Belföld

Időjárás: már a riasztást is kiadták, térképen a veszélyjelzések

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Az egész országra veszélyjelzést adtak ki. Felhőszakadás, jégeső, viharos szél, villámárvíz is lehet.

Hétfőn erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell számítani, sokfelé lehet zápor, zivatar. A csapadékgócokat főleg felhőszakadás, de jégeső és erős, viharos szél is kísérheti. Lokálisan jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 28 fok között alakul. Késő este 15 és 22 fok közötti értékek várhatók, írja a Kiderül.hu.

A HungaroMet kétféle figyelmeztetést adott ki zivatar és felhőszakadás veszélye miatt. A másodfokú (narancssárga) figyelmeztetés azt jelenti, hogy hevesebb zivatarokra lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is!

Elsőfokú, citromsárga riasztást is kiadtak zivatarok veszélye miatt. Az érintett járások folyamatosan frissülő térképen követhetőek nyomon. Így követhető a vihar vonulása. 

Azt írták, a késő délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok lehetnek, és rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladnak. Éjszaka csökken a zivatarok száma, de elszórtan továbbra is előfordulhatnak.

Kedden napközben főleg az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében valószínűek zivatarok, de kisebb számosságban másutt is kialakulhatnak. Estére, késő estére mindenütt megszűnnek a zivatarok. A zivatarokat viharos széllökés (~60-90 km/h), apró szemű jég kísérheti. Heves zivatarhoz kapcsolódóan erősen viharos (> 90 km/h) szélroham és nagyobb méretű jég (> 2 cm) előfordulhat.

A felhőszakadásról, villámárvízről azt írták, hogy kedd délelőttig nagyobb területen lehet a zivatarokhoz kapcsolódóan felhőszakadás (> 25-30 mm), a Dunántúl egyes részein hétfőn pedig az egymást követően cellákból pár óra alatt akár ennél nagyobb (>40-50 mm) is lehet a csapadékösszeg.

Kedden napközben felhőszakadás főként az Északi-középhegység és az Észak-Alföld környezetében fordulhat elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik