Belföld

Kegyelmet kapott Novák Katalintól a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűntársa

MTI/Hegedüs Róbert
MTI/Hegedüs Róbert

Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemre méltónak találta a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, akinek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált az intézményben – írja a 444. A cikk emlékezetet: a volt igazgatóhelyettes megírt egy hamis vallomást is az egyik gyerek nevében, amit a pedofil igazgató jelenlétében akart aláíratni a gyerekkel. A korábbi igazgatóhelyettest végül első és másodfokon 3 év 4 hónap börtönre ítélték.

A korábbi helyettes a kegyelmet tavaly áprilisban kapta meg, vagyis „a bicskei pedofil igazgató bűntársa a pápalátogatás ürügyén jöhetett ki a börtönből” – írja a lap. A portál szerint mindez csak azért derült ki (a kegyelmi eljárások ugyanis jellemzően nem nyilvánosak), mert az igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan harmadfokon is megtámadta a börtönbüntetését. A Kúria eljárása még zajlott, amikor meghozták a kegyelmi ítéletet, így ez az áprilisi döntés bekerült a harmadfokú határozat szeptemberi szövegébe. A Kúria egyébként helybenhagyta az első és a másodfokon is kiszabott büntetést, tehát a pedofil igazgató helyettese jogerősen is kényszerítést követett el még úgy is, hogy a kiszabott büntetését nem kell letöltenie, és a kegyelem értelmében büntetett előélete sem lesz.

V. Jánost, az intézmény korábbi igazgatóját 2021-ben jogerősen 2 év 3 hónap börtönbüntetésre ítélte a Székesfehérvári Törvényszék. A volt igazgató korábban már nyolc év fegyházat kapott jogerősen szexuális bűncselekmények miatt. Emellett örökre eltiltották a foglalkozásától is. A férfi legalább tíz kiskorú fiút zaklatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik