor összeütközött a BMW-sel. A BMW-vel száguldozó férfi most ezért akar jóvátételt fizetni a halálos balesetet okozó férfinek.

A halálos balesetet okozó vezető felborult járművébe belehajtó – és a másik sofőrnek ezzel sérülést okozó – sofőr beismerte a gyorshajtást, és indítványozta ügyének közvetítői eljárásra utalását, mivel szeretne bocsánatot kérni és jóvátételt nyújtani a másik vezetőnek

– közölte az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője, hozzátéve, hogy az indítvány elbírálása folyamatban van.

Az ügyész elmondta még, hogy a halálos balesetet okozó sofőr nem indítványozott közvetítői eljárást a saját terhére rótt cselekmény kapcsán. De ezt amúgy sem tehette volna meg a törvény szerint. Tevékeny megbánásnak ugyanis nincs helye akkor, ha a bűncselekmény halált okoz.

A tavaly július elsejei tragédiát egy spontán kialakult verseny okozta, melyben a Mercedes mellett két BMW vett részt, és mindhárom jármű jelentősen átlépte a sebességhatárt. A hajsza során a csaknem 700 lóerősre feltuningolt Mercedes sofőrje elvesztette uralmát a járműve fölött, és a szalagkorlátot átszakítva belerohant a kerékpárúton bicikliző, 26 éves férfiba. Az elgázolt biciklis olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt.

A 34 éves Mercedes-sofőr beismerte bűnösségét, de tagadta a versenyzést a vallomásában. Azt elismerte, hogy gyorsan ment, de állítása szerint csak azért taposott bele a gázba, mert túl közel ért hozzá a mögötte gyorsan érkező BMW.

A halálos baleset okozásával gyanúsított férfi jelenleg bűnügyi felügyeletben van, de este nyolc és reggel hét óra között nem hagyhatja el az otthonát, így a mozgása csak napközben terjedhet ki Budapest területére.

A bűnösségét beismerő és neki jóvátételt fizetni akaró BMW-st közúti baleset gondatlan okozásának vétségével gyanúsítják. Ő továbbra is szabadlábon védekezik. Eredményes indítvány esetén a BMW-t vezető férfi mentesülhet a büntetőjogi következmények alól.