500 tonna hulladékot halmozott fel udvarán egy fonyódi férfi

A férfi több mint egy évtizedig gyűjtötte a szemetet, és milliókat keresett vele.

Vádat emelt a Fonyódi Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki több mint egy évtizedig gyűjtötte a szemetet az udvarán.

Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, illetve vagyonelkobzás elrendelését indítványozta fonyódi lakos ügyében, akit „különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével” vádoltak meg.

Az ötvenes éveiben járó férfi a lakóhelyére szállította a hulladékot, amelynek egy részét később közeli fémkereskedők telephelyein értékesítette, így milliós bevételre tett szert. A szemét jelentős hányada azonban az udvaron maradt. A férfi a 2022 novemberében végzett szemléig összesen közel ötszáz tonna hulladékot – köztük veszélyes hulladéknak minősülő járműveket és ólomsavas akkumulátorokat – halmozott fel.

A jegyző feljelentése alapján indult büntetőeljáráson túlmenően – a Somogy Vármegyei Főügyészség Közjogi Szakágának jelzése alapján – a kormányhivatal munkatársai is ellenőrzést tartottak a vádlott lakóhelyén, melyet követően a férfi végül minden hulladékot elszállíttatott az udvaráról.