Belföld

Novák Katalin a perifériát középpontba emelné

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Ebben külön szervezeti egység, a Kiemelt Figyelmet Érdemlőkért Felelős Igazgatóság segíti.

A Sándor-palotában történt szervezeti és személyi változásokról Novák Katalin a Facebook-oldalán számolt be. Azt írta, a hivatal működése az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján egyszerűsödik, figyelmét pedig még inkább ráirányítja a leginkább rászorulókra. A Sándor-palota vezetését Schanda Tamás főigazgató látja el, Kreutzer Richárd gazdasági igazgató, főigazgató-helyettes támogatásával.

Novák Katalin egyik elnöki célkitűzése, hogy a perifériát a középpontba emelje. Ebben lesz segítségére az újonnan létrejövő Kiemelt Figyelmet Érdemlőkért Felelős Igazgatóság Victor Katalin, korábbi elnöki tanácsadó vezetésével. Új emberként csatlakozik Sölch Gellért a Koordinációs Igazgatóság vezetője, aki eddig a Belügyminisztérium stratégiai helyettes államtitkára volt.

Az államfő munkáját a továbbiakban is segítik az alábbi igazgatók:

  • Vicze Katalin az Elnöki Titkárság vezetőjeként;
  • Altusz Kristóf külügyi igazgatóként;
  • Farkas Vajk kommunikációs igazgatóként;
  • Király András a Stratégiai és Tervezési Igazgatóság vezetőjeként;
  • Kun Szabó István főhadsegédként;
  • Manno István protokollfőnökként;
  • Módos Mátyás az Alkotmányossági és Jogi Igazgatóság vezetőjeként.

A személyi titkári feladatokat Polus Dorottya látja el. Az a Sándor-palota szervezeti változásokról kiadott korábbi közleményébéből már kiderült, hogy Ekler Gergely hivatalvezetői kinevezése, érdemei elismerése mellett, más fontos feladataira tekintettel, közös megegyezéssel megszűnt. Ekler Gergely a köztársasági elnök által létrehozott Családpárti Alapítványt vezeti.

Kiemelt Figyelmet Érdemlők

Közben kiderült, 2023. április 27-én Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt vezetőjének helyettesét, akiről a Kúria kimondta, jogosan ítélték el bűnsegédként elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban bűntettében. A bíróság  nyilvánvalónak nevezte azt is, hogy

az elkövető személyében rejlő társadalomra veszélyesség fokozott, ha a gyermekek védelme érdekében működő intézmény, egy gyermekotthon első (az I. r. terhelt) és második számú vezetője (a II. r. terhelt) az, aki éppen az ellenkezőjét teszi, mint ami a törvényi és erkölcsi kötelezettsége, és követi el a gondozásukra bízott gyermekek sérelmére az adott bűncselekményeket, olyan (több évtizedes) hatalommal, tekintéllyel, befolyással bírva és azzal visszaélve a kiszolgáltatott gyermekekkel szemben, ami nem csupán a büntetőjog által, hanem erkölcsileg is mélyen elítélendő cselekmény.

A Sándor-palota április 27-én szűkszavú közleményben tudatta, hogy a pápalátogatás hete különleges alkalom volt arra, hogy az államfő éljen kegyelmezési jogkörével. Ezért Novák Katalin arról döntött, ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet. Akkor csak a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteket említették.

Kapcsolódó
Kegyelmet kapott Novák Katalintól a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűntársa
A korábbi igazgatóhelyettes egy hamis vallomást próbált kicsikarni az egyik áldozattól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik