Belföld

Polgármester szeretne lenni Szegeden a nemrég szabadult Szabó Bálint

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Polgármesterjelöltként és önkormányzati képviselőjelöltként is megméretné magát jövőre Szabó Bálint, akit az utóbbi időben a tavaly augusztus 20-i, gazda nélküli budapesti gazdatüntetésről lehet ismerni, illetve arról, hogy tavaly novemberben letartóztatták közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak vádjával.

Szabó az újabb politikai ambícióiról egy szegedi lapnak adott interjújában beszélt, amit a Szegeder szemlézett. Ebben a politikus többek között azt mondta: igaz, hogy 225 napos fogva tartása alatt „szünetelt” a politikai pályafutása, de meg nem szűnt.

Saját magamat, múltamat megtagadni nem tudom, és nem is akarom, de belátom, hogy az első huszonöt éves közéleti tevékenységem során és annak részeként több, számomra is nehezen vállalható helyzetbe kényszerültem

– vallott múltjának kudarcairól Szabó Bálint, aki mindezek ellenére újra közéleti szerepvállalásra készül. Utóbbit az országosan ismert önkormányzati képviselő azzal indokolta, hogy szegedi emberek adták neki mandátumát, így elvenni is csak a szavazók vehetik el. Emiatt akarja tehát rájuk bízni a döntést a kevesebb mint egy év múlva esedékes önkormányzati választásokon. 2024 júniusáig azonban Szabónak még megszűnhet mandátuma, minthogy ősszel a szegedi közgyűlés fog dönteni a mandátuma elvételéről. Ha ez bekövetkezik, akkor a döntést bíróságon támadja majd meg – nyilatkozta a politikus.

Szabó ellen legutóbb azért indult több ügyben folyó eljárás, mert tavaly szeptemberben több alkalommal is rendőrségi konvojokat akadályozott, egy alkalommal pedig fel is tartóztatott. Szabó június legvégén szabadult az előzetesből, végül egy év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték, amit négy évre függesztettek fel – írja a szegedi lap.

Szegeden több mint húsz esztendeje, 2002 óta az egyik legsikeresebb ellenzéki politikus, Botka László a polgármester. Ő 2017-ben rövid ideig a szocialisták miniszterelnök-jelöltje is volt. 2019. október 28-án bejelentette, hogy kilépett a pártból, és az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben folytatja a politikai pályafutását.

A Szabó Bálint által szervezett, balul elsült augusztus 20-i gazdatüntetésről szóló videóriportunkat itt érdemes visszanézni:

Kapcsolódó
Milyen egy gazdatüntetés traktorok és gazdák nélkül?
1800 traktor és 2200 személyautó helyett néhány száz fő vett részt az augusztus 20-ára szervezett „gazdatüntetésen”. A főszervező Szabó Bálint a nap folyamán többször módosította az esemény helyszínét és pontos időpontját. A végül a Műcsarnok mellett megvalósult demonstráción több szó esett a gazdák és traktorok hiányáról, mint a mezőgazdaság problémáiról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik