Belföld

Korábban autóval üldözte, most Orbán Viktor szomszédjába költözik Szabó Bálint szegedi képviselő

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Tavaly szeptember 21-én a botrányhős közéleti szereplő, Szabó Bálint üldözőbe vette Orbán Viktor konvoját. A szegedi önkormányzati képviselő nagy sebességgel a zárt csoportban haladó, megkülönböztető fény- és hangjelzést használó konvoj után hajtott úgy, hogy az utolsó jármű mögött nem tartotta be a megfelelő követési távolságot. Szabó a konvoj utolérését követően erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőröket a feladatukban, és több közlekedési szabályt is megszegett, veszélyeztetve másokat.

Ezért és mert egy másik esetben a vád szerint a Karmelita kolostornál dulakodott, később felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Pesti Központ Kerületi Bíróság. A felfüggesztett ítélet azt jelentette, hogy hét és fél hónap letartóztatás után szabadlábra került. A Szegeden polgármesteri ambíciókat dédelgető Szabó most az Indexnek nyilatkozott, és elmondta, a letartóztatás megváltoztatta az életét, a feleségével megromlott a viszonya, azóta külön is váltak. Ez is közrejátszik abban, hogy több időt szeretne Budapesten tölteni.

Kinéztem egy társasházi lakást, és már meg is állapodtunk a tulajdonossal. A 12. kerületben, a Cinege utcában, Orbán Viktor szomszédjában veszek ingatlant

– mondta.

Az interjúban téma volt az is, hogy a szegedi képviselő-testület pénteken dönt Szabó sorsáról, akinek a törvény szerint a jogerős ítélet kézhezvétele után három napon belül értesíteni kellett volna a szegedi közgyűlést, illetve a város jegyzőjét is. Ez azonban nem történt meg, igaz, Szabó állítja, hogy meg sem kapta még írásban az ítéletet. Ennek ellenére a város Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottsága múlt pénteken arról határozott, „javasolja, hogy a szegedi képviselő-testület pénteken zárt ülésen tárgyalja meg Szabó Bálint esetét, és döntsön a képviselő megbízatásának megszüntetéséről”.

Ezzel kapcsolatban Szabó azt mondta, ha kirakják a szegedi képviselő-testületből, „totális háborút” indít Botka László szegedi polgármester ellen, mert a megbízatását nem tőle, hanem a választóktól kapta, így a polgármesternek nincs joga visszavenni tőle azt.

Orbán üldözése az egyik leghírhedtebb és legfrissebb, de messze nem az egyetlen ügye Szabó Bálintnak. Tavaly augusztus 20-án szervezett egy sikertelen gazdatüntetést, a tavalyi kötcsei piknikről bilincsbe verve vitték el, előtte a V4-csúcson hívatlanul megjelenve Emmanuel Macron francia elnökkel szelfizett. 2021 szeptemberében pedig azt állította, hogy elrabolták, hogy égő szalmabálához kötözték, hogy mezítláb, egy szál alsónadrágban kellett az országúton gyalogolnia. Később ebben az ügyben is vádat emeltek ellene.

Kapcsolódó
Szabó Bálint: Égő szalmabálához kötöztek a cipőfűzőmnél fogva
Ez egy nagyon hosszú tizenöt óra volt, mondta a szegedi képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik