Belföld

Felfüggesztettet kapott az Orbán Viktor konvoját üldöző Szabó Bálint

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Felfüggesztett börtönre ítélte a Pesti Központ Kerületi Bíróság Szabó Bálintot, aki tavaly szeptemberben vette üldözőbe Orbán Viktor miniszterelnök konvoját.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a férfi tavaly szeptember 21-én észlelt egy három járműből álló TEK-es konvojt az M5-ösön, amelynek a tagjai személyi védelmi szolgálatot láttak el.

Szabó nagy sebességgel a zárt csoportban haladó, megkülönböztető fény- és hangjelzést használó konvoj után hajtott úgy, hogy az utolsó jármű mögött nem tartotta be a megfelelő követési távolságot. Az önkormányzati képviselő  a konvoj utolérését követően erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőröket a feladatukban, és több közlekedési szabályt is megszegett, veszélyeztetve ezzel másokat.

Egy másik vádpont szerint pedig egy Karmelita közelében lévő tüntetésen dulakodott hivatalos személyekkel, percekig akadályozva ezzel a rendőri intézkedést. A terhelt magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat, megbotránkozást keltsen és hosszú percekre akadályozza az előállítást.

Szabó már az előkészítő ülésen beismerte, megbánta a tettét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A bíróság  1 év 6 hónap börtönre ítélte, de a büntetését 4 év próbaidőre felfüggesztette. Emellett pedig hat évre eltiltották a közúti járművezetéstől is.  Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik