MTI
Belföld

Védheti a hagyományos családmodellt – Áder után Novák Katalin is saját alapítványt hozott létre

Sokan támadják a családközpontú magyar modellt és meg akarják akadályozni, hogy magunk döntsünk arról, hogyan neveljük a gyermekeinket

– mondta Novák Katalin New Yorkban az ENSZ nők helyzetével foglalkozó ülésén márciusban, és hozzátette azt is, hogy szerinte soha nem látott erők dolgoznak azon, hogy a fiatalokat eltántorítsák a gyermekvállalástól és szétszakítsák a családokat.

A köztársasági elnök időközben saját, egyelőre egyszemélyes alapítványt hozott létre, hogy maga is szembe szálljon ezekkel az erőkkel. A 24.hu információi szerint a Szegedi Törvényszék nemrégiben nyilvántartásba vette a Családpárti Alapítványt.

A február 7-i keltezésű alapító okirat szerint Novák Katalin új szervezetének legfőbb célkitűzése

  • a hagyományos családmodell, a családi értékek védelme, népszerűsítése, a családi élethez szükséges ismeretek terjesztése,
  • a gyermeknevelés ösztönzése és támogatása,
  • a házasság, mint egy nő és egy férfi között önkéntes alapon létrejött életközösség és élethosszig tartó szövetség népszerűsítése,

ám ezek mellett foglalkozhat többek között a konzervatív női vezetők összefogásával, tehetségek gondozásával, külpolitikai gondolkodás támogatásával, vagy Magyarország szépségeinek bemutatásával is.

A 24.hu megkérdezte a köztársasági elnök hivatalát, hogy milyen forrásból finanszírozzák majd a működés költségeit. A Sándor-palota kommunikációs igazgatósága azt írta, hogy változatos forrásokat vesznek majd igénybe, ami lehet az alapítványhoz csatlakozók vagyonrendelése, magánszemélyek vagy jogi személyek támogatása, illetve pályázati forrás.

A felsorolásból kimaradtak a költségvetési források, jóllehet Novák Katalin elődje, Áder János milliárdos nagyságrendű támogatást kapott a kormánytól saját alapítványa finanszírozására. Áder János még hivatali ideje alatt, 2016-ban hozta létre a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt, amelyet később 5 milliárdos tőkealappal stafírozott ki a kormány. A szervezet azóta két céget is tulajdonol, és másfél milliárd forintért vásárolt magának egy budai villát. Lapunk tavaly számolt be arról, hogy a Kék Bolygó Alapítványnál kuratórium tagként nettó kétmilliós fizetést kap Lázár János államtitkára, Csepreghy Nándor. Ezért azt is megkérdeztük az államfőtől, hogy hasonló elképzelései vannak-e az alapítványa jövőjéről, mint amilyet Áder megvalósított a Kék Bolygó Alapítvánnyal?

A Sándor-palota válasza nem tért ki a szervezetépítési tervek közötti eltérésekre vagy hasonlóságokra, csupán azt írták:

Elnök asszonynak az a célja, hogy a Családpárti Alapítvány hosszú távon valósítsa meg támogató tevékenységét.

A levélben hozzátették azt is, hogy Novák Katalin abban bízik, hogy az alapítvány „lépésről lépésre, évről évre többet segíthet majd a családoknak, tehetséges fiataloknak” és a mindenkori feladatokhoz illeszkedő, takarékos, hatékony szervezetként működik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!