A következő élő közvetítés része 324 szavazat különbséggel Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

Németországban úgy tűnik, nagyon nyer a CDU

Az európai parlamenti választások hivatalos eredményei csak este 11-kor derülnek majd ki, mert akkor zárnak be az utolsó szavazóhelyek Olaszországban. Addig viszont az EU több szinten is közöl előzetes adatokat, például olyan országokból is, ahol már véget ért a szavazás, vagy vannak részben feldolgozott adatok. Hat után valamivel hat ország adatait rakták ki, ezekből a legérdekesebb Németország, ahol a becslések szerint majdnem 30 százalékot ért el a centrista-konzervatív CDU.

A második helyen a szélsőjobboldali AfD áll 16,5 százalékkal, ami ahhoz képest sok, hogy a párt milyen botrányokon ment keresztül az elmúlt hetekben, ahhoz képest viszont kevés, hogy néhány hónapja ennél durván tíz százalékponttal jobb eredményre számítottak.

A harmadik helyen áll a kormánykoalíció vezető pártja, a szociáldemokraták, 14 százalékkal. Ha ez lesz a végső eredmény, az történelmi mélypont a párt számára. A zöldek is sokat vesztettek, húsz helyett 12 százalékon állnak, miközben az újonnan alakult populista szélsőbaloldali BSW 5,5, a liberálisok 5 százalékot kaphatnak.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik